Λαχανικά & Όσπρια

Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο

Συντάκτης  | 

Η 25η Μαρτίου, είναι συνυφασμένη με τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά, τι θα λέγατε όμως για λαχανοντολμάδες;

Τι θα λέγατε για κάτι διαφορετικό όπως… λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο; Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που αποφεύγουν και το τηγάνι και το σκόρδο.

Από την Ειρηλένα και τον Φώτη / foodouple.gr

Ο υγράλατος μπακαλιάρος όμως είναι ένα σπουδαίο προϊόν που εκτός από τα παραδοσιακά μπορεί να μας δώσει και πολλά άλλα  Ένα τέτοιο πιάτο έχουμε και σήμερα, παντρεύοντας το παραδοσιακότερο υλικό του Ευαγγελισμού με τους λαχανοντολμάδες.

Υλικά

1 λευκό λάχανο περίπου  1 κιλό

250 γρ μπακαλιάρο υγράλατο, ξαρμυρισμένο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

180 γρ ρύζι καρολίνα

50 γρ δυόσμο

50 γρ Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά

Πατάτες κομμένες κυδωνάτες

2 κτγ  κορν φλάουρ

Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι του από το κέντρο.

Βράζουμε άφθονο νερό με λίγο αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το λάχανο. Με την μεριά όπου υπήρχε το κοτσάνι προς τα κάτω .

Πιέζουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα μέχρι να ζεματιστεί καλά το λάχανο μας. Περίπου για 15 λεπτά.

Αφαιρούμε το λάχανο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μία σωτέζα (βαθύ τηγάνι) ή σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το ψάρι να σοταρίσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε το ρύζι  και τα καρυκεύματα.

Μόλις το ρύζι μας ασπρίσει προσθέτουμε περίπου ½ λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό της επιλογής μας. Μαγειρεύουμε το ρύζι μας για περίπου δέκα λεπτά.

Μπορεί να δούμε ότι το νερό έχει εξατμιστεί και δεν έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ρυζιού. Τότε προσθέτουμε επιπλέον νερό σε ζεστή θερμοκρασία.

Μόλις ολοκληρώσουμε την διαδικασία με το ρύζι το αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε το λάχανο και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.

Κόβουμε τα χοντρά κομμάτια και προσθέτουμε 2 κουταλιές γέμισης στο καθένα. Διπλώνουμε τα πλαϊνά μέρη προς το κέντρο και τυλίγουμε προς τα κάτω.  Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις αλατοπιπερόνουμε.

Σε μία γάστρα στρώνουμε κάνα δυο φύλλα λάχανου στον πάτο της. Από πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες και τις πατάτες μας.

Προθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον φούρνο, στην μεσαία θέση, στους 200 βαθμούς, για περίπου μία ώρα.

Όταν το φαγητό μας ψηθεί, μεταφέρουμε το ζουμί που έχει δημιουργηθεί σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε χυμό από ένα λεμόνι και προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού corn flour. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.

Περιχύνουμε το φαγητό μας με την σάλτσα λεμονιού και σερβίρουμε!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!