Κρέας
Κυπριακή….. αφέλια
Μία παραδοσιακή, απλή συνταγή, η αφέλια, η οποία συνδυάζει εξαιρετικά τα δύο αγαπημένα υλικά της Κυπριακής κουζίνας. Την αρτισιά, γνωστή και ως κύμινο και τον κόλιανδρο.
Κυπριακή αφέλια από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου.
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά χοιρινό
100 ml ηλιέλαιο
4-5 πρέζες αλάτι
2 κουταλιές αρτισιά (κύμινο)
2 κουταλιές ξερό κόλιανδρο
¾ του ποτηριού κόκκινο κρασί
½ ποτηράκι νερό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και το τοποθετείτε σε ένα μπολ.
• Πασπαλίζετε με το αλάτι και ανακατεύετε πολύ καλά.
• Τοποθετείτε μία αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε μέσα το ηλιέλαιο.
• Θωρακίζετε τα κομμάτια του χοιρινού πολύ καλά από όλες τις πλευρές, δίνοντας τους πολύ καλό χρώμα.
• Όταν όλα τα κομμάτια έχουν πάρει χρώμα, πασπαλίζετε με την αρτισιά και τον ξερό κόλιανδρο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
• Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και με το νερό, χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν και να δημιουργήσουν μία ωραία σάλτσα.
• Πασπαλίζετε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.