Τρικαλινή Παράδοση
 

Λαχανικά

Λαχανικά τεμπούρα

Συντάκτης  | 

Μια ιδιαίτερη συνταγή με λαχανικά είναι η τεμπούρα. Σε αυτό το φαγητό γίνεται “πάντρεμα” υλικών για ένα πλούσιο γευστικό και θρεπτικό γεύμα!

Λαχανικά τεμπούρα από τον Άκη Πετρετζίκη.

ΥΛΙΚΑ

Για το τουρσί

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • αλάτι

Για τα λαχανικά

  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 καρότο
  • 100 γρ. μπρόκολο
  • 100 γρ. κουνουπίδι
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 300 ml ηλιέλαιο

Για την τεμπούρα

  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κοφτό νοστιμιά
  • 330 γρ. σόδα, παγωμένη

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κάρι
  • χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
  • 1 κ.γ. κοφτό νοστιμιά

Για το σερβίρισμα

  • γλυκόξινη σάλτσα
  • κόλιανδρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τουρσί

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το ξίδι, τον κόλιανδρο, το μπούκοβο, αλάτι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Παράλληλα κόβουμε το κολοκύθι και το καρότο σε λεπτές ροδέλες 1 εκ. και βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια και τα βάζουμε στο ίδιο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μια μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται με τα λαχανικά ώστε να μείνουν βυθισμένα μέσα στο μείγμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσουν και να μαριναριστούν.
  • Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα ταψί με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.

Για την τεμπούρα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τη νοστιμιά και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την παγωμένη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
  • Βάζουμε τα λαχανικά στο μείγμα της τεμπούρας και μεταφέρουμε στο καυτό λάδι.
  • Τηγανίζουμε σε δόσεις για 1-2 λεπτά να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το σερβίρισμα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, την πάπρικα, το κάρι, τον χυμό από το λάιμ, τη νοστιμιά και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα γιαουρτιού, τη γλυκόξινη σάλτσα και κόλιανδρο.

TIPS

Εναλλακτικά για το τουρσί, σιγοβράζουμε τα λαχανικά με το μείγμα στην κατσαρόλα για 10-15 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ή βάζουμε τα λαχανικά σε κρύο μείγμα και να βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, ποικιλία απόψεων, αγάπη για το καλό design, λάτρεις του lifestyle και πολύ όρεξη για δουλειά.