Διατροφή

Φρούτα & Λαχανικά: Το ουράνιο τόξο της διατροφής μας

Συντάκτης  | 

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι το ουράνιο τόξο της διατροφής μας! Με τα πανέμορφα χρώματα τους ομορφαίνουν τα πιάτα, αλλά και την διάθεση μας! Σε ποιο βαθμό όμως ομορφαίνουν την “διάθεση” του οργανισμού μας;

Η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διατροφικό ουράνιο τόξο, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το χρώμα τους μας ανοίγει την όρεξη και κάνει τα γεύματα μας να δείχνουν πιο εντυπωσιακά. Το χρώμα ενός λαχανικού το εντάσσει σε μια διατροφική ομάδα και η κάθε ομάδα περιέχει διαφορετικά στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Όσο πιο ώριμα είναι τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνουμε τόσα περισσότερα στοιχεία παίρνουμε από αυτά.

H φύση έχει μελετήσει τα πάντα και σε αυτήν τίποτα δεν λειτουργεί τυχαία!

Δείτε λοιπόν παρακάτω πως έχει ταξινομήσει τους πλούσιους καρπούς της και που μας ωφελούν τα λαχανικά κάθε ομάδας.

Η πράσινη ομάδα

Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται: Όλα τα φυλλώδη λαχανικά, Σπανάκι, μαρούλι, φασολάκια, αρακάς, πιπεριές, αβοκάντο, αγγούρι, πράσο, κολοκυθάκι, ακτινίδιο, κ.α.

Τα λαχανικά και τα φρούτα που συγκαταλέγονται σε αυτήν την ομάδα, είναι πλούσια σε λουτεϊνη, πολύ γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητες  σε μάτια και δέρμα. Η λουτεΐνη συντίθεται μόνο από τα φυτά, και βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα κίτρινα καρότα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  θειούχες ενώσεις, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Είναι σημαντικά στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Η κίτρινη-πορτοκαλί ομάδα

Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται: Καρότα, καλαμπόκι, λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, ανανάς, μάνγκο, κίτρινη πιπεριά, μούσμουλα, πεπόνι, παπάγια, μανταρίνι, βερίκοκο, νεκταρίνι, ροδάκινο κ.α.

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, φλαβονοειδών και καροτενοειδών όπως το β-καροτένιο. Περιέχουν ασβέστιο, καλίο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την όραση και το δέρμα. Προλαμβάνουν καρδιοπάθειες και προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η κόκκινη ομάδα

Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται: Όλα τα κόκκινα λαχανικά και τα φρούτα όπως ντομάτα, κεράσια, φράουλες, ξερό κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, κόκκινο γκρέιπφρουτ, ραπανάκι, καρπούζι κ.α
Περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C που προστατεύουν τα κύτταρα. Επίσης, ανθοκυάνες και καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο που μειώνει την εμφάνιση αρκετών τύπων καρκίνου. Ειδικά αυτόν του καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες τους προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά.

Πρέπει να γνωρίζετε:

Μια από τις σημαντικότερες πηγές λυκοπένιου είναι οι ντομάτες. Το λυκοπένιο που περιέχουν όμως για να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό μας πρέπει οι ντομάτες να μαγειρευτούν. Προσθέτουμε πάντα μια (έστω μικρή) ποσότητα λιπαρής ουσίας όπως το ελαιόλαδο. Από τις φρέσκες ντομάτες το απορροφάει πιο δύσκολα ο οργανισμός μας.

Η μοβ – μπλε ομάδα

Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται: Μελιτζάνες, σπαράγγια, πατζάρια, διάφορες ποικιλίες μαρουλιών (όπως λόλα), σύκα, σταφίδες, μούρα, σταφύλια, δαμάσκηνα,  κ.α.

Αυτά τα προϊόντα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθούν στην αποφυγή παθήσεων της καρδιάς, καθώς είναι πλούσια σε ανθοκυάνες, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Οι προστατεύουν τα κύτταρα και συμβάλουν στη μείωση του καρκίνου, του εγκεφαλικού και των καρδιακών επεισοδίων.

Η λευκή ομάδα

Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται: Κρεμμύδι, αγκινάρα, πατάτα, σκόρδο, μανιτάρι, μπανάνα κ.α.

Αυτή η ομάδα περιέχει ανθοξανθίνες και είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C, φαινολικές και θειούχες ενώσεις.

Κάποια από αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση του περιττού αλατιού από τον οργανισμό, ενώ μειώνουν την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Βοηθούν και στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και καρδιακών παθήσεων. 

Γενικότερα, πρέπει να γνωρίζετε

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα πιο σημαντικότερα οφέλη που έχουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά, το ουράνιο τόξο της διατροφής μας. Κάθε ομάδα όμως και κάθε φρούτο ή λαχανικό από μόνο του, περιέχει πολλές περισσότερες βιταμίνες και στοιχεία πολύ σημαντικά για την υγεία μας.

Προσπαθήστε πάντα να συνδυάζετε όσα περισσότερα χρώματα μπορείτε στο πιάτο σας. Θα απολαύσετε αφενός περισσότερες γεύσεις, αφετέρου δε, θα δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να αποκτήσει περισσότερη υγεία και να έχει δυνατές άμυνες!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *