Ιατρική

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19: Αναλυτική έρευνα από Ειδικό Παθολόγο (Μέρος 1ο)

Συντάκτης  | 

Τα εμβόλια κατά του covid-19 είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και η παρακάτω αναλυτική έρευνα θα σας λύσει όλες τις απορίες! Σε αυτή την έρευνα θα διαβάσετε τα πάντα για τα είδη εμβολίων που υπάρχουν. Σε ποιες χώρες παρασκευάζονται και ποιες παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί στο κάθε ένα έως τώρα. Τι είναι τα εμβόλια m-RNA και DNA; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εμβολίων, ποια έχουν πάρει έγκριση και ποια βρίσκονται σε τελικά εγκριτικά στάδια;

 Ακούγονται πάρα πολλά σχετικά με τα εμβόλια κατά του covid-19, τι είναι όμως τελικά fake και τι ισχύει; Ο Ειδικός Παθολόγος Χρήστος Ζήσης μέσα από έρευνά του έως τα μέσα Αυγούστου 2021, μας αναγράφει αναλυτικά όλα όσα θέλουμε και πρέπει να γνωρίζουμε.

Χρήστος Ζήσης Ειδικός Παθολόγος Νοσοκομείου ΤρικάλωνΑπό τον Χρήστο Ζήση, Ειδικό Παθολόγο Νοσοκομείου Τρικάλων.

Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων για την νόσο COVID-19 υπό ανάπτυξη. Κάποια βρίσκονται σε τελικά εγκριτικά στάδια, ενώ κάποια άλλα έχουν πάρει έγκριση!

□          Διαφορετικά είδη εμβολίων που βασίζονται σε διαφορετική τεχνολογία έχουν παρασκευαστεί ή βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται υπό χρήση και διερεύνηση περισσότερα από 180 εμβόλια διαφορετικών ειδών σε διάφορα στάδια εξέλιξης ανά την υφήλιο έναντι του ιού SARS-CoV-2.

             Στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για τον SARS-CοV19 δοκιμάζονται καινοτόμες τεχνολογίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν αξιοποιηθεί αρκετές διαφορετικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων

1)            των νουκλεϊκών οξέων (DNA, mRNA)

2)            των πεπτιδίων & των ανασυνδυασμένων πρωτεινών

3)            των ιικών φορέων (πολλαπλασιαζόμενων ή όχι)

4)            των ομοιαζόντων με τον ιό σωματιδίων

5)            των ζώντων εξασθενημένων & των αδρανοποιημένων ιών.

Εμβόλια m- RNA (Αγγελιοφόρο RNA)

κατά του COVID-1

Τα εμβόλια αυτά περιέχουν αγγελιοφόρο (m)- RNA, ένα ευαίσθητο μακρομόριο που περιέχει την πληροφορία και είναι μη πολλαπλασιαζόμενο.

Το m- RNA είναι ενθυλακωμένο σε ένα λιπιδικό περίβλημα, το οποίο έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία από τη χρήση των νανοσωματιδίων και είναι φιλικό προς το κύτταρο. Βοηθά στην είσοδο του m- RNA στα κύτταρα – ξενιστές και συγκεκριμένα στο κυτταρόπλασμα των μυϊκών κύτταρων.

Το mRNA δεν αλληλεπιδρά με το DNA του ανθρώπινου οργανισμού διότι δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου και αποδομείται εντός λίγων ημερών από τα κύτταρά. Ο οργανισμός έχει μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει και να καταστρέψει το ελεύθερο-ξένο mRNA.

Οι ασθενείς με αλλεργίες σε αντιβιοτικά ή αλλά φάρμακα, τροφές, αεροαλλεργιογόνα (γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια οικόσιτων), δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα) δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια αυτά σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Μόνη αντένδειξη που έχει η χορήγησή τους είναι η αλλεργία στην πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG), ένα συνηθισμένο έκδοχο που δρα ως σταθεροποιητής και υπάρχει σε πολλά φάρμακα, όπως σε σκευάσματα εντέρου που περιέχουν PEGΗ μακρογόλη, αλλά και σε καλλυντικά, κρέμες, οδοντόπαστες κ.α .Αν και η αλλεργία στην PEG είναι εξαιρετικά σπάνια ωστόσο είναι πιθανό ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Συχνά πρόκειται για ασθενείς που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν πολλές φαρμακευτικές αλλεργίες σε φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους φάρμακα (μερικές φορές φέρουν τη διάγνωση «ιδιοπαθής αναφυλαξία».

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna σε περίπου 90.000 σε έγκυες, δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, ο εμβολιασμός των εγκύων με τα mRNA εμβόλια μπορεί να συστήνεται ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, σε περίπτωση υποκείμενου νοσήματος.

Κυκλοφόρησε στον Τύπο ότι υπάρχει μια μελέτη σε ποντίκια που έδειξε ότι σωματίδια του εμβολίου Pfizer αποθηκεύονται στις ωοθήκες και πιθανόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Όμως σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM) τα mRNA εμβόλια, δεν περιέχουν ζωντανό ιό, άρα δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, αποβολή στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, θνησιγένεια ή συγγενείς ανωμαλίες. Οπότε οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια και προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες στο επόμενο τρίμηνο, δε χρειάζεται να αναστείλουν την προσπάθεια.

Οι θηλάζουσες μπορούν να εμβολιάζονται με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ζώντων εξασθενημένων.

Μετά από εμβολιασμό με εμβόλια mRNA (Moderna και Pfizer-BioNTech), δεν έχει ακόμη αναφερθεί σύνδρομο  VITT (δηλαδή ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία ).

Έχουν δημοσιευθεί όμως περιπτώσεις ανοσολογικής θρομβοπενίας και αιμορραγίας, όμως χωρίς θρόμβωση.

Μέχρι στις 20 Απριλίου 2021 είχαν αναφερθεί στον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων), 35 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα μεταξύ 54 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου Pfizer (δηλαδή 6 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο εμβολιασμών ) και 5 πιθανές (αλλά ανεπιβεβαίωτες) περιπτώσεις θρόμβωσης φλεβών του εγκεφάλου μεταξύ 4 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της Moderna. Όμως, σε αυτές στις αναφορές δεν έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και αυστηρή κεντρική ανασκόπηση, ούτε δεν έχουν αναφερθεί αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων.

Έτσι ο EMA ανέφερε ότι η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, οπότε δεν διαπιστώνεται σύνδεση των εμβολίων αυτών με θρομβώσεις.

Εμβόλιο της Pfizer και BioNTech

γνωστό ως tozinameran ή BNT162b2

Έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα σε όλους που είναι άνω των 16 ετών.

Μετά τη 1η μόνο δόση προστατεύει έναντι της λοίμωξης 57,7%, έναντι της νοσηλείας 75,7% & έναντι του θανάτου77%.

Επτά ημέρες μετά την 2η δόση προστατεύει έναντι της λοίμωξης 95,3%, έναντι της νοσηλείας 97,2%,& έναντι του θανάτου 96,7%.

Τα επίπεδα αυτά προστασίας με 2 δόσεις εμβολίων παραμένουν παρόμοια και για αυτούς που είναι άνω των 85 ετών.

Το ίδιο επίπεδο προστασίας παρέχουν και στα άτομα με παθήσεις όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης.

Η μία μόνο δόση μπορεί επίσης να παρέχει μια βραχύτερη προστασία, ιδίως με την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια.

Σε πραγματικές συνθήκες έχει αποτελεσματικότητα έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης 75% και ίσως ανάλογη αποτελεσματικότητά και έναντι της ινδικής.

«Από την εμπειρία μου έως τώρα οι παρενέργειες είναι: τοπικό άλγος και οίδημα στο σημείο της ένεσης, αιμοδυναμικές διαταραχές, όπως υποτασικά ή υπερτασικά επεισόδια, λιποθυμικά επεισόδια, αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, πυρετός, λεμφαδενοπάθειες, κεφαλαλγίες, ζάλη, καταβολή-αδυναμία, μυαλγίες- αρθραλγίες, αρθρίτιδα, αιμωδίες με νευρογενή κατανομή, εμβοές ώτων – έκπτωση ακοής, πάρεση προσωπικού, έρπης ζωστήρας, οίδημα προσώπου σε άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν ενέσεις αισθητικής. Επίσης υπήρξε χρονική συσχέτιση του εμβολιασμού με δύο θρομβοεμβολικά επεισόδια (πνευμονική εμβολή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).Όλες αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς.»

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοινώσε ότι εντοπίστηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ περισσότερων από 5 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων (55 περιστατικά ανά 1.000.0000 εμβολιασμών ανεξάρτητου ηλικίας ), από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021.

Η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου σε νεαρούς άνδρες ηλικίας 16 με 30 ετών και περισσότερο στην ηλικιακή ομάδα 16 με 19 ετών. Το 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες και περισσότεροι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν λιγότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο.

Με ένα δικό μου υπολογισμό – βασιζόμενος στα παραπάνω στοιχεία και ότι ισραηλινοί άρρενες ηλικίας 16 με 30 ετών είναι γύρω 942.700 – υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης 291περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας ανά 1.000.0000 εμβολιασθέντων αρρένων εφήβων και νέων ενηλίκων.

Στις ΗΠΑ περιγράφηκαν 216 περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά την πρώτη δόση εμβολίου mRNA και 573 μετά την 2η δόση, έως τη 31η Μαΐου 2021.

Για την μετάλλαξη Δέλτα (ινδική)

Στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer κατά μέσο όρο εμφανίζει αποτελεσματικότητα μόλις 39% κατά της μόλυνσης και 41% στην πρόληψη συμπτωμάτων Covid.

Τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο λέγεται ότι έχουν μόλις 16% προστασία έναντι μόλυνσης μετά από 7 μήνες, ενώ σε αυτά που εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο, η αποτελεσματικότητα ήταν στο 75%.

Από τη άλλη όμως Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, επιβεβαιώνει τα ευρήματα που περιληπτικά είχαν δημοσιοποιηθεί το Μάιο από το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech και των Oxford-AstraZeneca βάσει δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με αυτήν μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 36% και οι δύο δόσεις στο 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα).

Αυτός ο αριθμός αναθεωρήθηκε σε 79% από Σκωτσέζους αναλυτές. Επιπλέον, Καναδοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεθόδων, εκτίμησαν ότι το σκεύασμα της Pfizer ήταν 87% αποτελεσματικό στο να αποτρέπει μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Πάντως οι περισσότερες έρευνες συμφώνησαν, τουλάχιστον, ότι η χορήγηση του εμβολίου ήταν πολύ αποτελεσματική στην αποφυγή σοβαρής νόσησης, με αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 91,4%.

Εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna

Αποτελεί για πολλούς το αδελφάκι του εμβολίου της Pfizer.

 Στις 30 Δεκεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία μελέτης φάσης 3 στο έγκριτο περιοδικό The New England Journal of Medicine, όπου αναφέρεται ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία 92% – 94,5% έναντι της COVID-19 ξεκινώντας 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Σε μια άλλη μελέτη καταγράφεται αποτελεσματικότητα 90% έναντι της νόσου COVID-19 και 95% ως προς την αποτροπή εκδήλωσης σοβαρής μορφής της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κωρονοϊός.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2020 η Moderna ξεκίνησε μια δοκιμή για τον έλεγχο του εμβολίου σε εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών. Στις 6 Μαΐου του 2021 ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα ύψους 96% του εμβολίου κατά της Covid-19 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Σπάνιες αλλά χαρακτηριστικές επιπλοκές του εμβολίου είναι οι μεγάλες, τοπικές αντιδράσεις στο δέρμα, με καθυστερημένη εμφάνιση από τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη δόση έως και 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με μια μέση έναρξη των συμπτωμάτων την 8η ημέρες.

Η Moderna το προηγούμενο καλοκαίρι υποστήριζε ότι η δική της τεχνολογία νανοσωματιδίων λιπιδίων (LNP) – που είναι ζωτικής σημασίας για τα φάρμακα mRNA – είναι πολύ πιο προχωρημένη ​​από την τεχνολογία που περιγράφεται στη πατέντα της Arbutus, η οποία κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ένσταση όμως της Moderna απορρίφτηκε τον Ιούλιο του 2020 από το Αμερικανικό Συμβούλιο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Προσφυγών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna παρέχει αποτελεσματικότητα 72% έναντι συμπτωματικής νόσησης που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Αλλα mRNA- εμβόλια

Εμβόλιο CVnCoV της CureVac (Γερμανία)

Η CureVac που εδρεύει στο Tübingen, πόλη της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη νότια Γερμανία. Τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση Trump προσπάθησε ανεπιτυχώς να δελεάσει τη εταιρεία CureVac να μεταφέρει την έρευνά της από τη Γερμανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία συνέχισε στη Γερμανία και συνεργάστηκε με γερμανικό φαρμακευτικό κολοσσό Bayer για στην ανάπτυξη, την παράγωγη και τη διανομή του εμβολίου mRNA, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2021.

Η εταιρεία CureVac επίσης συνεργάστηκε με την εταιρεία Tesla του Elon Musk με σκοπό την «κατασκευή μικροεργοστάσιων RNA». Αυτά αποτελούν φορητές, αυτοματοποιημένες μονάδες παραγωγής εμβολίων mRNA, που αποκαλούνται «εκτυπωτές» και που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Σχεδιάζονται με στόχο να αποσταλούν σε απομονωμένες περιοχές, όπου θα μπορούν να παράγουν το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας και άλλες θεραπείες που βασίζονται στο mRNA, αναλόγως με τη συνταγή που δίνεται στο μηχάνημα.

Εμβόλιο ARCoV (Κίνα)

Το 1ο κινέζικο εμβόλιο με τεχνολογία m-RNA, που παρασκευάστηκε σε συνεργασία της Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, Suzhou Abogen Biosciences και Walvax Biotechnology.

Μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου για έξι μήνες.

Στις 30 Μαΐου ξεκίνησε δοκιμή φάσης 3 στο Μέξικο με 6.000 εθελοντές.

Εμβόλιο mRNA της Sanofi

Αποτελεί το δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο για Covid-19 σε κλινικές δοκιμές της Sanofi, μαζί με το εμβόλιο που βασίζεται σε πρωτεΐνες, σε συνεργασία με τη Translate Bio.

Εμβόλιο HGC019

Είναι αποτέλεσμα της εταιρίας Gennova στην Ινδία και της HDT Bio με έδρα το Σιάτλ.

Εχoυν κάνει μελέτες τοξικότητας σε ζώα στις ΗΠΑ και την Ινδία και το Φεβρουάριο του 2021 ξεκίνησαν δοκιμές φάσης Ι.

Εμβόλιο της Arcturus

Είναι αποτέλεσμα της συνεργασία της εταιρίας Arcturus με έδρα την Καλιφόρνια και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη.

Εμβόλιο ChulaCov19 (Ταϊλάνδη)

Μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου για 3 μήνες και μπορεί επίσης να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 25 βαθμών Κελσίου για περίοδο 2 εβδομάδων. Στις 14 Ιουνίου 2021 ολοκληρώθηκε η 1η φάση δοκιμών.

Εμβόλιο της Imperial

Οι ερευνητές του Imperial College London έχουν αναπτύξει ένα αυτο-ενισχυμένο εμβόλιο RNA, το οποίο ενισχύει την παραγωγή μιας ιικής πρωτεΐνης για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Συνεργασία με την Enesi Pharma για πιθανή διαμόρφωση ώστε να χορηγείται με την μορφή έμπλαστρου δέρματος.

DNA εμβόλια

Αναμφίβολα περιλαμβάνουν την πιο νέα προσέγγιση, καθώς κανένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία δεν έχει ακόμη εμπορευματοποιηθεί (για τον άνθρωπο).

► Τα εμβόλια αυτά στηρίζονται στο DNA των πλασμιδίων. Μπορούν να παραχθούν σε μεγάλο ποσοστό στα βακτήρια.

► Τα πλασμίδια τυπικά περιέχουν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S-spike, η οποία παράγεται στον εμβολιασμένο μετά την έγχυση.

► Η πρωτεΐνη S στην επιφάνεια του ιού σχηματίζει αιχμές -ακίδες σε όλο τον ιικό φάκελο και αποτελεί το κλειδί εισόδου που επιτρέπει τον ιό να εισβάλει στα κύτταρα.

Στα εμβόλια DNA:

  1. στην αρχή γίνεται η έγχυση τμήματος DNA σε ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία το αναγνωρίζουν και το μεταγράφουν σε ένα τμήμα RNA (ικανό να προκαλέσει την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2)
  2. τα ανθρώπινα κύτταρα, γίνονται «προσωρινά εργοστάσια» της ακίδας – πρωτεΐνης S
  3. στη συνέχεια η ακίδα – πρωτεΐνη S αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποκρίνεται με την παράγωγη αντισωμάτων για να την εξουδετέρωση και να αποτροπή της μόλυνσης.

 

Πλεονεκτήματα → Τα εμβόλια αυτά μπορούν να παραχθούν σχετικά εύκολα και σε μεγάλη ποσότητα.

 

Μειονεκτήματα → 1) Επάγουν χαμηλή ανοσογονικότητα. 2) Συχνά χορηγούνται μέσω εξειδικευμένων μεθόδων, που περιορίζουν τη χρήση τους.

1. Εμβόλιο INO-4800 της Inovio

Πριν από την πανδημία η εταιρεία Inovio με έδρα την Πενσυλβάνια,

  1. ανέπτυξε εμβόλια με βάση το DNA που χορηγούταν στο δέρμα με ηλεκτρικούς παλμούς μέσω μιας φορητής συσκευής που ανοίγει μικρούς πόρους
  2. διεξήγαγε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά ορισμένων ιών, όπως ο HIV & ο Zika & για διάφορες μορφές καρκίνου.

Στην αρχή της πανδημίας, η Inovio ανέπτυξε το INO-4800 ένα εμβόλιο DNA που περιέχει το πλασμίδιο pGX9501, το οποίο κωδικοποιεί όλο το μήκος της γλυκοπρωτεΐνης Spike του SARS-CoV-2.

Στις 12 Μαΐου 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο INO-4802 για την επόμενη γενιά Pan-COVID-19, προκάλεσε ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκρίσεις Τ κυττάρων σε προκλινικά μοντέλα. έναντι του αρχικού στελέχους Wuhan καθώς και κατά του B.1.1.7 (παραλλαγή Ηνωμένου Βασίλειου), B.1.351 (παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής) και P.1. (Βραζιλιάνικη παραλλαγή).

2. Εμβόλιο CORVax12 της OncoSec Immunotherapies

Η εταιρία έχει έδρα το Νιου Τζέρσεϋ έχει αναπτύξει πειραματικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Την άνοιξη του 2020, η OncoSec άρχισε να προσαρμόζει την τεχνολογία τους για τη παρασκευή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, που ονομάζεται CORVax12

Το εμβόλιο, αποτελείται από έναν βρόχο DNA που κωδικοποιεί:

  1. την ακίδα – πρωτεΐνη S του κορωνοϊού
  2. την IL-12

Προκλινικά δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μοντέλα ποντικών οδηγώντας στην παραγωγή αντισωμάτων IgG.

Τον Ιανουάριο του 2021, το OncoSec ξεκίνησε μια δοκιμή φάσης 1.

3. Εμβόλιο AG0302-COVID19 (Ιαπωνία)

Ενδοδερμική χορήγηση και αποθήκευση πάνω από ένα χρόνο σε θερμοκρασία δωματίου. Αναπτύχτηκε από τη ιαπωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας AnGes.

Στις 30 Ιουνίου ξεκίνησε μια δοκιμή Φάσης 1 για να δοκιμάσει ένα εμβόλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οζάκα και την Takara Bio.

Πλέον τρέχει πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, δοκιμή φάσης II /III ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, με περίπου 500 υγιείς εθελοντές.

4. Εμβόλιο ZyCoV-D της Cadila Healthcare (Ινδια)

Το εμβόλιο χορηγείται ως ενδοδερμική ένεση χρησιμοποιώντας εγχυτήρα Jet (εκτόξευσης) με ελατήριο. Χορηγείται σε τρεις δόσεις την ημέρα 0, ημέρα 28 και ημέρα 56.

Είναι της φαρμακοβιομηχανίας Zydus Cadila και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ινδικό υπουργείο Βιοτεχνολογίας και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR ). Μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2 – 8ο C και στους 25 ο C για περίοδο έως τριών μηνών.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Γενικός Ελεγκτής Φαρμάκων της Ινδίας (DCGI) χορήγησε άδεια για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙΙ για 28.216 Ινδούς συμμετέχοντες σε περισσότερες από 50 κλινικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του δεύτερου κύματος του COVID-19.

Μια παράλληλη δοκιμή διεξήχθη παράλληλα με τη φάση III, σε παιδιά ηλικιακής ομάδας (12-18) ετών.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (στο 66,6%), επιβεβαιώνοντας επιπλέον και την αποτελεσματικότητα έναντι των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, ιδίως της παραλλαγής δέλτα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το ZyCoV-D είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών.

Την 1η Ιουλίου 2021, η εταιρία έκανε αίτηση στον Γενικό Ελεγκτή Φαρμάκων της Ινδίας (DCGI), ζητώντας άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.

H ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας το ενέκρινε στις 20 Αυγούστου του για επείγουσα χρήση για ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Είναι το δεύτερο εμβόλιο στην Ινδία και λαμβάνει έγκριση για επείγουσα χρήση στη χώρα αυτή μετά το Covaxin, της εταιρίας Bharat Biotech.

5. Εμβόλια της Νότιας Κορέας

α) Εμβόλιο GX-19N της Genexine

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Korea Biomedical Review ανάφερε ότι η Genexine είχε απογοητευτικά αποτελέσματα και αποφάσισε να αλλάξει την αρχική σύνθεση και ξαναρχίσει τις δοκιμές με ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων της Ινδονησίας ενέκρινε τον Ιούλιο την κλινική δοκιμή φάσης 2/3 του εμβολίου GX-19N, Covid-19, καθιστώντας την πρώτη κορεατική εταιρεία που διεξήγαγε παγκόσμια μελέτη φάσης 2/3.

β) Εμβόλιο της GeneOne Life Science

Η GeneOne Life Science ανέπτυξε ένα εμβόλιο με βάση το DNA που κωδικοποιεί δύο πρωτεΐνες από τον κορωνοϊό.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Guro της Κορέας με 45 συμμετέχοντες, έδωσε θετικά αποτελέσματα.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή φάσης 2α τον Ιούλιο του 2021 και σχεδιάζει να επιταχύνει την κλινική ανάπτυξη για δοκιμές φάσης 2 και 3 με στόχο την έγκριση έκτακτης ανάγκης για χρήση στις αρχές του 2022.

6. Εμβόλια του Καναδά

α) Εμβόλιο Covigenix VAX-001 της εταιρείας Entos Pharmaceuticals 

Η καναδική εταιρεία Entos Pharmaceuticals δημιούργησε ένα εμβόλιο DNA για τον κορωνοϊό επιλέγοντας το γονίδιο για το νουκλεοκαψίδιο (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στη μεμβράνη του ιού), ενώ τα περισσότερα άλλα γενετικά εμβόλια φέρουν το γονίδιο για την ακίδα πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού.

β) Εμβόλιο της εταιρείας Symvivo

Σε μορφή χαπιού

Το DNA του κορωνοϊού εισάγεται σε αβλαβή βακτήρια. Στην συνέχεια γίνεται τοποθέτηση των βακτηρίων σε ένα χάπι, τα οποία οι εθελοντές καταπίνουν σε παγωμένο υγρό.

Όταν τα βακτήρια φτάσουν στο έντερο, το DNA γλιστρά μέσα σε κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου, τα οποία στη συνέχεια δημιουργούν ιικές πρωτεΐνες.

Εμβόλια βασισμένα σε ιικούς φορείς

Παραδοσιακή μέθοδος – τεχνολογία παραγωγής εμβολίων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να περιέχουν ιούς που χρησιμεύουν για τη μεταφορά γονιδίων κορωνοϊού. Δηλαδή χρησιμοποιείται «ως φορέας ένας εξασθενημένος ιός, όπως ο αδενοϊός ή της ιλαράς, ο οποίος τροποποιείται γενετικά ώστε να παράγει πρωτεΐνες (αντιγόνα) του κορωνοϊού».

H μεθοδολογία είναι ότι τοποθετούν γονίδια του κορωνοϊού μέσα σε άλλον ιό π.χ. αδενοϊό ή της ιλαράς, που είναι εξασθενημένος και τον οποίον στη συνεχεία το βάζουν στο ανθρώπινο οργανισμό, ο όποιος ευαισθητοποιείται με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της ανοσίας και την παράγωγη αντισωμάτων που στέφονται ενάντια αυτού

Υπάρχουν δυο είδη:

  1. Ιικοί φορείς που δεν μπορούν να αντιγραφούν και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν, γιατί βασικά τους γονίδια έχουν απενεργοποιηθεί (π.χ. εξασθενημένος αδενοϊός).
  2. Ιικοί φορείς που μπορούν να αντιγραφούν, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζονται στα κύτταρα του ξενιστή – ανθρώπινα κύτταρα (π.χ. εξασθενημένος ιός ιλαράς ή ιός του Newcastle).

Τα εμβόλια αυτά έχουν το πλεονέκτημα, ότι δεν προκαλούν νόσο (καθ’ ό,τι πρόκειται για εξασθενημένους ιούς), προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο πρωτεϊνικής έκφρασης και μακροχρόνιας σταθερότητας και προάγουν ισχυρές ανοσολογικές απαντήσεις.

Εμβόλιο Vaxzevria (AZD1222)

της Astra Zeneca / Πανεπιστήμιου Οξφόρδης

Στις αρχές της πανδημίας, οι ερευνητές της Οξφόρδης, ανέπτυξαν ένα εμβόλιο με βάση τον αδενοϊό που συνήθως μολύνει τους χιμπατζήδες. Όταν έδωσαν το εμβόλιο σε πιθήκους, διαπίστωσαν ότι τους προστατεύει από την ασθένεια.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές φάσης 1 και 2, στις οποίες οι προγραμματιστές εμβολίων δεν ανίχνευσαν σοβαρές παρενέργειες, ενώ παρατήρησαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού και διέγειρε και σε άλλες ανοσολογικές άμυνες όπως των Τ-κυττάρων σε ορισμένα άτομα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021, η AstraZeneca διέκοψε τις παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου, καθώς ένας από τους εθελοντές εμφανίστηκε εγκάρσια μυελίτιδα. Ωστόσο ο ασθενής ανάρρωσε.

Μέσα σε μια εβδομάδα, οι δοκιμές άρχισαν σε όλες τις χώρες εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 23 Οκτωβρίου, το FDA ενέκρινε την επανεκκίνηση της δοκιμής στις ΗΠΑ.

Στο περιοδικό The Lancet στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 δημοσιεύτηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών φάσης 3, που δείχνουν ότι το εμβόλιο εμφανίζει:

  1. μέση αποτελεσματικότητα 70% έναντι του κορωνοϊου
  2. αποτελεσματικότητα 62% εάν χορηγηθεί σε δύο πλήρεις δόσεις
  3. αποτελεσματικότητα 90% εάν χορηγηθεί αρχικά μισή η 1η δόση και στη συνέχεια σε πλήρη η 2η δόση.

Αυτό το παράδοξο αποδόθηκε τελικά σε λανθασμένη ανάγνωση των αποτελεσμάτων

Στις 26 Δεκεμβρίου του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca ανέφερε στους Sunday Times ότι νέα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας εξίσου υψηλό με το Moderna ή το Pfizer-BioNTech και ήταν 100% προστατευτικό έναντι σοβαρής νόσου.

Τα σύννεφα για το εμβόλιο συνεχιστήκαν μετά την ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, όπου αναφέρεται ότι «δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός ήταν ο εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 65 ετών». Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών

Σε μια μεταγενέστερη ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet, στις 19 Φεβρουαρίου του 2021, ανακοινώθηκε αποτελεσματικότητα 76% – έναντι της συμπωματικής λοίμωξης, 22 έως και την 90 ημέρες ύστερα από την χορήγηση της πρώτης δόσης. Η αποτελεσματικότητα αυξανόταν σε 81,3% όταν η δεύτερη δόση χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί ποσοστού 55% που αφορούσε μεσοδιάστημα 6 εβδομάδων. Κανένας εθελοντής που βρισκόταν στην υποομάδα του εμβολίου δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί ύστερα από 22 ημέρες από την πρώτη δόση.

Το Φεβρουαρίου 2021, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 καθώς το εμβόλιο AstraZeneca παρέχει περιορισμένη προστασία από τις ήπιες μορφές της ασθένειας που οφείλονται στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, στους νεαρούς ενήλικες και ότι σχεδίαζε να αντικαταστήσει τα εμβόλια της AstraZeneca με το εμβόλιο της Johnson & Johnson  και ότι όσα έχει προμηθευτεί θα τα παραχωρούσε σε άλλες χώρες της Αφρικής.

Στις 29 Μαρτίου 2021, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Καναδά, συνέστησε την παύση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των των 55 ετων.

Το Γερμανικό Υπουργείο Υγείας, στις 30 Μαρτίου 2021, συνέστησε να μην γίνονται οι εμβολιασμοί σε άτομα κάτω των 60 ετών. Παρόλ’ αυτά μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν ύστερα από εξέταση του προφίλ του κάθε ατόμου με τον γιατρό και ανάλυση του προσωπικού ρίσκου.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τους εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να χορηγείται διαφορετικό εμβόλιο από το AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών.

Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Σλοβακία διακόψαν το εμβολιασμό με Astra -Zeneca. Άλλες χώρες τον συνέχισαν σύμφωνα με τις οδηγίες του εμβολίου. Επίσης πολλές ρυθμιστικές αρχές χωρών όρισαν κατώτερο ηλικιακό όριο. Ενδεικτικά η Γαλλία ≥ 55 ετών, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία ≥ 60 ετών, η Αυστραλία ≥ 50 ετων,  η Ισπανία από 60 έως 69 ετών, η Γαλλία ≥55 ετών, το Βέλγιο≥40 ετών και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα ≥30 ετών. Πολλές από τις χώρες συνέστησαν χορήγηση της 2ης δόσης με εμβόλιο m-RNA.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη για την μετάλλαξη Δέλτα η αποτελεσματικότητα μίας δόσης από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι περίπου 30% και των δύο δόσεων 67%(αρχικά είχε αναφερθεί προστασία σε ποσοστό 60%). Το ίδιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 74,5% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, (σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας σε ποσοστό 66%).

Εμβόλιο Ad26.COV2.S της Johnson & Johnson

Αναπτύχθηκε από το τμήμα εμβολίων της Φαρμακευτικής Janssen, στο Λάιντεν της Ολλανδίας, μιας βελγικής θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson.

Βασίζεται στον ανθρώπινο αδενοϊό Ad26.

Είναι το μόνο εμβόλιο μιας δόσης που έλαβε έκτακτη αδειοδότηση. Θεωρούταν από τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια καθώς προσφέρει εύκολη διανομή, απαιτεί μόνο μία δόση και τυπική ψύξη.

Τα αποτελέσματα ομως της μελέτη φάσης 3 φάνηκε πως πρόκειται για ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, μιας και το επίπεδο προστασίας κατά της μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης COVID-19 ήταν 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη Νότια Αφρική, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Στη συνέχεια αποδεδείχθηκε ότι η συνολική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη για την σοβαρή- κρίσιμη νόσηση φτάνει στο 85,4%. για όλες τις γεωγραφικές περιοχές, ηλικίες και για πολλαπλές παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής SARS-CoV-2 από το στέλεχος B.1.351που έχει παρατηρηθεί στη Νότια Αφρική.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως 49 ημέρες μετά το εμβόλιο, δεν καταγράφηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θάνατοι.

Στις 16 Νοεμβρίου του 2020, η Johnson & Johnson για να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα ανακοίνωσε μια δεύτερη δοκιμή Φάσης 3 με δύο δόσεις του εμβολίου – αντί για μία μόνο.

Εκτός της χαμηλότερης αποτελεσματικότητας στις παλιότερες μεταλλάξεις, διαπιστώθηκε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό και έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα (ινδική) και Λάμδα (του Περού) σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Η εταιρία βασιζόμενη σε νεοτέρα στοιχεία υποστηρίζει ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 85%. και η ανοσολογικής απόκριση των εμβολιασμένων διαρκεί τουλάχιστον για οκτώ μήνες. Οι εμβολιασμένοι παράγουν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όλων των παραλλαγών του ιού, μεταξύ των οποίων και της Δέλτα. Συνεπώς μια ενισχυτική δόση φαίνεται περιττή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αναφέρεται όμως άλλη μελέτη που υποστηρίζει το εμβόλιο της J&J παράγει περίπου πέντε φορές χαμηλότερα προστατευτικά αντισώματα έναντι της Μετάλλαξης Δέλτα σε σχέση με αυτά που παράγει έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού.

Πάντως όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων για χρησιμότητα επαναληπτικής δόσης Johnson & Johnson ή χορήγηση ως 2η δόση εμβόλιο mRNA.

Οι παρενέργειες των εμβολίων

της Astra Zeneca και της Johnson & Johnson

Συνήθως είναι ήπιες έως μέτριες σε σοβαρότητα και μικρής διάρκειας (1-2 ημέρες) και εμφανίζονται εντός 1-2 ημερών μετά τον εμβολιασμό, όπως: ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κεφαλαλγία, η κόπωση, μυαλγία, πυρετός και ναυτία.

Οι μείζονες επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες, όπως:

VITT (vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia)

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από θρομβωτική θρομβοπενία που αναπτύσσεσαι 5 έως 24 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό και είναι ανοσολογικής αρχής. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχουν αντισώματα έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4).

Η επίπτωση του συνδρόμου μετά από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Ζeneca είναι ίσως 1 περίπτωση ανά 100.000 εμβολιασμούς.

Με βάση στοιχείων του MHRA (Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων) του Ηνωμένου Βασιλείου, η συχνότητα εμφάνισης VITT ήταν 8 με 9 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμών.

Το 36,14 % αφορούσε θρόμβωση φλεβωδών κόλπων (με μέση ηλικία αυτών των ασθενών τα 46 χρόνια) και το 63,85% αφορούσε θρομβώσεις σε άλλα σημεία του σώματος (με μέση ηλικία αυτών των ασθενών τα 55 έτη).

Στο 89% των περιπτώσεων οι θρομβώσεις εμφανίζονταν μετά την 1η δόση & μονό στο 11% μετά τη 2η δόση. Στο 55% αφορούσαν γυναίκες & στο 45% σε άνδρες. Οι ηλικιακές ομάδες όπου εμφανιστήκαν ήταν: 18-39 ετών → 10,4%, 40-59 ετών →

46,7%, 60-79 ετών → 25,4%, 80-99 ετών →1,2%, Άγνωστη ηλικία→5,4% (σημειώνεται ότι ο αριθμός εμβολιασμών σε μικρότερες ηλικίες ήταν σαφώς μικρότερος)

Κατάληξη σε θάνατο αφορούσε το 17,4% των περιπτώσεων.

Για το εμβόλιο της Johnson με βάση στοιχείων από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η συχνότητα εμφάνισης είναι 3,2 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμών.

Συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών (CLS)

Είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή που εμφανίζεται κατά τις πρώτες ημέρες μετά από εμβολιασμό με το Vaxzevria (Astra Zeneca), με εκτιμώμενη συχνότητα αναφοράς ενός περιστατικού για περισσότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις. Χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργική φλεγμονώδη απόκριση, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και εξαγγείωση του υγρού από τον αγγειακό χώρο στον διάμεσο χώρο που οδηγεί σε καταπληξία, αιμοσυγκέντρωση, υπολευκωματιναιμία και δυνητικά επακόλουθη ανεπάρκεια οργάνων.

Οι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν ταχεία διόγκωση των χεριών και των ποδιών, ξαφνική αύξηση σωματικού βάρους και αίσθημα λιποθυμίας λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Σύνδρομο Guillain-Barré

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε ότι από τις σχεδόν 12,5 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, σε 100 ασθενείς εμφανίστηκε το σύνδρομο Guillain-Barré, εκ των οποίων οι 95 περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο το ένα ήταν θανατηφόρο.

Άλλα εμβόλια της κατηγορίας αυτής

Εμβόλιο Gam-COVID-Vac γνωστό ως SputnicV (Ρωσία)

Στις 11 Αυγούστου του 2020 – πριν καν ξεκινήσουν οι δοκιμές Φάσης 3 – ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι Ρώσικη Ρυθμιστική Αρχή Υγειονομικής Περίθαλψης της Ρωσίας έδωσε έγκριση για το εμβόλιο. Το γεγονός που θεωρήθηκε ως επικίνδυνο από εμπειρογνώμονες σε θέματα εμβολίων.

Βασίζεται σε δυο ανθρώπινους αδενοϊόυς Ad5 και τον Ad26 που προκαλούν το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα. Πρόκειται για δύο εξασθενημένους ιούς, κατασκευασμένοι να περιέχουν ένα γονίδιο κορωνοϊού για την κωδικοποίηση και την παραγωγή της γλυκοπρωτεΐνης S.

Η 1η δόση → αδενοϊό 26 και 2η δόση → αδενοϊό 5

Εμβόλια με ανθρώπινους αδενοϊούς έχουν δοκιμαστεί για αρκετά χρόνια στα εμβόλια.

Χορηγούνται στους Αμερικανούς που κατατάσσονται στον στρατό.

Οι Ρώσοι ερευνητές με το συνδυασμό αυτό ήλπιζαν να αποφύγουν μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να αναγνωρίζει το εμβόλιο ως ξένο σώμα και θα το κατέστρεφε

Το Φεβρουάριο του 2021 – βασιζόμενοι σε δοκιμή φάσης III– οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι αποτελεσματικότητα του εμβολίου:

  1. εμφανίζεται ήδη από την 15η ημέρα μετά την 1η δόση του εμβολιασμού, υπολογίζεται ότι είναι 73.6% μεταξύ της 15ης και της 21ης ημέρας και φτάνει στο 91.6% την 21η ημέρα
  2. είναι άνω του 87% σε όλες τις υπο-αναλύσεις ως προς το φύλο & την ηλικία
  3. είναι 91.8% στους συμμετέχοντες άνω των 60 ετών
  4. είναι 100% έναντι της μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας COVID-19 τις πρώτες 21 ημέρες μετά την 1η δόση του εμβολίου.

Ανάλογη υψηλή αποτελεσματικότητα αναφέρεται και από Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά από περίπου 81.000 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου.

Χρησιμοποιείται ήδη σε σχεδόν 70 χώρες.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Βραζιλίας  εξέφρασαν δημόσιες επιφυλάξεις για ανεπαρκή τεκμηρίωση, στη συνέχεια όμως δόθηκε άδεια.

Δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους η Ρωσία επιμένει να μη συμμορφώνεται με τα αιτήματα του EMA για πρόσθετα δεδομένα προκειμένου να εγκριθεί το εμβόλιο Sputnik V. Από τις 10 Μαΐου του 2021 ο Π.Ο.Υ. από κοινού με τον ΕΜΑ επανεξετάζουν το ρώσικο εμβόλιο.

Είναι ζωτικής σημασίας η έγκριση από τον ΠΟΥ, για την ευρεία διανομή του μέσω της πρωτοβουλίας COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access), η οποία παρέχει δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Εμβόλιο «Sputnik-Light»

Εφάπαξ δόση αυτού – η οποία χρησιμοποιεί τον φορέα rAd26 – είναι αποτελεσματική στο 73,6% στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής νόσου και στην εξασφάλιση της ανοσίας, βάσει δεδομένων από το πρόγραμμα εμβολιασμού της ίδιας της χώρας.

Αυτό οδήγησε τις ρωσικές υγειονομικές αρχές να εγκρίνουν την εφάπαξ δόση Sputnik Light.

Κινεζικό εμβόλιο Convidecia της CanSino Biologics 

(επίσης γνωστό ως Ad5-nCoV)

Εφάπαξ δόση (απαιτείται η λήψη μιας δόσης). Χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη μορφή αβλαβή αδενοϊού τύπου 5 ( Ad5).

Αναπτύχτηκε από την κινεζική εταιρεία CanSino Biologics σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογίας της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της χώρας.

Στις 25 Ιουνίου του 2020, σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο κινεζικός στρατός ενέκρινε το εμβόλιο ως «ειδικά αναγκαίο φάρμακο» για ένα έτος, προτού ακόμη ξεκινήσουν οι δοκιμές του τελικού σταδίου. επίσης δε διευκρινίστηκε εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός ή προαιρετικός για τους στρατιώτες.

Ιταλικό Εμβόλιο GRAd-COV2

Στις 24 Αυγούστου του 2020 η ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReiThera με έδρα τη Ρώμη σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών Σπαλαντσάνι στη Ρώμη, χρησιμοποίησαν έναν αδενοϊό που μολύνει γορίλες προκειμένου να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, δηλαδή στους 4o C.

Τον Νοέμβριο του2021, ανακοίνωσαν ότι στην πρώτη φάση των δοκιμών :

– το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό και δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμα και 28 ημέρες μετά από τον εμβολιασμό των εθελοντών,

– με μία μόνο δόση του εμβολίου το 92,5% των εμβολιασμένων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων κατά του Sars-Cov-2 μέσα σε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό,

– το εμβόλιο διαθέτει την ικανότητα να προκαλεί ανοσοαπόκριση σε ενήλικες παρόμοια με εκείνη άλλων εμβολίων που χρειάζονται δύο δόσεις

– η παραγωγή αντισωμάτων στις 4 εβδομάδες παραμένει σταθερή και είναι πιθανό να αυξηθούν με άλλες δόσεις.

Εμβόλια της Merck

Η αμερικανική εταιρεία Merck εργάζεται πάνω σε 2 εμβόλια

Το 1ο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο ιό ιλαράς που μεταφέρει ένα γονίδιο για την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού. Αναπτύχθηκε αρχικά στο Institut Pasteur σε συνεργασία με την αυστριακή εταιρεία Themis Bioscience.

Το 2ο εμβόλιο βασίζεται σε ιούς – φορείς της φυσαλιδώδους στοματίτιδας σε συνεργασία με τη IAVI.

Εμβόλιο Brilife

Του Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ εργάζεται για ένα εμβόλιο κορωνοϊού που βασίζεται σε ιούς φυσαλιδώδους στοματίτιδας.

Εμβόλιο της Cellid της Νότιας Κορέας

Βασίζεται σε συνδυασμό δύο στελεχών αδενοϊών, που ονομάζονται Ad5 και Ad35.

Εμβόλιο της ImmunityBio με έδρα την Καλιφόρνια

Χρησιμοποιεί τον αδενοϊό Ad5 για να μεταφέρει δύο γονίδια από τον κορωνοϊό. Το ένα για την ακίδα πρωτεΐνης και το άλλο για πρωτεΐνη του νουκλεοκαψίδιου.

Ρινικά Εμβόλια

Ρινικό Εμβόλιο AdCOVID Altimmune

Η Altimmune είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία με βάση το Μέριλαντ που εστιάζεται στην ανάπτυξη εμβολίων που χορηγούνται με τη μορφή ρινικού σπρέι.

Πρόσφατα χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνολογία, για την ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση της γρίπης και του άνθρακα.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε τον αδενοϊό Ad5 για να παρασκευάσει ένα εμβόλιο έναντι του Sars-Cov-2 με τη μορφή ρινικού σπρέι, για χορήγηση μέσω των βλεννογόνων των αεραγωγών.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι το ρινικό εκνέφωμα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό, για τον αποκλεισμό της μετάδοσης του ιού, σε σχέση με τα εμβόλια που χορηγούνται με ένεση.

 Κινέζικο Ρινικό Εμβόλιο

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Πανεπιστήμιου Xiamen, δημιούργησαν εμβόλιο με τη μορφή ρινικού σπρέι για ενδοκρινική χορήγηση με ψεκασμό.

Εμβόλιo με μορφή χαπιού της Vaxart

Η Vaxart είναι μια μικρή εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο που ειδικεύεται στην ανάπτυξη εμβολίων από το στόμα.

Έχουν ήδη δημιουργήσει και δοκιμάσει χάπια για γρίπη και άλλες ασθένειες.

Το 2020 η Vaxart άρχισε να εργάζεται για ένα εμβόλιο από του στόματος για το ιό Sars-Cov2 και χρησιμοποίησε έναν αδενοϊό που ονομάζεται Ad5.

Μετά από επιτυχημένες δοκιμές σε ποντίκια και χαμστερ, η εταιρεία άρχισε από τον Οκτώβριο του 2020 να χορηγεί το χάπι- εμβόλιο σε εθελοντές.

Εμβόλια βασισμένα σε εξασθενημένη μορφή ενός αβλαβούς ιού που ονομάζεται του Modified Vaccinia Ankara (MVA).

Εμβόλιo του DZIF (Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τις Λοιμώξεις)

Πριν από τρεις δεκαετίες με βάση τον άβλαβη ιό MVA ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς.  Τα τελευταία χρόνια, προσάρμοσε τον ιό MVA για να δημιουργήσει ένα εμβόλιο για το MERS.

Την άνοιξη του 2020, με βάση το MVA έφτιαξε ένα εμβόλιο για το SARS-CoV-2.

Ο ιός αυτός μεταφέρει το γονίδιο για την ακίδα πρωτεΐνη, η οποία στη συνέχεια παράγεται μέσα σε κύτταρα που εισβάλλει.

Εμβόλιo του ερευνητικό ινστιτούτο βιοϊατρικής City of Hope στη Καλιφόρνια

Στον ιό MVA πρόσθεσαν το συνδυασμό δύο γονίδιων κορωνοϊού

► ένα για την πρωτεΐνη ακίδα

► ένα για την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψίδιου.

Ελπίζοντας ότι το εμβόλιο θα επιτρέψει να παράγει γρήγορη και μακροαχρόνια ανοσία.

Εμβόλια βασισμένα αδρανοποιημένο ή ζώντα εξασθενημένο κορωνοϊού

Χρησιμοποιούν την παραδοσιακής τεχνολογία παρασκευής εμβολίων η οποία βασίζεται στη χρήση εξασθενημένων ή αδρανοποιημένων συστατικών του κορωνοϊού.

Κινέζικα εμβόλια

1. Κινεζικό εμβόλιο CoronaVac της εταιρίας Sinovac Biotech

Ένα από τα βασικά εμβόλια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας.

Προηγούμενη βραζιλιάνικη μελέτη φάσης ΙΙΙ είχε δείξει ότι το κινεζικό εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα μόνο 50,7% κατά της αποτροπής λοίμωξης με συμπτώματα, αλλά αρκετά μεγαλύτερη κατά της βαριάς νόσου και του θανάτου. Πιθανές εξηγήσεις για το χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας περιλαμβάνονται:

√   η δοκιμή έγινε σε μεγάλο βαθμό από εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό

√   δόθηκαν δύο δόσεις εμβολίου σε μικρότερα διαστήματα (2 εβδομάδες)

√   καταμετρηθήκαν πολύ ήπιες περιπτώσεις

√   κυκλοφορούσε η παραλλαγή Γάμα (γενεαλογία Ρ.1), που είναι πιο μεταδοτική.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 3 στην Τουρκία όπως ανακοίνωσαν Τούρκοι επιστήμονες, έδειξαν ότι αυτό παρέχει προστασία κατά 83,5% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης μετά από δύο δόσεις και κατά 100% κατά της νοσηλείας και του θανάτου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικύρωσε το εμβόλιο αυτό για επείγουσα χρήση την 1η Ιουνίου 2021.

Τον Ιούνιο του 2021, το Reuters ανέφερε ότι περισσότεροι από το 7%. σε σύνολο 5.000 Ινδονήσιων γιατρών και εργαζόμενων στην υγεία στη πόλη Kudus προσβλήθηκαν από το στέλεχος Delta παρά το ότι εμβολιάστηκαν με το CoronaVac.

Τον Ιούλιο, ο Sinovac ξεκίνησε στη Χιλή δοκιμές φάσης III για παιδιά και εφήβους (από 6 μηνών σε 17 ετών) με 14.000 συμμετέχοντες.

2. Εμβόλια της κρατική κινεζική εταιρεία Sinopharm

(China National Pharmaceutical Group)

α) Εμβόλιο BBIBP-CorV του Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου(Beijing Institute of Biological Product)

β) Εμβόλιο του Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Γουχάν (Wuhan Institute of Biological Products )

Μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου

Tον Μάιο του 2021, δημοσιεύθηκαν στο JAMA τα αποτελέσματα αξιολόγησης των δοκιμών Φάσης ΙΙΙ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν που έδειξαν αποτελεσματικότητα:

  • 74% έναντι περιπτώσεων που περιλαμβάνουν ασυμπτωματικές και συμπτωματικές λοιμώξεις
  • 78% έναντι συμπτωματικών περιπτώσεων
  • σχεδόν 100% κατά σοβαρών περιπτώσεων.

Στις 7 Μαΐου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το εμβόλιο για επεπείγουσα χρήση.

Η Κίνα στις 20 Ιουλίου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 3 Αυγούστου έδωσαν έγκριση Στο εμβόλιο Sinopharm για επείγουσα χρήση σε παιδιά και εφήβους.

Τέλος υπήρξε μείωση στους τίτλους αντισωμάτων κατά 1,38 φορές έναντι της μετάλλαξης Delta σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος και μείωση κατά 10 φορές έναντι της Beta (της Νότιας Αφρικής).

3. Εμβόλιο του Ινστιτούτο Ιατρικής Βιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών

Το ινστιτούτο αυτό έχει εφεύρει εμβόλια για την πολιομυελίτιδα και την ηπατίτιδα Α.

Οι ερευνητές του δημιούργησαν ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο κορωνοϊού.

4. Εμβόλιο της Shenzhen Kangtai (Κίνα)

Η εταιρία Shenzhen Kangtai Biological Products παρασκευάζει εμβόλια για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά.

Παρασκεύασε εμβόλιο με βάση αδρανοποιημένους κορωνοϊούς.

Η εταιρεία όμως αυτήν, έχει δεχθεί αναφορές για διαφθορά και σκάνδαλα.


Θα ακολουθείσει και -Μέρος 2ο- με τα άλλα εμβόλια, όπως τα εμβόλια που βασίζονται σε κενά ιϊκά σωματίδια που μοιάζουν με το ιό, τα εμβόλια με βάση πρωτεΐνες κ.α. 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!