Εφηβεία

Εφηβεία και σεξουαλική ζωή: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία έναρξης 

Συντάκτης  | 

Η σεξουαλική ζωή κατά την εφηβεία και η σωστή ηλικία έναρξης της, απασχολεί τόσο τους ίδιους τους νέους όσο και τους γονείς τους. Οι οποίοι θέλουν να είναι πάντα ενημερωμένοι για τέτοιου είδους ευαίσθητα για τα παιδιά ζητήματα.

Η σεξουαλική ζωή κατά την εφηβεία, είναι μια συχνή ερώτηση στους επιστήμονες του κλάδου της υγείας και τους ψυχολόγους. Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται για τον σωστό χρόνο έναρξη της σεξουαλικής ζωής των έφηβων παιδιών τους.

Πλέον, στις δυτικές κοινωνίες, ολοένα και περισσότερο οι νέοι είναι πιο απελευθερωμένοι και μιλούν ανοιχτά, χωρίς ταμπού, για το σεξ. Πολλοί από αυτούς ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή στην πρώιμη εφηβεία.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν ενημερώνεται από τους γυναικολόγους πριν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Επισκέπτεται τους ιατρούς μετέπειτα της πράξης.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στις σύγχρονες δυτικές χώρες μια πρώιμη τάση, αναφορικά με την ηλικία, που πολλοί νέοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Η ηλικία ξεκινάει ακόμη και από τα 12 με 13 έτη στα αγόρια, ενώ στα κορίτσια ο μέσος όρος ανεβαίνει μέχρι και τα 16 χρόνια. Το 50% των παιδιών, υπολογίζεται ότι είναι σεξουαλικά ενεργό μέχρι την ηλικία των 16.

Με βάση αυτά τα δεδομένα προκύπτει το εξής ερώτημα:

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία επαφής, που καθορίζει την σωστή σωματική ανάπτυξη και ψυχική-κοινωνική υπόσταση του νέου;

Το σεξ είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στη ζωή ενός ατόμου. Η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης πρέπει γίνεται έπειτα από απόλυτη συναίνεση και των δυο συνευρισκομένων. Το καλύτερο είναι να πραγματοποιείται με συνειδητό τρόπο.

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο με ποιον θα κάνει κάποιος πρώτη φορά σεξ, με ποιο τρόπο και με ποιες προφυλάξεις.

Για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, απαιτείται ενημέρωση και ωριμότητα. Έως ένα μεγάλο βαθμό το έφηβο αγόρι και κορίτσι κάτω των 17 ετών δεν έχει πλήρη συναισθηματική ωριμότητα. Τα κορίτσια ωστόσο, είναι πιο ώριμα από τα αγόρια σε αυτές τις ηλικίες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει διαμορφωθεί και η σωματική ανάπτυξη του κόλπου.

Σε περίπτωση που αρχίσει η σεξουαλική δραστηριότητα νωρίς, ένα κορίτσι δύναται να βιώσει πόνους (δυσπαρευνία). Αυτό, διότι τα γεννητικά όργανα δεν έχουν ακόμα φτάσει στην τελική τους ανάπτυξη/ωρίμανση.

Οι γυναικολόγοι προειδοποιούν ότι πριν την ηλικία των 17- 18 ο κόλπος των κοριτσιών δεν είναι «έτοιμος» να δεχτεί κολπική διείσδυση.

Η αναπαραγωγική ικανότητα μπορεί να υπάρχει από 9 με 10 ετών, τα χρόνια που ξεκινά συνήθως η ήβη και η έμμηνος ρύση. Οι επιστήμονες όμως εφιστούν την προσοχή στις έφηβες. Η ενημέρωση από τους ειδικούς και τους γονείς κρίνεται απαραίτητη από τις πιο μικρές ηλικίες. Έτσι, ώστε το νεαρό άτομο να γνωρίζει για το σώμα του και τις ανάγκες του.

Ένας ακόμη λόγος που προτείνουν την αποφυγή της σεξουαλικής πράξης πριν από τα 17 χρόνια, είναι το ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η οποία προκαλεί πολλές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις σε ένα νεαρό κορίτσι. Οι αποβολές, ο πρόωρος τοκετός, αλλά ακόμη και ο θάνατος κατά τη διάρκεια του τοκετού, είναι συχνό φαινόμενο στην εφηβεία.

Ο ρόλος των γονέων πρέπει να είναι συμβουλευτικός και όχι καταπιεστικός.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η έναρξη της σεξουαλικής ζωής των κοριτσιών καλό είναι να αρχίζει κατά την όψιμη εφηβική ηλικία. Ιδίως για τα κορίτσια, για σωματικούς(αναπτυξιακούς) και ψυχο-κοινωνικούς λόγους. Επίσης για το ομαλότερο πέρασμά τους στην ενήλικη ζωή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι έφηβοι θα δημιουργήσουν σχέσεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας και θα πειραματιστούν σεξουαλικά μέχρι ένα βαθμό.

Τέλος, μια ιδανική πρόταση είναι οι γονείς να βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους χωρίς να γίνονται υπερπροστατευτικοί. O ρόλος τους είναι κυρίως να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν, καθώς και να λύσουν τυχόν απορίες σε ερωτήματά τους.

Ο δρόμος προς την ωριμότητα, η οποία προηγείται της σεξουαλικής ωρίμανσης, προϋποθέτει καθοδήγηση, ενημέρωση και κατανόηση.

Με πληροφορίες από στοιχεία του 2018 του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και την Μελέτη μονάδας Εφηβικής Υγείας Του Νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!