Διατροφή

Κρασί: Το ποτό μιας ισορροπημένης διατροφής

Συντάκτης  | 

Το κρασί, τα συστατικά του και η ανάδειξη της διατροφικής του αξίας, ως μέρος της Μεσογειακής διατροφής.

Από την Βάσια Κωνσταντινίδη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

Το γνωστό σε όλους μας κρασί ήταν ήδη διαδεδομένο από τους Αρχαίους Έλληνες. Οι αρχαίοι λάτρευαν το Θεό Διόνυσο… ως «Θεό του κρασιού», ενώ ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό μέσο. Στις μέρες μας αποτελεί μια συνήθη επιλογή ποτού, είτε στην έξοδο, είτε ως συνοδευτικό ενός γεύματος στο σπίτι αλλά και στο μαγείρεμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τι περιέχει το κρασί και σε ποια συστατικά αποδίδονται τα οφέλη στην υγεία;

Πρόκειται, για ένα οινοπνευματώδες ποτό, το οποίο προέρχεται από τη ζύμωση των σταφυλιών. Ανάλογα με τη διαδικασία της ζύμωσης που ακολουθείται (με τα στερεά στοιχεία του κρασιού ή όχι) παίρνει και το χρώμα του, λευκό ή κόκκινο. Κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό αποτελείται από νερό (~80%), ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του είναι αλκοόλ (~11-13%) και μη αλκοολικά στοιχεία.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες αποδίδονται κυρίως στα μη αλκοολικά στοιχεία που περιέχει. Ιδιαίτερα στις πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι: η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες και οι ταννίνες. Αυτά τα στοιχεία βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα στη φλούδα και τον σπόρο των σταφυλιών. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά τους στο κόκκινο κρασί. Η παραγωγική διαδικασία του κόκκινου κρασιού περιλαμβάνει και την παραμονή των στερεών αυτών στοιχείων.

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν»; Ίσως όχι μόνο…

Το 1992, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έδειξε ότι οι Γάλλοι παρόλο που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες κορεσμένου λίπους, όπως και άλλες χώρες, παρουσίασαν χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα όμως έπιναν κρασί πιο τακτικά, συγκριτικά με αυτές τις άλλες χώρες!

Πληθώρα ερευνών μετέπειτα, προσπάθησαν να εξηγήσουν το Γαλλικό αυτό παράδοξο… Έχουν καταλήξει στο ότι η κατανάλωση κρασιού, κυρίως μέσα από τις πολυφαινόλες που περιέχει, μπορεί να:

  • Μειώσει τη θνησιμότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Προστατεύσει ενάντια στον κίνδυνο του μυοκαρδίου
  • Αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL)
  • Εμποδίσει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL)
  • Εμποδίσει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση καρκινικών κυττάρων

Ποια είναι η θέση του σε μια ισορροπημένη διατροφή;

Το κρασί δικαίως, είναι μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Μέσα σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, με μέγιστο 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άντρες την ημέρα, λαμβάνετε όλα αυτά τα συστατικά που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς σας. Εστιάζω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο γιατί πραγματικά αναφερόμαστε σε μικρές ποσότητες λήψης κρασιού. Καθώς η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Mednutrition Team

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!