Γλυκά & Παγωτά

Γαλακτομπούρεκο σε τραγανά και ζουμερά ρολά (+video)

Συντάκτης  | 

γαλακτομπούρεκο σε ρολά μέσα σε λευκό στρογγυλό πιάτο στον πάγκο της κουζίνας

Το γαλακτομπούρεκο σε ρολά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής!

Όλοι λατρεύουν το γαλακτομπούρεκο και ειδικά όταν φτιάχνετε σε ρολά, τραγανά και ζουμερά!

Από μικρός θυμάμαι, ειδικά την περίοδο του καρναβαλιού, να φτιάχνουμε το λατρεμένο αυτό γλυκό.  Και καθώς είναι ένα από τα αγαπημένα μου, θέλω να σας δείξω αυτή τη φανταστική συνταγή. Είναι μια εκδοχή που μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολα. Θα έχετε από έτσι πάνω μέχρι κάτω, εγγυημένες  τραγανές και ζουμερές ατομικές μερίδες.

Υλικά

Για το στήσιμο

1 πακέτο φρέσκα φύλλα κρούστας

250 γρ βούτυρο λιωμένο (καθαρό) ή βούτυρο γάλακτος

Για την κρέμα

1 Λίτρο γάλα

200 γρ σιμιγδάλι ψιλό

2 αυγά

1 κρόκος αυγού

180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ κρύο βούτυρο αγελαδινό ή βούτυρο γάλακτος

Ξύσμα από ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι

Ένα ξύλο κανέλας

Φλούδα από ένα λεμόνι

Χυμό από μισό λεμόνι

600 γρ ζάχαρη

450 γρ νερό

Εκτέλεση

Για την κρέμα

1. Ξεκινάμε με την κρέμα, γιατί θέλουμε να την αφήσουμε να κρυώσει πριν στήσουμε τα ρολά γαλακτομπούρεκο.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα να πάει παντού η ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί.

2. Με το που θα ζεσταθεί το γάλα, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.

Δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ, γιατί μετά θα ψηθεί και στον φούρνο και θα γίνει πολύ σφιχτή. Θέλουμε να έχουμε μια ωραία παχύρευστη κρέμα, όπως θα δείτε στο βίντεο που υπάρχει παρακάτω…

3. Μόλις δέσει η κρέμα την αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας ώστε να μην κάνει πέτσα.

Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για 10 λεπτά, ώστε να πέσει η θερμοκρασία της.

4. Μόλις πέσει η θερμοκρασία της κρέμας, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τα 2 αυγά και τον 1 κρόκο αυγού. Χτυπάμε με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν.

Αφαιρούμε την μεμβράνη της κρέμας και ρίχνουμε μέσα τα αυγά.

Κατευθείαν ανακατεύουμε με το σύρμα, πολύ γρήγορα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

5. Απλώνουμε την κρέμα σε ένα πλατύ σκεύος και την καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει εντελώς και ξεκινάμε να κάνουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να διαλυθεί λίγο η ζάχαρη.

2. Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά για να πάρει βράση το σιρόπι. Με το που θα πάρει βράση το σιρόπι χαμηλώνουμε τη φωτιά (π.χ. αν το maximum της κουζίνας είναι το 9, τότε το βάζουμε στο 3-4). Βράζουμε το σιρόπι για 7-8 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει.

Προσοχή!

Δεν πρέπει να ανακατέψετε καθόλου το σιρόπι όσο βράζει γιατί θα κρυσταλλώσει.

3. Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Θέλουμε το σιρόπι κρύο και το γλυκό καυτό για το σιρόπιασμα.

Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο (με αυγά και σιμιγδάλι)

Για το στήσιμο και την ολοκλήρωση της συνταγής

1. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από την κρέμα και την αφρατεύουμε πάλι με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.

Ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 160°C ώστε να προθερμανθεί καλά.

2. Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φρέσκα φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε κατά μήκος.

Προσέχουμε να μην αφήσουμε τα φύλλα εκτεθειμένα στον αέρα για πολύ ώρα, καθώς θα ξεραθούν.

Απλώνουμε λιωμένο βούτυρο στο φύλλο με ένα πινέλο και το διπλώνουμε στα δυο από κάτω προς τα πάνω.

3. Απλώνουμε πάλι βούτυρο με το πινέλο και βάζουμε στο κέντρο 2 κουταλιές κρέμα.

Προσέχουμε να αφήνουμε 2 εκατοστά κενό από το κάτω μέρος του φύλλου. Για να μην βγει έξω η κρέμα στο δίπλωμα.

4. Διπλώνουμε το φύλλο από τα αριστερά προς τα δεξιά να καλύψει την κρέμα. Απλώνουμε ελάχιστο βούτυρο και διπλώνουμε και το δεξί φύλλο προς τα αριστερά.

5. Αρχίζουμε να διπλώνουμε σε ρολό και στο τέλος αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο ή νερό ώστε να κλείσει το ρολό.

6. Βάζουμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.

Αλείφουμε τα ρολά γαλακτομπούρεκο με το υπόλοιπο βούτυρο.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου. Μέχρι να ροδίσουν καλά.

Για το σιρόπιασμα

Μόλις βγάλουμε το ταψί με τα γλυκά από τον φούρνο, τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Χρησιμοποιούμε για το σιρόπιασμα μια κουτάλα, έτσι ώστε το υλικό να πάει παντού.

Αφήνουμε τα ρολά γαλακτομπούρεκο να πιούν το σιρόπι και να κρυώσουν.

Δοκιμάζουμε και απολαμβάνουμε!

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!