Εφηβεία

Παιδιά και bullying: Πως θα το καταλάβετε και πως θα το αντιμετωπίσετε

Συντάκτης  | 

bullying κορίτσια

Το bullying είναι μία λέξη βουτηγμένη στο συναίσθημα και για πολλούς ανθρώπους είναι συσχετισμένο με κακές παιδικές αναμνήσεις.

Υπολογίζεται πως το 40% των ανθρώπων έχουν βιώσει κάποια μορφή bullying σε νεαρή ηλικία ή γενικότερα στο παρελθόν τους.

Από τον Στέλιο Μαγκούτη

Τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν είναι ποτέ μακριά από τους γονείς και μερικές φορές μπορούν να επηρεάσουν και το τρόπο που αντιδρούν σε τωρινές καταστάσεις. Ακόμη και όταν τα παιδιά τους βιώνουν εμπειρίες bullying μέσα ή έξω από το σχολείο.

Το bullying είναι μία συμπεριφορά που παραβαίνει το φυσικό δικαίωμα ενός παιδιού να νιώσει ασφαλές. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά του για μάθηση, τη ψυχική υγεία του, τις σχέσεις του με τους συνομήλικους και κυρίως την ιδέα που έχει για τον εαυτό του.

Το bullying παίρνει πολλές και διαφορετικές μορφές, φυσικού ή συναισθηματικού εκβιασμού, εκφοβισμού γενικότερου, παρενόχλησης και αποκλεισμού.

Cyber-bullying

Το cyber-bullying είναι η τάση της νέας εποχής μέσω των social media και έχει αλλάξει τα δεδομένα για πάρα πολλά παιδιά. Στο παρελθόν τα παιδιά μπορούσαν αν γλιτώσουν από το bullying στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Τώρα, δε μπορούν να γλιτώσουν ούτε εκεί από όσους τους κάνουν bullying.

Το bullying δε πρέπει να το μπερδεύουμε με το φιλικό πείραγμα, την απόρριψη, τυχαίες ελαφρός βίαιες πράξεις ή μια διαμάχη. Τα παιδιά είναι πιο αυθόρμητα, έτσι συχνά μαλώνουν και πειράζονται. Αλλά, αυτό δεν έχει κάποια σχέση με το bullying.

Όσο τα αγόρια τόσο και τα κορίτσια κάνουν bullying και το κάνουν με πολύ πιο συναισθηματικούς τρόπους. Την ώρα που τα αγόρια χρησιμοποιούν σωματική ή λεκτική βία, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τον αποκλεισμό ή τον σαρκασμό στο άτομο που στοχεύουν.

Ποιος είναι ο σκοπός του bullying

Το bullying έχει να κάνει με την έλλειψη δύναμης για αντίσταση από τη μία μεριά. Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο που το δέχεται δε μπορεί να σταματήσει το πείραγμα ή τη σωματική βία που ασκείται εις βάρος του.

Είναι μια επιλεκτική, μονομερής και συνεχόμενη άσκηση καταπίεσης από μία ομάδα ή ένα άτομο προς ένα άλλο άτομο ή ομάδα. Δε πρέπει να δείχνεται ανοχή σε τέτοια συμπεριφορά από τους ενήλικες του κόσμου μας.

Αν νομίζετε ότι ο γιος ή η κόρη σας είναι θύμα bullying, τότε προσεγγίστε το θέμα με προσοχή. Πολλά παιδιά δε θέλουν να παραδεχθούν πως είναι θύματα bullying. Για αυτό, είναι σημαντικό να είστε έτοιμοι να δείτε τα βασικά σημάδια μιας τέτοιας κατάστασης.

Αυτά είναι: τα πράγματά της/του να έχουν κλαπεί, αλλαγή του δρόμου προς το σχολείο ή η αποχή από δραστηριότητες που έως τώρα ήταν αγαπημένες.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας δέχεται bullying

Παραμείνετε ψύχραιμοι

Αυτό είναι δύσκολο, αφού ο θυμός είναι φυσικό επακόλουθο πολλές φορές. Όμως, πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι, για να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας και να το κάνετε να νιώσει ασφαλής. Εάν δε εσάς ταραγμένους θα ταραχτεί ακόμη περισσότερο.

Ακούστε την ιστορία του με προσοχή

Τα παιδιά που δέχονται bullying θέλουν κάποιος να τους ακούσει και κυρίως να τους πιστέψει. Πάρτε το θέμα σοβαρά και μην αγνοήσετε ό,τι έχει να σας πει. Χρησιμοποιήστε κοινή λογική για να διαφοροποιήσετε μεταξύ bullying και τυχαίων αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Βοηθήστε το με τα συναισθήματά του

Ένα παιδί που δέχεται bullying πιθανότατα νιώθει φοβισμένο, λυπημένο ή “ξαφνικά” πολύ θυμωμένο. Στα αγόρια αυτό βγαίνει πιο πολύ σωματικά, ενώ στα κορίτσια με κατάθλιψη και γενικότερη θλίψη. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του παιδιού σας και βοηθήστε το να τα ξεπεράσει.

Εμπλέξετε το σχολείο

Αν συμβαίνει στο σχολείο, ειδοποιείστε άμεσα τους αρμόδιους καθηγητές. Απαιτείστε το θέμα να επιλυθεί όσο πιο σύντομα και  ολοκληρωτικά γίνεται. Τα περισσότερα σχολεία παίρνουν το bullying πολύ σοβάρα και μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς του “δράστη” (ή δραστών), ώστε να υπάρξει ανοιχτός διάλογος για το θέμα. Στην ανάγκη αλλάξτε στο παιδί άμεσα τάξη ή και σχολείο.

Βοηθήστε το παιδί να φτιάξει ένα “δίκτυο υποστήριξης”

Το παιδί σας θα χρειαστεί ένα δυνατό δίκτυο φίλων για να το στηρίξουν και να το βοηθήσουν να αποφύγει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα σε μια δική του ομάδα, με τα δικά του θέλω και τις δικές του ευαισθησίες θα νιώσει πιο δυνατό να αμυνθεί.

Ανεβάστε την αυτοπεποίθησή του

Τίποτα δεν ρίχνει την αυτοπεποίθηση ενός νεαρού ατόμου και κυρίως μίας νέας κοπέλας όσο το bullying. Γεμίστε το παιδί σας με κοπλιμέντα και ενθάρρυνση, αναφέροντας όλα τα καλά του στοιχεία.

Δηλώστε παρόν! 

Σιγουρέψτε πως γνωρίζει ότι θα είστε εκεί να του σταθείτε ότι και να γίνει. Επιβεβαιώστε το πως για εσάς είναι το Α και το Ω και πως ότι και να γίνει έχει έναν σύμμαχο που θα μάχεται για αυτό. Μπορεί για εσάς να είναι αυτονόητο, αλλά το παιδί θέλει πάντα να το ακούει αυτό!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!