Ψυχολογία

Φθινοπωρινή ισημερία: αρχαιότητα, συμβολισμός και ψυχολογία

Συντάκτης  | 

Διάγραμμα των εποχών της γης. Τα χειμερινά και τα εαρινά ηλιοστάσια και οι ισημερίες.

Η φθινοπωρινή ισημερία κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως «φεγγάρι συγκομιδής». Στην Ελληνική παράδοση πίστευαν πως όπως καλλιεργείται η γη πρέπει να καλλιεργούνται κι οι ανθρώπινες ψυχές. Ενώ στην ψυχοθεραπεία, ο ένας πόλος εκφράζει τον ΝΟΥ και άλλος την ΨΥΧΗ μας.

Η Φθινοπωρινή ισημερία στην Αρχαία Ελλάδα

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης λάτρεψαν ως θεούς τα δύο ποιο ευδιάκριτα ουράνια σώματα, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Η φθινοπωρινή ισημερία είναι γνωστή ως «φεγγάρι συγκομιδής», κατά τη διάρκεια αυτής περιόδου το φεγγάρι υψώνεται νωρίτερα το βράδυ, επιτρέποντας στους αγρότες να εργάζονται περισσότερο το βράδυ. Σε χρόνιες που το φεγγάρι της συγκομιδής πέφτει τον Οκτώβριο, ονομάζεται «πλήρες φεγγάρι» επειδή συχνά συμπίπτει με τη συγκομιδή καλαμποκιού. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία τελούνταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια που αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τους πιο ιερούς και σεβαστούς θεσμούς. Τα Ελευσίνια Μυστήρια διαρκούσαν 9 ημέρες, και η ήμερα λήξης τους ήταν η Φθινοπωρινή Ισημερία

Η Φθινοπωρινή ισημερία και ο συμβολισμός της.

Σε φυσικό επίπεδο κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Σε πνευματικό επίπεδο η περίοδος από τη Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο συμβολίζει την περίοδο κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου θα περάσει το πρώτο στάδιο εξελίξεώς της. Στην Ελληνική παράδοση πίστευαν ότι όπως καλλιεργείται η γη το φθινόπωρο, έτσι πρέπει να καλλιεργούνται κι οι ανθρώπινες ψυχές για να εκδηλώσουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις και να τις μεταβάλουν σε ιδέες και συναισθήματα.

Πώς μας επηρεάζει η ισημερία στην ζωή μας;

Στην πραγματικότητα κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, κάθε άνθρωπος λειτουργεί σαν ένα δίπολο, όπου ο ένας πόλος της εκφράζει τον ΝΟΥ μας και άλλος πόλος εκφράζει την ΨΥΧΗ μας. Αυτή η φυσιολογική διπολική φάση μας ωθεί σε μια διαρκεί μία κατάσταση ανισορροπίας , η οποία μας δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε την ευτυχία, αφού λόγω αυτής της εσωτερικής μας σύγκρουσης, είναι προφανές ότι ποτέ δεν μένουμε ικανοποιημένοι από τα αποτέλεσμα των πράξεων μας.

Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτήν την διαρκή ανισορροπία της Ανθρώπινης συμπεριφοράς, με την φυσική ανισορροπία της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας. Κάθε εικοσιτετράωρο που περνάει, διακρίνεται από διαφορετική διάρκεια ημέρας και νύχτας, που διαρκώς διαφοροποιούνται, εκτός από τις ήμερες των δυο ισημεριών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πόλος της Ψυχής μας αντιστοιχεί στην Νύχτα και ο πόλος του Νου μας, αντιστοιχεί στην Ημέρα.

Έτσι το να φέρουμε σε “Ίσο μέρος” αυτές τις δύο άνισες και ανισομερείς λειτουργίες των δύο πόλων μας, ώστε να καταφέρουμε εισέλθουμε σε ένα νέο εξελικτικό επίπεδο, κατά το οποίο θα μπορούμε πλέον να λειτουργούμε συνδυάζοντας τις αποφάσεις της λογικής και του συναισθήματος μας, όπως ακριβώς συμβαίνει την ημέρα της ”Ισημερίας”, θα βιώσουμε τελικά την πραγματική ευτυχία, που σήμερα λείπει από την ζωή μας!

Πηγή πληροφοριών: art-therapy.center

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!