Μαρία Πευκιανάκη Χειρουργός Οφθαλμίατρος
 
Τρικαλινή Παράδοση
 

Ζυμαρικά & Ζύμες

Ιταλικά σπιτικά gnocchi

Συντάκτης  | 

ΝιόκιΤα gnocchi ή όπως συνηθίζουμε να τα γράφουμε στα Ελληνικά νιόκι, είναι μια μορφή ιταλικών ζυμαρικών που ενώ φαίνονται σχετικά δύσκολα, είναι εύκολα στηn παρασκευή τους και δεν απαιτείται να έχετε κάποιο ειδικό εργαλείο στην κουζίνα σας.

Ετοιμάστε και απολαύστε στο σπίτι σας ντελικάτα, γεμάτα Iταλική γευστική φινέτσα νιόκι από τον Άκη Πετρετζίκη και ξετρελάνετε την οικογένεια και τους φίλους σας!

 

 

 

 

 

Νιόκι 1

Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:

Συστατικά:
500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 κρόκους
150-200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (εξαρτάται από την υγρασία που έχουν οι πατάτες)
75 γρ. παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον πουρέ βράζοντας τις πατάτες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις ετοιμαστούν, σουρώνουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί η υγρασία για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι (πρέπει αμέσως να τις βγάλουμε, για να στεγνώσουν. Όσο πιο αφυδατωμένες τόσο πιο επιτυχημένη συνταγή).

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, περνάμε τις πατάτες από έναν μύλο έτσι ώστε να πάρουμε τον πουρέ μέσα σε ένα μπολ (αν δεν έχουμε μύλο, τις σπάμε με ένα πιρούνι).

Αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις κρυώσει ο πουρές, αλλά να είναι λίγο χλιαρός, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, τα 150 γρ. αλεύρι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λίγο σφιχτό όμως να κολλάει και λίγο στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο).

Παράλληλα βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας βάζουμε το μείγμα της πατάτας μέσα σε ένα κορνέ, χωρίς όμως να το παραγεμίσουμε.

Νιόκι ς

Αλευρώνουμε πολύ καλά μία επιφάνεια και με το κορνέ αρχίζουμε και «κόβουμε» σε λωρίδες ζύμης σαν να σχηματίζουμε ένα κορδόνι. Επαναλαμβάνουμε για όλη τη ζύμη (σαν αποτέλεσμα έχουμε πολλά κορδόνια πάνω στον πάγκο μας). Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε τις λωρίδες ανά 1 εκ. δημιουργώντας μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια «ζυμαρικών».

Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε νερό με πάγο. Στη συνέχεια λαδώνουμε καλά την επιφάνεια ενός σκεύους 35×40 εκ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο σημείο που το νερό σιγοβράζει, ρίχνουμε μέσα τα νιόκι. Με το που ανέβουν στην επιφάνεια τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο νερό με τον πάγο.

Μόλις τελειώσουμε με όλα τα νιόκι, πάλι με την τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από το παγωμένο νερό, τα σουρώνουμε, τα σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί και τα βάζουμε σε ένα μπολ με 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο ψυγείο.

Για να κατασκευάσετε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι. Συνοδεύστε τα νιόκι με διάφορες σάλτσες, όπως: pesto, arrabiata, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και τέλος… μπόλικη παρμεζάνα!

Καλή σας όρεξη!

 

 

 

Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Design your life. Discover our world. Live every moment.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.