Τρικαλινή Παράδοση
 
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορωνοϊό

Διατροφή

Τι πρέπει να κάνουμε όταν γυρίζουμε από το σούπερ μάρκετ με ψώνια και άλλες οδηγίες προστασίας

Συντάκτης  | 

Αμερικάνοι επιστήμονες απαντούν. Τι γίνεται όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ ή άλλο αντίστοιχο κατάστημα, από όπου έχουμε αγοράσει τρόφιμα και συσκευασίες που στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε στα ράφια, τα συρτάρια ή το ψυγείο μας;

Απάντηση στην ερώτηση έχει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τουλάχιστον μέχρι τα τωρινά δεδομένα σχετικά με τον ιό, τα οποία αλλάζουν όσο γίνονται περισσότερες μελέτες και έρευνες.

4 σημαντικά βήματα πρέπει να κάνουμε όταν γυρίζουμε από το σούπερ μάρκετ

Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα, οι Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν:

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορωνοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να επιβιώνει επάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τέσσερα βασικά βήματα για την ασφάλεια τροφίμων:

• Καθαρίστε

• Ξεχωρίστε

• Μαγειρέψτε

• Συντηρείστε».

Οδηγία για ρούχα και παπούτσια

Σε σχέση με τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη εκδώσει σχετική οδηγία:

«Δίχως να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε μέσα στο σπίτι, βγάζουμε τα παπούτσια και τα ρούχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αεριστούν. Πλένουμε καλά και πολύ σχολαστικά καλά τα χέρια και το πρόσωπο μας. Τα ρούχα τα αφήνουμε να αεριστούν για τουλάχιστον δύο ώρες ώρα».

Ο ΙΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Η ίδια διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι».

Κανόνες καθημερινής υγιεινής επιχειρήσεων εστίασης

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ τονίζοντας πως παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορωνοϊού μέσω των τροφίμων, υπενθυμίζει παράλληλα σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης την παρακάτω αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής:

Πλύσιμο των χεριών

  • Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
  • Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
  • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
  • Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
  • Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
  • Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
  • Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
  • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
  • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
  • Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
  • Μετά από χειρισμό χρημάτων.
  • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
  • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.

O ΕΟΔΥ προτείνει:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,
    πουλερικά, θαλασσινά).
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.

in