Διατροφή

8 βότανα για να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Συντάκτης  | 

βότανα

Τα βότανα είναι ένα μεγάλο δώρο που μας χαρίζει απλόχερα η φύση. Πολλά από αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ως αγχολυτικά ή καταπραϋντικά για τις διαταραχές του ύπνου.

Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωματική και την ψυχική μας υγεία!

Όταν προκαλούνται κατά καιρούς ή λόγο συγκεκριμένων καταστάσεων και συγκυριών, μπορούμε να  τις καταπολεμήσουμε δίχως χημικά σκευάσματα, αλλά με κάποια βότανα. Καθώς η κατανάλωσή κάποιων πολύ γνωστών μας βοτάνων μπορεί να βοηθήσει να απολαύσουμε έναν πολύ γλυκό και ήρεμο ύπνο!

Δείτε κάποια βότανα που εκτός από διάφορες άλλες θεραπευτικές ιδιότητες βοηθούν και στην αϋπνία!

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο κλασικά και γνωστά βότανα και το έχουν σχεδόν όλοι στο σπίτι. Έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες. Μπορεί να σας κάνει να χαλαρώσετε  και να νυστάξετε πολύ γρήγορα.

Τίλιο

Το τίλιο περιέχει αντιβακτηριακά στοιχεία που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μολύνσεων όπως της φυματίωσης. Είναι αντισπασμωδικό, αντιπυρετικό, ενεργοποιεί την πέψη και χρησιμοποιείται  για την αντιμετώπιση της αναιμίας, της ραχίτιδας και της ανορεξίας. Είναι ισχυρό διουρητικό και  εξαλείφει το ουρικό οξύ. Βοηθά κατά του άγχους, της νευρικότητας και της αϋπνίας, ενώ έχει καταπραϋντικές ιδιότητες  στο νευρικό σύστημα και θεωρείτε πολύ καλό υπνωτικό.

βότανα

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές της ιδιότητές. Θεωρείται χρήσιμη σε αρθρίτιδες, νευραλγίες, κολίτιδες, υπέρταση, κολικών εντέρου, ρευματικών πόνων, δυσμηνόρροιας, κράµπες, ημικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθμα. Είναι  ισχυρό ηρεμιστικό που ηρεμεί τα νεύρα χωρίς τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. Είναι πολύ γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητές και γι’ αυτό τον λόγο περιέχετε και σε πολλά φαρμακευτικά ηρεμιστικά. Η βαλεριάνα μειώνει το άγχος, την υπερένταση και τις υστερικές κρίσεις. Δρα ως φυσικό αγχολυτικό και υπνωτικό, καθώς πολλές έρευνες έδειξαν πως  βοηθά στην αϋπνία.

βότανα

Πασιφλώρα

Είναι ένα φυτό με πανέμορφα λουλούδια, που λόγω τωνφλαβονοειδών που περιέχειηρεμεί και δρα ως αγχολυτικό. Τους καρπούς της ίσως τους γνωρίζετε ως passion fruit ή φρούτα του πάθους!

Στη βοτανοθεραπεία η πασιφλώρα θεωρείται βότανο με ήπια αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική ηρεμιστική δράση. Επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιμετωπίζοντας διαταραχές όπως το  άγχος, η μελαγχολία, η υπερένταση και η υπερβολική νευρικότητα. Η κατανάλωση της δεν οδηγεί σε εθισμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως έχει και μυοχαλαρωτική ιδιότητα, ενώ αναφέρεται πως  ενδέχεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης χρησιμοποιείται και για την “χαλάρωση” των υπερκινητικών παιδιών. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία της αϋπνίας, της διέγερσης, της οξυθυμίας και του άγχους.

βότανα

Κράταιγος

Ο κράταιγος είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Χρησιμοποιείτε για ταχυπαλμία, νευρικότητα, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα πίεσης (υπέρταση, υπόταση) και αθηροσκλήρωση. Έρευνα για 2 χρόνια σε 952 άτομα, έδειξε πως μειώθηκαν συμπτώματα όπως κούραση, λαχάνιασμα και ταχυπαλμία. Φαίνεται επίσης πως βοηθάει στη μείωση της LDL χοληστερίνης. Είναι ήπιο ηρεμιστικό και βοηθάει στο stress, το άγχος και την αϋπνία που οφείλεται σε νευρική υπερένταση.

Μαντζουράνα

Είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές, τονωτικές και αντισηπτικές της ιδιότητες. Ξεκουράζει σωματικά και πνευματικά, ενώ ένα τσάι από μαντζουράνα το βράδυ καταπολεμά την αϋπνία και τον εκνευρισμό.

βότανα

Λεβάντα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας είναι αναρίθμητες. Είναι ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Εκτός από αφέψημα  χρησιμοποιείται και ως αιθέριο έλαιο. Τα άνθη της τοποθετούνται σε ντουλάπες, καθώς αρωματίζουν αλλά και απωθούν τον σκώρο. Ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Βοηθά στις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Είναι ιδανική για αϋπνίες και στρες. Βοηθάει στην καταπολέμηση της νευρικότητας,  της ατονίας, της κατάθλιψης και της υπερδιέγερσης. Καταπολεμά το άγχος και την μελαγχολία,  τονώνει και ξεκουράζει. Η κατανάλωση της σε μεγάλες ποσότητες δρα ως υπνωτικό!

Συμβάλλει στον καλό και ποιοτικό ύπνο και χαλαρώνει και γι΄ αυτό την συναντάμε συχνά και στην αρωματοθεραπεία.

βότανα

Λυκίσκος

Τον λυκίσκο τον γνωρίζουν όλοι καθώς είναι γνωστός στην παραγωγή της μπύρας! Αυτό που ίσος να μην ξέρετε είναι ότι δρα κατασταλτικά και χαλαρωτικά στον οργανισμό. Τα αντιβακτηριακά του στοιχεία βοηθούν στην πρόληψη κατά των μολύνσεων, ενώ έρευνες απέδειξαν πως είναι αποτελεσματικός και κατά του βακτηρίου της φυματίωσης. Είναι αντιπυρετικό και ανθελμινικό φάρμακο ενώ θεωρείται πως δρα κατά του καρκίνου. Κάνει καλό στην πέψη, την αναιμία, την ανορεξία και είναι ισχυρό διουρητικό και αντισπασμωδικό. Καταπραΰνει τους πόνους των γεννητικών οργάνων και της δυσμηνόρροιας. Καταπολεμά ημικρανία, νευρικές διαταραχές και έχει οιστρογονική δράση. Τον  προτείνουν για θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών νευρικής προέλευσης στους άνδρες (πρόωρη εκσπερμάτιση, ερεθισμό γεννητικών οργάνων κα.). Η αρωματική ουσία που περιέχει έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας.  Συνιστάται σε περίπτωση άγχους, νευρικότητας και αϋπνίας, καθώς θεωρείτε καλό υπνωτικό. Τα παλαιότερα χρόνια τα μαξιλάρια τα γέμιζαν με άνθη λυκίσκου, ώστε να ευνοεί τον ύπνο!

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα αφεψήματα από αυτά τα φυτά – βότανα αρκούν για να σας χαρίσουν ηρεμία και έναν ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο!

Προσέξτε τις ποσότητες που θα καταναλώσετε. Αρκεί ένα ρόφημα 1 φορά την ημέρα πρην τον ήπνο ώστε να σας χαλαρώσει και να κοιμηθείτε!

Πολλά από αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη σύνεση…

*Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε συνδυασμό με φάρμακα και  διάφορα συμπληρώματα διατροφής, δίχως τη γνώμη ειδικού ή του γιατρού σας.

Σας ευχόμαστε έναν ωραίο ύπνο και όνειρα γλυκά!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!