Κρέας
Κοτόπουλο με μπάμιες
Το κοτόπουλο με μπάμιες είναι ένα κλασικό, παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό. Πολλοί το θεωρούν καλοκαιρινό, αλλά είναι απόλυτα απολαυστικό όλο το χρόνο.
Το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο είναι εύκολο στην παρασκευή του. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τρώνε τις μπάμιες, λόγο του υγρού τους. Εάν τις κάνετε όμως στον φούρνο με τον παρακάτω τρόπο, θα γίνουν ένα από τα αγαπημένα σας φαγητά!
Από την Χριστίνα Κέμου | xristinacook
Υλικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 1 κιλό μπάμιες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
- Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα ή 3 φρέσκες ζουμερές ντομάτες ψιλοκομμένες
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το αφήνουμε σε ένα σκεύος να στραγγίσει. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι. Μόλις το λάδι κάψει τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο (εάν το έχετε αφήσει ½ και από τις δύο πλευρές). Αλατοπιπερώνουμε και το μόλις πάρει χρώμα το αφαιρούμε από τη φωτιά.
Στο ίδιο σκεύος τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Στη συνέχεια προσθέτουμε μία κουταλιά πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Έτσι, θα τσιγαριστεί και θα δώσει το άρωμα του στο φαγητό. Προσθέτουμε έπειτα την ψιλοκομμένη ντομάτα, τα κομμάτια κοτόπουλου και 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, καθώς θα μαγειρευτεί στην συνέχεια με το ψήσιμο, στον φούρνο.
Παίρνουμε ένα ταψί ή μία γάστρα και τοποθετούμε μέσα τις μπάμιες. Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα στο ταψί τη σάλτσα ντομάτας από την κατσαρόλα όπου έχει βράσει το κοτόπουλο μας. Στο τέλος βάζουμε πάνω από τις μπάμιες, προσεκτικά, τα κομμάτια κοτόπουλο.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά) και το βάζουμε αφήνουμε να ψηθεί στον φούρνο. Για το ψήσιμο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο) και στις δύο αντιστάσεις. Τοποθετούμε το ταψί στην μεσαία θέση. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι το φαγητό μας να μείνει με το λάδι και τη σάλτσα του.
Εάν έχουμε αφήσει το κοτόπουλο ½, προσέχουμε να μην καεί στο επάνω μέρος. Εάν δούμε πως αρχίζει να «αρπάζει» τοποθετούμε από πάνω λίγο αλουμινόχαρτο. Το βγάζουμε όταν είναι έτοιμο το φαγητό, 5-10 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο. Ώστε να μην μας γίνει μαλακή η πέτσα του κοτόπουλου, αλλά ωραία τραγανή.
** Μπορούμε να κάνουμε το φαγητό μας και απευθείας στην κατσαρόλα. Ο χρόνος βρασίματος είναι πολύ πιο λίγος.
Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε την αρχική διαδικασία ρίχνοντας τις μπάμιες μέσα στην κατσαρόλα. Προσέχουμε πάντα στο ανακάτεμα για να μην κολλήσει το φαγητό. Ανακατεύουμε απαλά για να μην διαλυθούν οι μπάμιες. Βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για να μην κολλήσει.
Καλή σας όρεξη!!