Κατοικίδια & Ζώα

Αλλεργικός στα ζώα; Διώξτε τις τρίχες κι όχι το σκύλο, ούτε τη γάτα!

Συντάκτης  | 

ΣκύλοςΕίναι πολύ συνηθισμένο, να ανακαλύψουμε ότι είμαστε αλλεργικοί στα ζώα αφού αποκτήσουμε ένα και το αγαπήσουμε. Τώρα τι γίνεται;

Όταν ο σκύλος ή η γάτα εγκαταστάθηκε στο σπίτι, δε γνωρίζατε ότι κάποιο μέλος της οικογένειας είναι αλλεργικό στα ζώα. Και κάποια στιγμή, ο άνθρωπος άρχισε να υποφέρει πραγματικά. Αλλά αγαπάτε το ζώο και θα κάνετε τα πάντα για να μη φύγει από το σπίτι, σωστά;

Σίγουρα φταίει το ζώο;
Καταρχήν, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε (με εξέταση δέρματος ή αίματος) ότι για την αλλεργία ευθύνεται το ίδιο το ζώο και όχι κάτι που, απλά, μεταφέρει στη γούνα του -όπως η γύρη, οι ρύποι της πόλης και η σκόνη. Τα αλλεργιογόνα για τα οποία ενοχοποιείται το ζώο είναι τα νεκρά κύτταρα δέρματος (πιτυρίδα), το σάλιο και τα ούρα. Παρότι οι τρίχες ΔΕΝ είναι ένα από αυτά, έχουν την τάση να μαγνητίζουν τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Μια απότομη κίνηση ή ένα τίναγμα του ζώου αρκεί για να σκορπίσουν στο χώρο. Άρα, είτε είστε αλλεργικοί στο ζώο είτε σε όσα κουβαλάει (είτε ΚΑΙ στα δυο) πρέπει να διώξετε τα αλλεργιογόνα από τη γούνα του και από το σπίτι.

Πριν ξεκινήσουμε, παίρνουμε τα μέτρα μας
Η καθαριότητα του σπιτιού και η περιποίηση του ζώου είναι προτιμότερο να γίνεται από άτομο που δεν πάσχει από αλλεργίες. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, φοράμε πάντα μάσκα και γάντια.

Φροντίδα του ζώου
Κάθε φορά που επιστρέφει από έξω, και ΠΡΙΝ μπει στο σπίτι, βουρτσίζουμε το τρίχωμα για να διώξουμε τη σκόνη που μάζεψε και τις νεκρές τρίχες. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία σκουπίζοντας το σώμα και τις πατούσες του με ένα νωπό πανί.
Στο μπάνιο του χρησιμοποιούμε πάντα υποαλλεργικό σαμπουάν ειδικό για ζώα, ξεβγάζουμε μεθοδικά και το στεγνώνουμε πάντα πολύ καλά με πιστολάκι (η υγρασία βοηθάει την ανάπτυξη μικροοργανισμών). Αποφεύγουμε να το πλένουμε υπερβολικά συχνά γιατί, αν του προκληθεί ξηροδερμία, θα ξύνεται περισσότερο (άρα και περισσότερα αλλεργιογόνα στο χώρο). Η γάτα, αν εξοικειωθεί με το πλύσιμο, πρέπει να πλένεται μόνο με νερό.
Για την προστασία από τα εξωπαράσιτα προτιμούμε τη χορήγηση χαπιού. Αν επιλέξουμε σπρέι ή αμπούλα η εφαρμογή καλό είναι να γίνεται εκτός σπιτιού και να αποφεύγεται η επαφή του αλλεργικού ατόμου με το ζώο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Περιορισμός κυκλοφορίας
Κρατάμε το ζώο έξω από το υπνοδωμάτιο, όπου περνάμε το 1/3 της ημέρας μας. Κρατάμε εκτός υπνοδωματίου και τα ρούχα που φορούσαμε όσο ήμασταν μαζί του. Μπορούμε να περιορίσουμε την είσοδό του και σε άλλους χώρους, αν χρειάζεται. Μαθαίνουμε στο σκύλο να κινείται μόνο στο επίπεδο του δαπέδου, να μην ανεβαίνει σε καναπέδες, καρέκλες, κρεβάτια. Αν είναι γάτα, ο περιορισμός της σε ένα επίπεδο είναι πολύ πιο δύσκολος.
Κάνουμε συνήθεια το πλύσιμο των χεριών μας κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι ή αφού χαϊδέψουμε το ζώο.

Η προίκα του
Επιλέγουμε το κρεβάτι και τα παιχνίδια του με κριτήριο την καθαριότητα. Το κάλυμμα πρέπει να βγαίνει εύκολα και να πλένεται στο πλυντήριο σε ζεστό νερό ή να είναι λείο ώστε να καθαρίζει εύκολα με ένα πανάκι. Προτιμούμε τα σκληρά παιχνίδια (πλαστικά, καουτσούκ κ.λπ.) που δε συγκρατούν τρίχες και σκόνη. Δεν αμελούμε, όμως, να τα πλένουμε συχνά, με ένα μαλακό υποαλλεργικό σαπούνι, για να αφαιρέσουμε το αλλεργιογόνο σάλιο του ζώου.
Η άμμος της γάτας φροντίζουμε να είναι συνέχεια καθαρή. Την ελέγχουμε 2 φορές την ημέρα. Είναι καλό, το καθάρισμα της αμμοδόχου να το αναλάβει άτομο που δεν υποφέρει από αλλεργίες. Αν δε γίνεται, φοράμε απαραιτήτως μάσκα και γάντια.
Δεν αφήνουμε το σκύλο να λερώνει σε πάνα ή στο μπαλκόνι.

Σπίτι πάντα καθαρό
Η γύρη που κουβαλάει στις τρίχες του και η πιτυρίδα από το δέρμα του έχουν την τάση να σκορπάνε παντού. Πρέπει, λοιπόν, τακτικά, να καθαρίζουμε τα πατώματα, να σφουγγαρίζουμε, να ξεσκονίζουμε και να βάζουμε ηλεκτρική σκούπα για να ρουφήξει τη σκόνη από χαλιά, υφάσματα, ταπετσαρίες. Η ηλεκτρική σκούπα πρέπει να έχει φίλτρο HEPA και ηλεκτροστατική σακούλα με διπλά τοιχώματα, που συγκρατούν τη λεπτή σκόνη και τα αλλεργιογόνα.

Ιδανικά, καταργούμε τις μοκέτες, τις κουρτίνες και τα χαλιά, γιατί παγιδεύουν τα αλλεργιογόνα. Αν δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τις κουρτίνες, επιλέγουμε υφάσματα που πλένονται στο πλυντήριο στους 60 °C και δεν αμελούμε να τις πλένουμε συχνά.

Βάζουμε τάξη
Αφαιρούμε από το χώρο διακοσμητικά και μικροαντικείμενα που μαζεύουν σκόνη.
Προτιμάμε βιβλιοθήκες με ντουλάπια που κλείνουν και καναπέδες με λείες επιφάνειες που δε ρουφάνε τη σκόνη και τις τρίχες, για να καθαρίζονται εύκολα με ένα απλό ξεσκόνισμα. Εναλλακτικά ντύνουμε καναπέδες, πολυθρόνες και μαξιλάρια με καλύμματα που βγαίνουν εύκολα και πλένονται στο πλυντήριο σε ζεστό νερό. Τα πλένουμε συχνά, χρησιμοποιώντας ένα πιστοποιημένο υποαλλεργικό απορρυπαντικό, χωρίς πρόσθετα αρώματα ή χρώματα. Αν υπάρχει στο σπίτι στεγνωτήριο, το χρησιμοποιούμε γιατί βοηθά πολύ στην αφαίρεση των τριχών και της σκόνης από τα υφάσματα.

Φίλτρο καθαρό
Συντηρούμε τακτικά όλα τα φίλτρα που συγκρατούν σκόνη και τρίχες: της ηλεκτρικής σκούπας, του στεγνωτηρίου, όλων των συσκευών κλιματισμού και των αεραγωγών, εφόσον υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης-ψύξης.

Πηγή: trihes.gr

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *