Συνταγές
Γαριδοκεφτέδες με σάλτσα από γλυκές πιπεριές
Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει για τα καλά και όλο αυτό το κλίμα μας παραπέμπει σε θάλασσες και εκλεκτούς μεζέδες από θαλασσινά. Μπορεί κάποιοι να μην έχουν θάλασσα κοντά ή να καθυστερεί η επαναφορά των κέντρων εστίασης, αλλά μπορούν να “φέρουν” τη θάλασσα στο τραπέζι του μπαλκονιού τους φτιάχνοντας λαχταριστές γαριδοκεφτέδες με σάλτσα από γλυκιές πιπεριές με τη βοήθεια του σεφ Γιάννη Λουκάκου.
ΥΛΙΚΑ
Για τους γαριδοκεφτέδες
•500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
•50 γρ. ασπράδι
•100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, χοντροκομμένο
•10 γρ. βασιλικό
•10 γρ. σκόρδο
•20 γρ. ούζο
•15 γρ. κορν φλάουερ
•5 γρ. αλάτι
•250 γρ. φρυγανιά πάνκο ή τριμμένο ψωμί του τοστ
•σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα πιπεριάς
•30 γρ. ζάχαρη
•50 γρ. ξύδι λευκό
•250 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε τέταρτα
•30 γρ. πελτές ντομάτας
•80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
•130 γρ. ελαιόλαδο
•5 γρ. σκόρδο
•50 γρ. φέτα
•50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
•10 γρ. μαϊντανό
•15 γρ. βασιλικό
•5 γρ. αλάτι
•νερό αν χρειάζεται αραίωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τους γαριδοκεφτέδες
Τοποθετούμε τα 400 γρ. από τις γαρίδες και όλα τα υλικά σε ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε. Κόβουμε τα υπόλοιπα 100 γρ. γαρίδας σε μικρά κομμάτια και ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Πλάθουμε σε κεφτέδες των 40 γρ. περίπου, πανάρουμε στο πάνκο και τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο στους 170 C μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα πιπεριάς
Σε ένα ταψί απλώνουμε τις πιπεριές και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύδι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο πολύ καλά και ψήνουμε στους 170°C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Προσθέτουμε λίγο νερό σε περίπτωση που έχουν εξατμιστεί αρκετά τα υγρά. Αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν και τις βάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε πολύ καλά.