Ιατρική

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19: Αναλυτική έρευνα από Ειδικό Παθολόγο (Μέρος 2ο)

Συντάκτης  | 

 Ακούγονται πάρα πολλά σχετικά με τα εμβόλια κατά του covid-19, τι είναι όμως τελικά fake και τι ισχύει; Ο Ειδικός Παθολόγος Χρήστος Ζήσης μέσα από έρευνά του έως τον Αύγουστο του 2021, μας αναγράφει αναλυτικά όλα όσα θέλουμε και πρέπει να γνωρίζουμε.

Τα εμβόλια κατά του covid-19 είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και η παρακάτω αναλυτική έρευνα θα σας λύσει όλες τις απορίες!

Σε αυτή την έρευνα θα διαβάσετε τα πάντα για τα είδη εμβολίων που υπάρχουν. Σε ποιες χώρες παρασκευάζονται και ποιες παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί στο κάθε ένα έως τώρα. Τι είναι τα εμβόλια m-RNA και DNA; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εμβολίων, ποια έχουν πάρει έγκριση και ποια βρίσκονται σε τελικά εγκριτικά στάδια;

Χρήστος Ζήσης Ειδικός Παθολόγος Νοσοκομείου ΤρικάλωνΑπό τον Χρήστο Ζήση, Ειδικό Παθολόγο Νοσοκομείου Τρικάλων.

Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων για την νόσο COVID-19 υπό ανάπτυξη. Κάποια βρίσκονται σε τελικά εγκριτικά στάδια, ενώ κάποια άλλα έχουν πάρει έγκριση!

□          Διαφορετικά είδη εμβολίων που βασίζονται σε διαφορετική τεχνολογία έχουν παρασκευαστεί ή βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται υπό χρήση και διερεύνηση περισσότερα από 180 εμβόλια διαφορετικών ειδών σε διάφορα στάδια εξέλιξης ανά την υφήλιο έναντι του ιού SARS-CoV-2.

             Στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για τον SARS-CοV19 δοκιμάζονται καινοτόμες τεχνολογίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν αξιοποιηθεί αρκετές διαφορετικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων

1)            των νουκλεϊκών οξέων (DNA, mRNA)

2)            των πεπτιδίων & των ανασυνδυασμένων πρωτεινών

3)            των ιικών φορέων (πολλαπλασιαζόμενων ή όχι)

4)            των ομοιαζόντων με τον ιό σωματιδίων

5)            των ζώντων εξασθενημένων & των αδρανοποιημένων ιών.


Διαβάστε στο 1ο Μέρος της έρευνας τα πάντα (ιδιότητες, παρενέργειες κλπ) για τα:

• Εμβόλια m- RNA των Pfizer, BioNTech, Moderna κ.α.

• Εμβόλια DNA των Inovio, OncoSec Immunotherapies, AG0302-COVID19 (Ιαπωνίας) κ.α.

• Εμβόλια βασισμένα σε ιικούς φορείς των Astra Zeneca, Johnson & Johnson, SputnicV (Ρωσία)

• Εμβόλια Ρινικά και σε χάπια όπως τα AdCOVID Altimmune ή Vaxart και πολλά άλλα.


Ποια άλλα εμβόλια υπάρχουν;  

Άλλα εμβόλια εμβόλια κατά covid 19

 Ρώσικο εμβόλιο KoviVac

Του Κέντρο Τσουμάκοφ της Ρωσικής Ακαδημία Επιστημών.

Έχει κατατεθεί ως πατέντα στο ρωσικό υπουργείο Υγείας από τις 19 Φεβρουαρίου και η παραγωγή του άρχισε τον Μάρτιο του 2021.

Αναφέρεται αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 80%.

Εμβόλιο VLA2001 της Valneva (Γαλλία )

H Valneva είναι η μόνη δυτική εταιρεία που χρησιμοποιεί μέχρι αυτήν τη στιγμή την συγκεκριμένη παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής εμβολίου.

Δημιούργησε ένα εμβόλιο με χημικά αδρανοποιημένους κορωνοϊούς, σε συνδυασμό με ένα ανοσοενισχυτικό της εταιρία Dynavax.

Πάνω από 4.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο τυχαιοποιήθηκαν στη δοκιμή «Cov-Compare» Φάσης 3, η οποία συγκρίνει τον υποψήφιο εμβόλιο VLA2001 της Valneva, με το υπό όρους εγκεκριμένο εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria.

Εμβόλιο BBV152 της Covaxin (Ινδία)

Το εμβόλιο σχεδιάστηκε από την ινδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bharat Biotech σε συνεργασία με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας.

Εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από την ινδική κυβέρνηση πριν από τις δοκιμές φάσης 3 και δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Είναι 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων.

Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στην Ινδία, που αφορούσε 25.800 άτομα ηλικίας 18-98 ετών, εκ των οποίων τα 2.433 άτομα ήταν άνω των 60 και 4.500 άτομα είχαν υποκείμενα νοσήματα. Σε μια ενδιάμεση ανάλυση αυτής μελέτης ανακοινώθηκε ότι ήταν περίπου 81% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19.

Συγκεκριμένα τα δεδομένα αποτελεσματικότητας δείχνουν: 

  • 63,6% από την ασυμπτωματική νόσο COVID-19\
  • 77,8% από τη συμπτωματική νόσο COVID-19
  • 93,4% από τη σοβαρής συμπτωματικής νόσου COVID-19.

Η ανάλυση ασφάλειας έδειξε ότι τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν ήταν παρόμοια με το εικονικό φάρμακο, με το 12% των ατόμων να παρουσιάζουν κοινώς γνωστές παρενέργειες και λιγότερο από το 0,5% των ατόμων να αισθάνονται σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα.

Αναφέρεται ότι εξουδετερώνει τις παραλλαγές – B.1.1.7 (Alpha) που απομονώθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, P.1- B.1.1.28 (Gamma) & P.2 – B.1.1.28 (Zeta) που απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία, B.1.617 (Kappa) απομονώθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, B.1.351 & B.1.617.2 (Beta & Delta) για πρώτη φορά απομονώθηκε σε RSA & Ινδία.

Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας καταδεικνύουν προστασία 65,2% έναντι της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2, B.1.617.2.

Εμβόλιο COVI-VAC της Codagenix

Έχει σχεδιαστεί για ενδορινική χορήγηση.

Η Codagenix με έδρα τη Νέα Υόρκη αναπτύσσει εμβόλια που βασίζονται σε ζωντανούς εξασθενημένους ιούς, αλλά με μια ιδιαιτερότητα «δημιουργούν τους ιούς από το μηδέν».

Ξαναγράφουν το γονιδίωμα των ιών, εισάγοντας εκατοντάδες μεταλλάξεις Στη συνέχεια, κατασκευάζουν μόρια RNA που κωδικοποιούν τα μεταλλαγμένα γονίδια.

Αυτά τα μόρια RNA σε ειδικά κύτταρα ξενιστές, μπορούν να δημιουργήσουν πλήρεις ιούς, οι οποίοι όταν χορηγούνται με εμβόλιο εξαιτίας των πολυάριθμων μεταλλάξεων, είναι πολύ αδύναμοι για να προκαλέσουν το Covid-19.

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να παράγει ανοσία έναντι όλων των πρωτεϊνών SARS-CoV-2, όχι μόνο της πρωτεΐνης επιφανείας ακίδας, τοποθετώντας την έτσι ώστε να προστατεύεται από μια ποικιλία στελεχών SARS-CoV-2.

Η Codagenix συνεργάζεται με το ινστιτούτο Serum ης Ινδίας, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο από τον αριθμό των δόσεων που παράγονται και πωλούνται παγκοσμίως (περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις), παρέχοντας τα φθηνότερα στον κόσμο εμβόλια και διαπιστευμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε έως και 170 χώρες.

Εμβόλιο NDV-HXP-S του Πανεπιστήμιο Mahidol Ταϋλάνδης

Το πανεπιστήμιο Mahidol ανέπτυξε υποψήφιο εμβολιο που χρησιμοποιεί αδρανοποιημένο τον ιό της νόσου των πτηνών Newcastle μαζί με πρωτεΐνη ακίδων COVID-19 και αναπαράγεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται σε αυγά.

Από τον Απρίλιο του 2021, το NDV-HXP-S υποβάλλεται σε αρχικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες.

Η Avimex με έδρα το Μεξικό σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ενδορινική εκδοχή σπρέι του εμβολίου.

Εμβόλιο QazCovid Καζακστάν

Μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης (2° C – 8° C), σε σχήμα δύο δόσεων με τις δόσεις να χορηγούνται με διαφορά 21 ημερών.

Από το Σεπτέμβριο 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν κλινικές δοκιμές φάσης 1 και 2 σύμφωνα με τις οποίες το υποψήφιο εμβολιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό και προάγει έντονη χυμική ανοσία που διαρκεί για τουλάχιστον 6 μήνες μετά από διπλή ενδομυϊκή ανοσοποίηση.

Επί του παρόντος βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, αναμένεται να συμμετάσχει στην εκστρατεία εμβολιασμού το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σχεδιάζεται το εμβόλιο να συσκευάζεται σε φιαλίδια στην Τουρκία από μια μεγάλη τουρκική εταιρεία. Αυτό θα επιτρέψει μια παραγωγική ικανότητα 500.000-600.000 δόσεων το μήνα.

Turkovac (Τούρκικο εμβόλιο) του Πανεπιστήμιου Erciyes

Άρχισε να χορηγείται σε εθελοντές σε μεγάλο νοσοκομείο της Άγκυρας, όπου θα συγκριθεί η αποτελεσματικότητα των τρίτων, αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων Turkovac και CoronoVac (Κίνα) στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών φάσης 3.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει χορηγήσει πάνω από 62,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 σε μαζικό εμβολιασμό από τον Ιανουάριο, μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2021.

Εμβόλιο της Shifa Pharmed (Ιράν)

Η Shifa Pharmed Pars μία από τις εταιρείες του ομίλου Setad, που ελέγχεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ανέπτυξε ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο κορωνοϊού δύο δόσεων

Περίπου 650 άτομα εργάστηκαν σε 3 βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Το εμβόλιο θα βοηθήσει τη χώρα να νικήσει την πανδημία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που εμποδίζουν το Ιράν να εισάγει εμβόλια

Έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε ζώα και έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων του Ιράν για δοκιμές σε ανθρώπους.

Η κλινική δοκιμή φάσης 2/3 (II/III) ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου 2021, και οι πρώτοι συμμετέχοντες εμβολιάστηκαν στις 29 Μαρτίου. Τέλος στις 13 Ιουνίου 202, εκδόθηκε η αδειοδότηση του εμβολίου.

Εμβόλια κατά του covid 19 που βασίζονται σε κενά ιϊκά σωματίδια που μοιάζουν με το ιό

Τα κενά ιϊκά σωμάτια που χρησιμοποιούνται σε αυτή την κατηγορία εμβολίων προσομοιάζουν τη δομή του κορωνοϊού αλλά δεν είναι μολυσματικά επειδή δεν διαθέτουν γενετικό υλικό.

Εμβόλιο SpyBiotech

Το συστατικό VLP περιλαμβάνει το επιφανειακό αντιγόνο του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV), το οποίο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε εγκεκριμένα εμβόλια. Το αντιγόνο αυτό αποτελεί τη βάση :

  1. των ανασυνδυασμένων εμβολίων HBV
  2. των εμβολίων που βασίζονται σε VLP που φέρουν ετερόλογα αντιγόνα.

Φυτικά εμβόλια

Οι εταιρίες όπως η Medicago και η Kentucky BioProcessing επικεντρώνονται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορία σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς (VLP) χρησιμοποιώντας ζωντανά φύλλα από φυτά ως “βιοαντιδραστήρες” για την παραγωγή πρωτεϊνών ως υποψήφια εμβόλια και φάρμακα.

Εμβόλια VLP ιών καλλιεργούνται στο αυστραλιανό ζιζάνιο Nicotiana benthamiana που είναι ένα είδος άγριου φυτού το οποίο σχετίζεται με τον καπνό. Συγκεκριμένα απελευθερώνονται γονίδια ιών σε φύλλα του φυτού. Στη συνέχεια τα φυτικά κύτταρα δημιουργούν πρωτεϊνικά κελύφη που μιμούνται ιούς.

1. Εμβόλιο CoVLP της Medicago

Η Medicago είναι μια καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κεμπέκ, θυγατρική της Mitsubishi Tanabe Pharma με έδρα την Οζάκα, που χρηματοδοτείται μερικώς από την εταιρία τσιγάρων Philip Morris.

2. Φυτικό εμβόλιο της Kentucky BioProcessing

Η Kentucky BioProcessing, είναι μια αμερικανική θυγατρική της British American Tobacco, την εταιρεία παραγωγής Lucky Strike και άλλων τσιγάρων.

Εμβόλια κατά του covid 19 με βάση πρωτεΐνες

Πρόκειται για «παραδοσιακά» εμβόλια.

Περιέχουν είτε ολόκληρες ιϊκες πρωτεΐνες κορωνοϊού, είτε τμήματα (θραύσματα) αυτών.

Δεν περιέχουν γενετικό υλικό. Μερικά συσκευάζουν πολλά από αυτά τα μόρια σε νανοσωματίδια.

1. Εμβόλιο NVX-CoV2373 της Novavax

Είναι ένα υποψήφιο εμβόλιο υπομονάδας που κατασκευάζεται από μια σταθεροποιημένη μορφή της πρωτεινικής ακίδας S του SARS-CoV-2 που δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνολογίας ανασυνδυασμένου νανοσωματιδίου της Novavax

Συγκεκριμένα τα πρωτεϊνικά αντιγόνα που εμπεριέχονται στο εμβόλιο δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να προκαλέσουν COVID-19. Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα ανοσοενισχυτικό ώστε να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία ανοσιακής μνήμης.

Μια εφάπαξ δόση εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια (mcg) πρωτεΐνης και 50 mcg ανοσοενισχυτικού. Χορηγείται με ένεση σε υγρή μορφή και μπορεί να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί σε θερμοκρασίες ψύξης (1,7°C έως 7,5°C.) Χορηγείται ως δύο ενδομυϊκές ενέσεις σε απόσταση 21 ημερών

Στις 28 Ιανουαρίου, η Novavax ανέφερε ότι η δοκιμή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 89,3%

Αλλά στη Νότια Αφρική, το αποτέλεσμα ήταν λίγο κάτω από το 50 %, πιθανώς ως αποτέλεσμα της νέας μετάλλαξης η οποία μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο

Η εταιρεία αναπτύσσει μια νέα έκδοση του εμβολίου που είναι προσαρμοσμένη στην παραλλαγή

Αρχές καλοκαιριού ανακοινώθηκαν τa αποτελέσματα κλινικής μελέτης PREVENT-19 φάσης 3 στην οποία συμμετείχαν 29.960 ενήλικες εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, που δείχνουν ότι το ερευνητικό εμβόλιο NVX-CoV2373 της Novavax είχε αποτελεσματικότητα 90,4% ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου Covid-19.

Στις 4 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την έβδομη συμφωνία προαγοράς με τη φαρμακευτική εταιρεία της Novavax για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το 2022.

2. Εμβόλιο της Sanofi & της GlaxoSmithKline

α) Η γαλλικής φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανέπτυξε ένα εμβόλιο Covid-19 βασισμένο σε ιικές πρωτεΐνες που αναπτύσσονται μέσα σε κύτταρα εντόμων

β) Η βρετανική GlaxoSmithKline (GSK) συμπλήρωσε αυτές τις πρωτεΐνες με ανοσοενισχυτικά που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Το εμβόλιο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών που χρησιμοποίησε η Sanofi για τη δημιουργία του Flublok, ενός εγκεκριμένου εμβολίου για τη εποχική γρίπη, σε συνδυασμό με την εδραιωμένη πλατφόρμα ανοσοενίσχυσης για πανδημική χρήση που διαθέτει η GSK

Το εμβόλιο αυτό αναμενόταν ευρέως να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Εταιρεία Warp Speed ​​το επέλεξε ως ένα από τα έξι εμβόλια κατά του covid 19 για να εξασφαλίσει σε μεγάλες ποσότητες, καταλήγοντας σε συμφωνία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 100 εκατομμύρια δόσεις

 Τον Σεπτέμβριο η Sanofi και η GSK ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή Φάσης 1/2

Στις 11 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν ότι τα αποτελέσματα για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήταν απογοητευτικά

Συγκεκριμένα έδειξαν ότι η ανοσολογική αντίδραση ήταν:

  1. αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανάρρωσαν από covid-19 στους ενήλικες 18 με 49 ετών
  2. ανεπαρκής στους πιο ηλικιωμένους, που πιθανότατα οφείλεται σε ανεπαρκή συγκέντρωση του αντιγόνου

Αναγκάστηκαν στις 17 Μαΐου του 2021 να ανακοινώσουν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμής φάσης 2, που δείχνουν παραγωγή αντισωμάτων στο 95% έως 100% των περιπτώσεων μετά τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (18 έως 95 ετών) και για όλες τις δόσεις της μελέτης.

Εξάλλου σε όσους από τους συμμετέχοντες είχαν ήδη μολυνθεί από την Covid-19, μία μόνο δόση του εμβολίου προκάλεσε την παραγωγή αυξημένων συγκεντρώσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων, «κάτι που υπογραμμίζει το ενδιαφέρον που έχει η ανάπτυξή του για τον αναμνηστικό εμβολιασμό», αναφέρει η Sanofi.

Μια μελέτη φάσης 3, η τελευταία στον άνθρωπο πριν από ενδεχόμενη έγκριση αυτού του εμβολίου κατά του covid 19, που βασίζεται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, πρόκειται να αρχίσει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, διευκρινίζει η Sanofi, η οποία θα αρχίσει παράλληλα παραγωγή.

3. Εμβόλιο EpiVacCorona του Ινστιτούτου Vector (Ρωσία )

Το Ινστιτούτο Vector, είναι ένα ρωσικό κέντρο βιολογικής έρευνας, που δημιούργησε το δεύτερο ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που καταχωρίστηκε στη Ρωσία μετά το Sputnik-V

Στις 14 Οκτωβρίου του 2020 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία χορήγησε «έγκριση» στο εμβόλιο EpiVacCorona.

Περιέχει μικρά τμήματα ιικών πρωτεϊνών (πεπτίδια).

Στις 15 Ιανουάριου του 2021 Ρωσική Υπηρεσία Ανθρώπινης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών (Rospotrebnadzor) ανακοινώσε, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν στο 1ο και το 2ο στάδιο των κλινικών δοκιμών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου EpiVakKorona στην ανοσία είναι στο επίπεδο του 100%»

Στις 22.03.2021 ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού.

4. Εμβόλιο S-Trimer της Clover Biopharmaceuticals

Η Clover Biopharmaceuticals είναι μια παγκόσμια, κλινική, ερευνητική εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στην Κίνα

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία Trimer-Tag (κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) μια καινοτόμος πλατφόρμα ανάπτυξης φαρμάκων που επιτρέπει την παραγωγή νέων, ομοιοπολικώς τριμερισμένων πρωτεϊνών σύντηξης

Ανάπτυξε το S-Trimer ένα εμβόλιο με

  1. έχει βάση την τριμερή ακίδα- πρωτεΐνης S (σε σχήμα τριφυλλιού) στον ιικό φάκελο που περιβάλει τον κορωνοϊό και που είναι υπεύθυνη για την είσοδο του στα κύτταρα ξενιστές
  2. παράγεται μέσω ενός συστήματος ταχείας κυτταρικής καλλιέργειας

Η φόρμουλα αυτήν φαίνεται ιδιαίτερα ανθεκτική, όποτε το εμβόλιο μπορεί να παραμείνει βιώσιμο σε θερμοκρασία δωματίου για ένα μήνα.

5. Εμβόλιο PittCoVacc (Πίτσμπουργκ)

Ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Πρόκειται για ένα έμπλαστρο δέρματος με 400 μικροσκοπικές βελόνες από ζάχαρη. Οι βελόνες όταν τοποθετούνται στο δέρμα, διαλύονται και απελευθερώνουν πρωτεΐνες του ιού στο σώμα.

 

6. Εμβόλιο UB-612 της COVAXX

Η COVAXX με έδρα τη Νέα Υόρκη, θυγατρική της United Biomedical, δημιούργησε ένα εμβόλιο που περιέχει τμήματα πολλών ιικών πρωτεϊνών που έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί τόσο τη Β όσο και τους Τ-κυτταρική ανοσία του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2.

7. Κουβανέζικα εμβόλια

Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay στην Αβάνα

  1. Soberana 1.Το 1ο πειραματικό εμβόλιο της Κούβας για τον κορωνοϊό.
  2. Soberana 2 ή FINLAY-FR- 2. Το 2ο πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Αποτελείται από την περιοχή δέσμευσης των υποδοχέων της πρωτεΐνης ακίδων SARS-CoV-2 συζευγμένη χημικά με τοξοειδές τετάνου

Tο εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις, η δεύτερη χορηγείται 28 ημέρες μετά την πρώτη λήψη.

Το όνομα του εμβολίου, Soberana, είναι μια ισπανική λέξη που σημαίνει “κυρίαρχος”

Μέσω συμφωνίας με το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν, 100.000 Ιρανοί θα λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ για το Soberana 02, ενώ άλλοι 60.000 θα είναι εγγεγραμμένοι στη Βενεζουέλα.

Κέντρο Γενετικής Μηχανικής & Βιοτεχνολογίας της Κούβας

  1. Εμβόλιο Mambisa. Σε μορφή ρινικού σπρέι.

Το όνομά του αναφέρεται σε γυναίκες που πολέμησαν στους πολέμους για την ανεξαρτησίας της Κούβας το 19ο αιώνα.

  1. Εμβόλιο Abadala. Για ενδομυϊκή χορήγηση.

Πήρε το όνομά του από ένα ποίημα του ποιητή José Marti του δέκατου ένατου αιώνα.

H στρατηγική της Κούβας εστιάζεται στα δύο τ εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala.

Και τα δύο εμβόλια βρίσκονται στις κλινικές δοκιμές Φάσης III. Αναφέρεται ότι είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90%.

Έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 415.000 δόσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των δοκιμών, χρησιμοποιώντας ένα σχήμα τριών δόσεων. Η κυβέρνηση, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, προχώρησε με τον εμβολιασμό εργαζομένων πρώτης γραμμής και ευπαθών πληθυσμών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Τον Ιούνιο του 2021, η Soberana ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για παιδιά και εφήβους ηλικίας 3-18 ετών από τη Φάση Ι/ΙΙ.

8. Εμβόλια Αυστραλίας

α) Εμβόλιο Vaxine

Η αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Vaxine Pty Ltd συνεργάζεται με την εταιρεία MedyTox της Νότιας Κορέας, για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση ενός υποψήφιου εμβολίου Covid-19. Αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές Φάσης ΙΙ μετά από «θετικά» αποτελέσματα από την πρώτη φάση ανθρώπινης μελέτης.

β) Εμβόλιο του Πανεπιστήμιο του Queensland

Ήταν το πρώτο που εγκαταλείφθηκε μετά την έναρξη κλινικής δοκιμής, εξαιτίας μιας ανεπιθύμητης παρενέργειας. Συγκεκριμένα ορισμένοι εθελοντές εμφάνισαν θετικά τεστ αντισωμάτων για τον ιό HIV, παρόλο που δεν είχαν μολυνθεί πραγματικά με αυτόν τον ιό.

9. Κινέζικα εμβόλια

α) Εμβόλιο ZF2001 (Κίνα)

Η κινεζική εταιρεία Anhui Zhifei Longcom και η Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών συνεργάστηκαν για να παρασκευάσουν αυτό το εμβόλιο, το οποίο αποτελείται από την περιοχή δέσμευσης υποδοχέα ενός τμήματος της πρωτεΐνης S– ακίδας σε συνδυασμό με ένα ανοσοενισχυτικό. Είναι 3 δόσεων, με διαφορά 4 εβδομάδων

β) Εμβόλιο Πανεπιστημίου Sichuan

Τον Ιούλιο του 2020, ερευνητές στο Νοσοκομείο της Δυτικής Κίνας του Πανεπιστημίου Sichuan δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικο Nature, όπου περιγράφουν ένα εμβόλιο από την περιοχή RBD της πρωτεΐνης των ακίδων που θα μπορούσε να προστατεύσει τα ποντίκια και τους πιθήκους από τον κορωνοϊό. Χρησιμοποιεί κύτταρα εντόμων για πολλαπλασιασμό σε μεγάλο αριθμό στο μέσο καλλιέργειας, εισάγει το γονίδιο του νέου κορονοϊού σε κύτταρα εντόμων και παράγει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες ανασυνδυασμένου εμβολίου.

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί κυρίως για ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών και απαιτεί τρεις δόσεις ένεσης.

Κλινικές δοκιμές Φάσης Ι και ΙΙ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία και φάσης ΙΙΙ στην Κένυα, την Ινδονησία, το Μεξικό και άλλες χώρες.

10. Εμβόλιο της Shionogi ( Ιαπωνία)

Η εταιρία Shionogi, είναι ένας ιαπωνικός φαρμακευτικός γίγαντας, που ανέπτυξε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων και το Πανεπιστήμιο Kyushu.

Το εμβόλιο βασίζεται σε μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού η οποία παράγεται σε κύτταρα εντόμων από γενετικά τροποποιημένους ιούς.

11. Εμβόλιο του Πανεπιστήμιου Tübingen

Δημιούργησαν ένα εμβόλιο που αποτελείται από οκτώ μέρη δύο ιογενών πρωτεϊνών, μαζί με ένα ανοσοενισχυτικό.

12. Εμβόλιο GBP510 της SK Bioscience (Νότια Κορέα)

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έδωσε στις 10 Αυγούστου του 2021 το πράσινο φως στον προγραμματιστή εμβολίων SK Bioscience για μια μελέτη φάσης ΙΙΙ με 3.990 ενήλικες, εκ των οποίων 3.000 θα λάβουν το πειραματικό εμβόλιο και οι 990 θα λάβουν δόσεις Astra Zeneca, με ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

13. Εμβόλιο NANOCOVAX της Nanogen Biopharmaceutical (Βιετνάμ)

Αρχές Αυγούστου η εταιρία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% βασιζόμενη στα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών φάσης 2 που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Η τρίτη και τελευταία δοκιμή σε ανθρώπους διεξάγεται σε 13.000 άτομα. 

Η εταιρία υπέγραψε συμφωνία με μια ινδική εταιρεία Vekaria Healthcare για τη μεταφορά τεχνολογίας, την παραγωγή και τη διανομή του εμβολίου. 

14. Εμβόλιο της Βόρειας Κορέας

Στις 18 Ιουλίου του 2020, η Κρατική Επιτροπή Επιστημών και Τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε στον ιστότοπό της ότι – μετά από δοκιμή του σε ζώα -έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ένα εμβόλιο που βασίζεται σε μέρος της πρωτεΐνης του κορωνοϊού.

 Το Δεκέμβριο, η Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι χάκερ από τη Βόρεια Κορέα είχαν στοχεύσει τουλάχιστον έξι φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια κατά τη COVID-19, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα.

15. Εμβόλια Ταϊβάν

α) Εμβόλιο MVC-COV1901 της Medigen

Η Medigen είναι εταιρεία παρασκευής εμβολίων με έδρα την Ταϊβάν, κατασκευάζει ένα εμβόλιο από συνδυασμό πρωτεϊνών ακίδας και ανοσοενισχυτικό της Dynavax.

Στις 19 Ιουλίου 2021, το εμβόλιο MVC COVID-19 έλαβε έγκριση έκτακτης ανάγκης χρήσης (EUA) από την κυβέρνηση της Ταϊβάν μετά την εκπλήρωση των απαιτήσεων EUA που καθορίστηκαν από την ταϊβανέζικη αρχή.

Τον Ιούλιο του 2021, η Medigen ξεκίνησε δοκιμές φάσης ΙΙ για εφήβους ηλικίας 12-18 ετών.

β) Εμβόλιο AdimrSC-2f της Adimmune

Οι κλινικές δοκιμές για αυτά τα εμβόλια κατά του covid 19 ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο και είναι ακόμη στη φάση Ι. Η εταιρία σχεδιάζει να επικεντρωθεί στις μεταλλάξεις του ιού.

16. Εμβόλιο της Baylor College of Medicine

Οι ερευνητές του Baylor College of Medicine μετά την επιδημία SARS το 2002, άρχισαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να αποτρέψει μια νέα εστία μόλυνσης. Παρά τα πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα, δε συνεχίστηκε η υποστήριξη για την έρευνα.

Η Baylor College of Medicine συνεργασία με το Texas Children Hospital αναβίωσαν την έρευνα επειδή οι κορωνοϊοί που προκαλούν SARS και Covid-19 είναι παρόμοιοι. Διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 παράγει αντισώματα σε ποντίκια.

Τον Αύγουστο αδειοδοτήθηκε η ινδική εταιρεία Biological E και τον Νοέμβριο ξεκίνησε μια δοκιμή Φάσης 1/2, συνδυάζοντας τις ιικές πρωτεΐνες με ένα ανοσοενισχυτικό που κατασκευάζει η Dynavax.

Επαναλαμβανόμενα εμβόλια κατά του covid 19

 Εμβόλια που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες ασθένειες που μπορεί επίσης να προστατεύσουν από το Covid-19. Αυτά τα εμβόλια δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό εμβολίων για τη νόσο Covid-19.

Εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin)

 Το εμβόλιο αυτό αναπτύχθηκε στις αρχές του 1900 ως προστασία έναντι της φυματίωσης

Το Ινστιτούτο Παιδικής Έρευνας Murdoch στην Αυστραλία διεξάγει μια δοκιμή Φάσης 3 που ονομάζεται BRACE για να διαπιστώσει εάν το εμβόλιο προστατεύει εν μέρει από τον κορωνοϊό.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!