Εφηβεία

Η περίοδος και οι “δύσκολες” μέρες της

Συντάκτης  | 

Είτε το περιμένεις, είτε σου έχει ήδη συμβεί ήδη, η περίοδος είναι μια δύσκολη κατάσταση. Οι μέρες που διανύεις με αυτή είναι ακόμη πιο δύσκολες και είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Η φρίκη δεν είναι μέρος του σχεδίου και σαφώς ούτε πρέπει να γίνει μέρος της ζωής σου, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να μάθεις πως δουλεύει το όλο σύστημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες κάθε γυναίκα έχει περίοδο περίπου 500 φορές στη ζωή της, αυτό σημαίνει περίπου 35 χρόνια (δε φταίω, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι). Αυτό το διάστημα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για πολλά  σκαμπανεβάσματα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να προετοιμαστείς και για πολλά περίεργα περιστατικά.

Σου αναγράφουμε εδώ τις πιο συχνές απορίες των κοριτσιών για αυτή την κατάσταση της γυναίκας.

1. Πόσο κρατάει;

Καταρχήν πρέπει να μάθεις τι είναι ο κύκλος…

Ο κύκλος είναι μία περίοδος συνήθως 28 ημερών, μέσα στον οποίο συμβαίνει η περίοδος, η ωορρηξία και οι γόνιμες μέρες. Οι 28 μέρες για κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι 21 έως και 35, είναι κάτι που δεν πρέπει να σε ανησυχεί, ενώ η περίοδος κρατά από 3 μέχρι 7 ημέρες. Το λάθος που κάνουν πολλές είναι ότι περιμένουν την ίδια ημερολογιακή ημέρα, κάτι που ισχύει σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Πρέπει να μάθεις να μετράς τον κύκλο σου, τον κύκλο μας δεν τον μετράμε ημερολογιακά (π.χ. κάθε 5 του μηνός) αλλά ξεκινά από την πρώτη μέρα της περιόδου και τελειώνει τη μέρα πριν την επόμενη περίοδο.

2. Γιατί δε σταθεροποιείται;

Στις έφηβες μπορεί να κυμαίνεται από 21 έως 45 μέρες. Επίσης, μπορεί να τύχει μία ή δύο μη φυσιολογικές περιόδους κάθε χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας διαφόρων αιτιών όπως κάποια ασθένεια, το άγχος, κάποια σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους.

3. Γιατί έχω αιμορραγία;

Σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου, μπορεί να έχεις «εκρήξεις» αιμορραγίας και ο κοινός μύθος που επικρατεί είναι ότι σε όλες το ίδιο συμβαίνει. Αυτό που ενδεχομένως δε γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να το ελέγξουν και ο πιο εύκολος είναι η συχνότητα που αλλάζεις σερβιέτα ή ταμπόν, που πρέπει να είναι κάθε 3 ώρες. «Εκρήξεις» αιμορραγίας μπορεί να συμβούν από τυχαία γεγονότα.

4. Γιατί πονάω τόσο;

Οι συσπάσεις στη μήτρα για να φύγει το αίμα, προκαλεί επώδυνες περιόδους με κράμπες, πόνο στη μέση, την κοιλιά ακόμη και πονοκεφάλους, όλα είναι φυσιολογικά και συμβαίνουν σε πολλές. Στο φαρμακείο θα βρεις πολλά αναλγητικά για την περίπτωση αλλά πριν τα πάρεις, δοκίμασε το κλασικό αναβράζον depon.

5. Μου χαλάει όλη τη ζωή.

Η περίοδος δεν επηρεάζει τις συνήθεις δραστηριότητες μιας γυναίκας. Μελέτες έδειξαν ότι το 90% των γυναικών θα βιώσουν κάποια συμπτώματα, αλλά ως επί το πλείστον ήπια. Ωστόσο μπορεί να ανήκεις και στο ποσοστό του 10% που παρουσιάζουν τόσο έντονα συμπτώματα που σε δυσκολεύει ακόμη και να σηκωθείς από το κρεβάτι. Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν λόγω των ορμονικών αλλαγών την εβδομάδα της περιόδου ή ακόμα και δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό σου.

6. Οι φίλες μου έχουν τελείως διαφορετικά συμπτώματα.

Μην ξεχνάς ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό, επομένως μπορεί να διαφέρεις πολύ από τις φίλες σου. Από τη συχνότητα,  τους πόνους, την ποσότητα αίματος, ακόμη και τα σπυράκια που κάποια μπορεί να βγάλει. Όλα μπορούν να διαφέρουν.

Από την Κατερίνα Παπαθανασίου

  

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να βλέπετε δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *