Ψυχολογία
Αϋπνία: αιτίες και καταπολέμηση
Η αϋπνία είναι μεγάλο “βάσανο ” για πάρα πολλούς ανθρώπους. Ένας καλός ύπνος όμως είναι πάρα πολύ σημαντικός τόσο για την σωματική μας όσο και για την ψυχική μας υγεία!
Ο βραδινός ύπνος είναι απόλυτα απαραίτητος για την καθημερινότητά μας και πρέπει να είναι ποιοτικός. Συμβάλλει στην ξεκούραση, στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς και στην καλή διατήρηση του μεταβολισμού μας.
Πάρα πολλές φορές και για διάφορους λόγους, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν. Αυτές οι διαταραχές του ύπνου μπορούν σταδιακά να μετατραπούν σε “εφιάλτη”. Λόγω έλλειψης ύπνου ένας άνθρωπος μπορεί να νοιώθει (δίχως λόγο) κόπωση, νευρικότητα, πονοκεφάλους, έλλειψη προσοχής, κα. Επίσης η έλλειψη ενός καλού ύπνου μπορεί να μας προσθέσει και κιλά, καθώς διαταράσσετε έντονα ο ρυθμός του μεταβολισμού μας.
Με διάφορες έρευνες έχει ανακαλυφθεί πως η αϋπνία συνδέεται με την κατάθλιψη, το γενικευμένο άγχος και τη διαταραχή πανικού σε εφήβους. Ερευνητές σημειώνουν πως όταν κάποιος έχει αϋπνία, εκτός από άγχος ή κατάθλιψη, μπορεί να εντείνει περαιτέρω και προβλήματα διαφόρων άλλων διαταραχών.
Και όμως, τα χάπια δεν μας βοηθούν πολύ
Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την αϋπνία, τα φάρμακα δεν είναι απαραίτητα η απάντηση. Τα υπνωτικά μπορούν να μας βοηθήσουν, αλλά η επίδρασή τους μπορεί να εξαντληθεί αν τα χρησιμοποιούμαι μακροπρόθεσμα.
Πολλοί επιστήμονες έχουν δηλώσει πως ουσιαστικά, αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθήσουμε τους κανόνες για έναν καλό ύπνο.
- Το υπνοδωμάτιο μας να είναι σκοτεινό και δροσερό και να μην καταναλώνουμε καφεΐνη τουλάχιστον 12 ώρες πριν πάμε για ύπνο.
- Να ξαπλώνουμε για να κοιμηθούμε κάθε βράδυ την ίδια ώρα.
- Να μην κοιμόμαστε περισσότερο από μια ώρα το μεσημέρι, ακόμη και εάν ξενυχτήσαμε το προηγούμενο βράδυ (π.χ. τα Σαββατοκύριακα).
- Θα είμαστε καλύτερα εάν ξυπνάμε κάθε μέρα την κανονική για εμάς ώρα και ας νυστάζουμε. Για να νοιώσουμε καλύτερα, είναι προτιμότερο να κοιμόμαστε μια ώρα στο μέσο της ημέρας, ώστε να αναπληρώνουμε τον χαμένο μας ύπνο.
- Μόνο εάν δεν κοιμόμαστε 7 ή 8 ώρες τη νύχτα, πρέπει να κοιμόμαστε λίγο και το μεσημέρι.
Σε αυτήν την περίπτωση όμως, η διάρκειά του ύπνου μας δεν πρέπει να ξεπερνάει την 1 ώρα ή και λιγότερο. - Να μην κοιμόμαστε ποτέ μέχρι και 6 ώρες πριν πάμε για ύπνο το βράδυ.
Όταν παρόλα αυτά οι διαταραχές του ύπνου μας είναι μακροχρόνιες και καθημερινές, το καλύτερο είναι να επισκεφτούμε έναν γιατρό.
Εάν όμως προκαλούνται κατά καιρούς, λόγο συγκεκριμένων καταστάσεων και συγκυριών, μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε και με κάποια θεραπευτικά βότανα.
Η κατανάλωσή κάποιων πολύ γνωστών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, βοτάνων μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε έναν πολύ γλυκό και ήρεμο ύπνο!