Γλυκά & Παγωτά

Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο (με αυγά και σιμιγδάλι)

Συντάκτης  | 

Το γαλακτομπούρεκο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά. Η λαχταριστή κρέμα του και τα τραγανά φύλλα του δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν!

Το γαλακτομπούρεκο σε γενικές γραμμές είναι εύκολο στην παρασκευή του, απλά είναι λίγο… πολύπλοκο και χρειάζεται υπομονή. Αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο να το τολμήσετε!

Από την Χριστίνα Κέμου | xristinacook

Υλικά (όλα συνοπτικά)

1 πακέτο φύλλο κρούστας

800 γραμ. ζάχαρη

700 ml γάλα

400 ml (2 πακέτα) κρέμα γάλακτος

300 γραμ. βούτυρο

7 βανίλιες (κάψουλες)

4 αυγά ολόκληρα

2 κρόκους αυγών

1 κούπα σιμιγδάλι ψηλό

1 ξυλάκι κανέλα

½ πορτοκάλι (όχι στυμμένο)

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

4 ποτήρια νερό

Το σιρόπι

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ½ πορτοκάλι (όχι στυμμένο)
  • 2 βανίλιες
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
  • 4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά όλα μαζί να βράσουν σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας απαλά στην αρχή. Από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε το μίγμα να βράσει άλλα 6-7 λεπτά. Είναι έτοιμο…

** Το σιρόπι γίνεται πρώτο για να έχει προλάβει να κρυώσει τελείως όταν σιροπιάσουμε το γλυκό.

Για το γλυκό (για ταψί 30 x 25 εκ) και την κρέμα

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γραμ. βούτυρο λιωμένο (το λιώνουμε σε μπρίκι, φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων)
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψηλό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 700 ml γάλα
  • 400 ml (2 πακέτα) κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά ολόκληρα
  • 2 κρόκους αυγών
  • 5 βανίλιες (κάψουλες)
  • 100 γραμ. βούτυρο (κομμάτι)

Για την κρέμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο mixer τα αυγά, τους κρόκους και το μεγαλύτερο μέρος της κούπας ζάχαρης μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα αυγά και να λιώσει η ζάχαρη. Γίνεται ένα ωραίο πηχτό μείγμα.

Βάζουμε στη συνέχεια στη φωτιά σε μια κατσαρόλα να βράσει, η κρέμα γάλακτος, το γάλα και η υπόλοιπη ζάχαρη (αυτή που έμεινε στην κούπα). Ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει (η ζάχαρη που βάλαμε το βοηθάει να μην κολλήσει).

Μόλις δούμε ότι αρχίσει να ζεσταίνεται, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μόλις βγάλουμε την κρέμα από τη φωτιά, ρίχνουμε το κομμάτι βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει.

Αφήνουμε για λίγο την κρέμα να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αυγών και ζάχαρης που έχουμε φτιάξει από πριν. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ενσωματωθεί το μείγμα των αυγών στην υπόλοιπη κρέμα.

** Η κρέμα μας πρέπει να έχει κρυώσει όταν την απλώσουμε στα φύλλα μας.

Το στήσιμο του γλυκού

Παίρνουμε το ταψάκι μας, το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας. Κάθε φύλο κρούστας το αλείφουμε πάντα με ένα πινελάκι με λιωμένο βούτυρο, από τη επάνω πλευρά του.

  • Αν το ταψί σας είναι πιο μεγάλο από αυτό που αναφέρουμε:
Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος, ρίχνετε την κρέμα και τα υπόλοιπα μισά τα στρώνετε στο πάνω μέρος της κρέμας. Ώστε να την κλείσετε.
  • Αν το ταψί σας είναι στις διαστάσεις που αναφέρουμε σε αυτή την συνταγή (30 x 25 εκ)
Μπορείτε να στρώσετε όλα τα φύλα στο κάτω μέρος του γλυκού σταυρωτά, εκτός από δύο. Θα δείτε πως τα φύλλα περιμετρικά προεξέχουν από το ταψί. Για αυτό το λόγο, στο τέλος, τα τμήματα των  φύλων που περισσεύουν, τα γυρίζετε προς τα μέσα, επάνω από την κρέμα. Έτσι, θα αγκαλιάσουν το γλυκό μας κλείνοντας το από το πάνω μέρος.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέραμε, βάζουμε όλα τα φύλα κρούστας στο κάτω μέρος του ταψιού εκτός από δύο. Αυτά θα δύο φύλλα θα τα χρησιμοποιήσουμε για να τα στρώσουμε στο τέλος από πάνω από την κρέμα. Για να κλείσουμε μέσα την κρέμα του γλυκού και να φαίνεται το γλυκό μας ομοιόμορφο.

Αφού στρώσουμε τα φύλα στο ταψί, αδειάζουμε μέσα την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Κλείνουμε το γλυκό μας στο πάνω μέρος με έναν από τους τρόπους που αναφέραμε παραπάνω.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά το γλυκό εξωτερικά (στο πάνω φύλλο) και χαράζουμε ελαφρά τα φύλα σε κομμάτια. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, το αδειάζουμε κι αυτό ομοιόμορφα στο πάνω από τα φύλλα.

Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή φωτιά στην αρχή (160 βαθμούς) και αργότερα ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς. Στην μεσαία θέση, με αντιστάσεις επάνω και κάτω. Ανάλογα με τον φούρνο, το γλυκό θέλει πάνω από μια ώρα για να ψηθεί. Παρακολουθούμε την πορεία του και όταν πάρει χρυσαφί χρώμα, όπως πρέπει το βγάζουμε από το φούρνο.

Όταν γίνει και είναι ακόμη ζεστό, το χαράζουμε πάλι λίγο πιο έντονα αυτή τη φορά. Το περιχύνουμε σιγά σιγά και ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι μας.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (θέλει αρκετές ώρες) και το κόβουμε καλά σε κομμάτια.

Εάν θέλουμε κατά το σερβίρισμα πασπαλίζουμε το γαλακτομπούρεκο με λίγους τριμμένους ξυρούς καρπούς (τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια αιγίνης συνδυάζονται εκπληκτικά) και το απολαμβάνουμε!!!

Καλή επιτυχία!

γαλακτομπούρεκο

 

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!