Ψάρια & Θαλασσινά
Καλαμαράκια Γεμιστά
Τα γεμιστά καλαμαράκια είναι μια σχετικά εύκολη κλασική συνταγή. Γίνονται σχετικά γρήγορα και προπάντων είναι πεντανόστιμα!
Τα γεμιστά καλαμαράκια είναι ένα νοστιμότατο φαγητό, ιδανικό και για τις περιόδους νηστείας.
Από την Χριστίνα Κέμου
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια (καθαρισμένα)
- 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- ½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- Λίγο άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
- Αλάτι – Πιπέρι
- Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
Εκτέλεση
Πλένουμε τα καλαμάρια και τα καθαρίζουμε αφαιρώντας τα εντόσθια. Από μερικά κόβουμε και τα κεφάλια τα οποία τα ψιλοκόβουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μισή κούπα λάδι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα τσιγαρίζουμε λίγο και κατόπιν προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια των καλαμαριών. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά να τσιγαριστούν, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που έχουν βγάλει.
Μόλις αρχίσουν πάλι να τσιγαρίζονται τα καλαμαράκια τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ρύζι (αφού πρώτα το έχουμε πλύνει) και προσθέτουμε νερό για να βράσει. Ρίχνουμε τρία φλυτζάνια τσαγιού νερό, βλέπουμε εάν στην πορεία χρειαστεί και άλλο νερό και συμπληρώνουμε(ζεστό πάντα).
Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μαϊντανό και άνηθο (αφήνουμε λίγο μαϊντανό και άνηθο για το σερβίρισμα).
Όταν δούμε πως έβρασε η γέμιση και έχει απορροφήσει όλα τα υγρά της, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Μόλις κρυώσει παίρνουμε ένα ένα τα καλαμάρια και με ένα μικρό κουταλάκι αρχίζουμε να τα γεμίζουμε με προσοχή. Δεν τα γεμίζουμε πολύ, ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να τα κλείσουμε με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας για να σταθεροποιηθεί η γέμιση μέσα τους.
Σε ένα ταψάκι (αν έχει και καπάκι «γάστρα» ακόμη καλύτερα, αλλιώς τα σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο) βάζουμε τα γεμιστά καλαμαράκια.
Τα τοποθετούμε ένα ένα στη σειρά και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε μια κούπα νερό.
*Αν έχει μείνει γέμιση, τη βάζουμε κι αυτή στο ταψί.
Αφού το σκεπάσουμε, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (στους 200 βαθμούς). Ψήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα σκεπασμένα και άλλα είκοσι λεπτά (περίπου) ξεσκέπαστα. Μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.
Σερβίρουμε με μπόλικο λεμονάκι και πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο.