Τρικαλινή Παράδοση
 

Γεύσεις

Cupcakes: Βασική συνταγή, προτάσεις και tips

Συντάκτης  | 

Τα cupcakes είναι μικρά κέικ που γίνονται εύκολα και γρήγορα. Μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή και με την κατάλληλη διακόσμηση για οποιαδήποτε περίσταση!

Τα cupcakes είναι γλυκίσματα που ανάλογα με την γεύση μας μπορούμε να τα φτιάξουμε όπως μας αρέσει. Χρειαζόμαστε μόνο τη βασική ζύμη φαντασία και όρεξη!

Ταιριάζουν με όλα τα γεύματα, είναι ιδανικά για το κολατσιό, για γιορτές και για πάρτι!
Είναι ελαφριά, απολαυστικά, ιδιαίτερα γευστικά και πάρα πολύ εύκολα στην παρασκευή τους.
Είναι ιδανικά για φοιτητές και εργένηδες… καθώς δεν χρειάζονται μίξερ!

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
Για να μπορέσετε να φτιάξετε cupcakes, χρειάζεστε την ειδική φόρμα με τις 12 εσοχές!   

Υλικά (για 12 cupcakes)

Στερεά
• 250 γρ. αλεύρι (κατά προτίμηση φαρίνα)
• 2 κουτ. του γλυκού Backing Powder
• ½  κουτ. του γλυκού αλάτι
• ½ φακελάκι ή κάψουλα βανίλια (προαιρετική)

Υγρά
• 250 ml ξινόγαλο
• 120 γρ. ζάχαρη
• 2 αυγά
• 80 ml σπορέλαιο (κατά προτίμηση αραβοσιτέλαιο)
• Άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο – 200° (ανάλογα με τον φούρνο σας).
Αναμιγνύετε σε 2 ξεχωριστά μπολ όλα τα υλικά (τα στερεά σε ένα μεγάλο μπολ, τα υγρά σε μικρότερο). Ανακατεύετε καλά το κάθε ένα μπολ ξεχωριστά με αυγοδάρτη.
Ρίχνετε σιγά-σιγά τα υγρά υλικά, μέσα στα στερεά υλικά και τα ανακατεύετε προσεκτικά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (ή πάλι με τον αυγοδάρτη εάν δεν έχετε σπάτουλα), έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές.

Βάζετε στις εσοχές της φόρμας λίγο σπορέλαιο και τις αλείφετε καλά για να μην κολλήσουν τα γλυκά ή τοποθετείτε μέσα τις ειδικές χάρτινες φόρμες.
Ρίχνετε το μείγμα με ένα κουτάλι στις φόρμες και τις βάζετε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά.
Όταν ψηθούν, αφήνετε τα cupcakes να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα αφαιρείτε από τις φόρμες τους.

EXTRA TIPS
Στη βασική συνταγή των cupcakes μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές…

– Προσθέστε στο μίγμα κακάο σε σκόνη για να τα κάνετε σοκολατένια (εάν ρίξετε πολύ κακάο ίσος χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον 2-3  κουτ. σούπας ξυνόγαλο για να μην σφίξει πολύ η ζύμη).

– Προσθέστε περ. 100 γραμμάρια τρούφα σοκολάτας, φρέσκα φρούτα (χωρίς πολλά υγρά), αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή τριμμένη καρύδα, ανακατέψτε απαλά με κουτάλι και στη συνέχεια ρίξτε το μίγμα στις φόρμες.

– Γεμίστε το κέντρο τους. Βάλτε στη βάση 1 κουτ. σούπας μίγμα, προσθέστε στο κέντρο 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή 1 κομμάτι σοκολάτας ή ινδική καρύδα αναμειγμένη με λίγο σκόνη κακάο ή ότι άλλο (στερεό) προτιμάτε και γεμίστε στο επάνω μέρος ρίχνοντας 1 ½  κουτ. σούπας μείγμα.

– Συνοδεύστε τα με παγωτό και σιρόπι.

– Περιχύστε τα με γλάσο σοκολάτας ή λεμονιού.

– Καλύψτε και διακοσμήστε τα με ζαχαρόπαστα ή κρέμες ζαχαροπλαστικής!!!

Δείτε παρακάτω κάποιες προτάσεις…

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, ποικιλία απόψεων, αγάπη για το καλό design, λάτρεις του lifestyle και πολύ όρεξη για δουλειά. Discover our world. Live every moment. Design your life.