Διάφορα, Προτάσεις & Tips

Λαχανικά τεμπούρα

Συντάκτης  | 

Μια ιδιαίτερη συνταγή με λαχανικά είναι η τεμπούρα. Σε αυτό το φαγητό γίνεται “πάντρεμα” υλικών για ένα πλούσιο γευστικό και θρεπτικό γεύμα!

Λαχανικά τεμπούρα από τον Άκη Πετρετζίκη.

ΥΛΙΚΑ

Για το τουρσί

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • αλάτι

Για τα λαχανικά

  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 καρότο
  • 100 γρ. μπρόκολο
  • 100 γρ. κουνουπίδι
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 300 ml ηλιέλαιο

Για την τεμπούρα

  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κοφτό νοστιμιά
  • 330 γρ. σόδα, παγωμένη

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κάρι
  • χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
  • 1 κ.γ. κοφτό νοστιμιά

Για το σερβίρισμα

  • γλυκόξινη σάλτσα
  • κόλιανδρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τουρσί

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το ξίδι, τον κόλιανδρο, το μπούκοβο, αλάτι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Παράλληλα κόβουμε το κολοκύθι και το καρότο σε λεπτές ροδέλες 1 εκ. και βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια και τα βάζουμε στο ίδιο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μια μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται με τα λαχανικά ώστε να μείνουν βυθισμένα μέσα στο μείγμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσουν και να μαριναριστούν.
  • Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα ταψί με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.

Για την τεμπούρα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τη νοστιμιά και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την παγωμένη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
  • Βάζουμε τα λαχανικά στο μείγμα της τεμπούρας και μεταφέρουμε στο καυτό λάδι.
  • Τηγανίζουμε σε δόσεις για 1-2 λεπτά να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το σερβίρισμα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, την πάπρικα, το κάρι, τον χυμό από το λάιμ, τη νοστιμιά και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα γιαουρτιού, τη γλυκόξινη σάλτσα και κόλιανδρο.

TIPS

Εναλλακτικά για το τουρσί, σιγοβράζουμε τα λαχανικά με το μείγμα στην κατσαρόλα για 10-15 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ή βάζουμε τα λαχανικά σε κρύο μείγμα και να βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!