Auto & Moto

Πώς πρέπει να απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο μας

Συντάκτης  | 

Για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε συχνά και το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. 

Είναι γνωστό ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να απολυμαίνουμε το αυτοκίνητό μας. Πολύ περισσότερο τώρα, καθώς ο κορωνοϊός επιβιώνει πολλές ώρες, ίσως και μέρες, επάνω σε διάφορες επιφάνειες. Ο οδηγός και οι συνεπιβάτες του ακουμπάνε σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες της καμπίνας του αυτοκινήτου. Όσο ο ιός εξαπλώνεται, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Τώρα, ειδικοί μας λένε και πώς να απολυμαίνουμε το αυτοκίνητό μας.

Οπότε, για να είστε ασφαλείς, πρέπει να καθαρίζετε συχνά το εσωτερικό του αυτοκινήτου (τιμόνι, χειρολαβές, λεβιές ταχυτήτων, χειρόφρενο, κουμπιά και οθόνες αφής στην κεντρική κονσόλα, διακόπτες για υαλοκαθαριστήρες και φλας, χειρολαβές ρύθμισης καθισμάτων κ.ά.).

Αν είστε οδηγός ταξί, που μεταφέρει καθημερινά πολλούς επιβάτες, ή αν οδηγείτε ένα νοικιασμένο ή κοινόχρηστο αυτοκίνητο ή εάν ζείτε σε περιοχή με πολλά κρούσματα κορωνοϊού, ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των επιφανειών στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητα.

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για καθαρισμό και απολύμανση στο αυτοκίνητο

Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι λιγότερο ανθεκτικό από έναν πάγκο κουζίνας ή τον νεροχύτη. Πρέπει να προσέχετε ώστε να προστατεύετε αυτές τις επιφάνειες χωρίς να τις καταστρέφετε, όταν τις καθαρίζετε. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, τα οικιακά καθαριστικά που σκοτώνουν τον κορωνοϊό σε σκληρές επιφάνειες στο σπίτι μπορούν επίσης να καθαρίσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να βλάψουν το εσωτερικό του. Το πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη κάποια από αυτά τα προϊόντα στο σπίτι.

Ισοπροπυλική αλκοόλη

Τα διαλύματα αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το CDC. Ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε εσωτερική επιφάνεια ενός οχήματος μπορεί να καθαριστεί με ισοπροπυλική αλκοόλη.

Όχι χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ό, τι κι αν κάνετε, δεν απολυμαίνουμε με χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μη τα χρησιμοποιείτε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Αν και μπορούν να σκοτώσουν και τον κορωνοϊό στις επιφάνειες, πιθανόν να βλάψουν την ταπετσαρία του αυτοκινήτου. Μην χρησιμοποιείτε επίσης καθαριστικά με βάση την αμμωνία στις οθόνες αφής του αυτοκινήτου, καθώς μπορεί να βλάψουν την λεπτή επικάλυψη της οθόνης.

Με σαπούνι και νερό μένει μακριά ο κορωνοϊός

Το καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί επίσης να καταστρέψει τον κορωνοϊό. Το σαπούνι και το νερό είναι επίσης ασφαλή για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου. Ειδικά για τα υφάσματα και το δέρμα που μπορεί να έχει αρχίσει να σπάει από την χρήση πολλών ετών. Απλώς φροντίστε να μην τρίβετε πάρα πολύ αυτές τις επιφάνειες.

Δερμάτινες επιφάνειες

Τα περισσότερα δέρματα αυτοκινήτων και οι δερμάτινες απομιμήσεις έχουν επιχρίσματα ουρεθάνης (urethane) για προστασία και είναι ασφαλής η απολύμανση τους με διάλυμα αλκοόλης. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο καθαρισμός του δέρματος με αλκοόλ μπορεί να του προκαλέσει φθορά και αποχρωματισμό. Τα περισσότερα δέρματα είναι βαμμένα και ο πολύ δυνατός καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει τη βαφή. Φροντίστε τη δερμάτινη ταπετσαρία σας αφού την καθαρίσετε. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλό καθαριστικό δερμάτων και στη συνέχεια ένα καλό ενυδατικό (conditioner) για δερμάτινες επιφάνειες.

Ταπετσαρία από ύφασμα

Αν το αυτοκίνητό σας έχει ταπετσαρία υφάσματος, πρέπει να αποφύγετε τον καθαρισμό του με πολύ νερό ή πάρα πολύ σαπούνι. Αν το ύφασμα απορροφήσει επιπλέον νερό, μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα. Οπότε προσπαθήστε με απαλές κινήσεις και με πανί που είναι απλώς νωπό, με μικρή ποσότητα νερού και καθαριστικού, να περάσετε αυτές τις επιφάνειες.

Πανί με μικροΐνες

Συνιστάται γενικά να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες στην καμπίνα του αυτοκινήτου με ένα πανί μικροϊνών. Αυτά τα πανάκια είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που αποτελείται από μικροσκοπικά εξογκώματα που μαζεύουν τα σωματίδια βρωμιάς και σκόνης χωρίς να χαράζουν ευαίσθητες ή λαμπερές πλαστικές επιφάνειες. Αν κάνετε την ίδια δουλειά με χαρτί κουζίνας, οι βρομιές στο αυτοκίνητό σας μπορεί να κολλήσουν σε αυτό και να γρατζουνίσετε την επιφάνεια που καθαρίζετε.

Πάντα καθαρά χέρια για να μην έρθει ο κορωνοϊός

Μόλις ολοκληρώσετε την απολύμανση της καμπίνας του αυτοκινήτου, μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας. Μάλιστα, είναι σώφρον μόλις μπαίνετε στο αυτοκίνητο και προτού ακουμπήσετε τίποτα να καθαρίζετε τα χέρια σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, ώστε να μη φέρετε τον κορωνοϊό μέσα στην καμπίνα από κάτι που ίσως αγγίξατε έξω. Αυτό θα κρατήσει το τιμόνι και όλες τις άλλες επιφάνειες καθαρές από κορωνοϊό.

in

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!