Πίτες
Λάχανο γεμιστό ή οι λαχανοντολμάδες της τεμπέλας

Οι λαχανοντολμάδες της τεμπέλας γίνονται με λάχανο στο ταψί, χωρίς τύλιγμα, αλλά έχουν όλη τη γεύση και την παραδοσιακή νοστιμιά από τους παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες.
Οι λαχανοντολμάδες της τεμπέλας είναι ουσιαστικά μια πολύ εύκολη πίτα, όπου αντί για φύλο στρώνουμε άσπρο λάχανο και είναι πεντανόστημη!
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
Για τη βάση της πίτας
1 λάχανο, μεγάλο αφράτο
1/4 φλ. Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με τα φύλλα τους)
2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 λεμόνι (τον χυμό του)
150 gr ρύζι καρολίνα
500 gr μοσχαρίσιο κιμά
2 χωριάτικα λουκάνικα χωρίς το περίβλημα, ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
200 gr γιαούρτι
1/2 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το λάχανο
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι, ανοίγοντας στη θέση του μια τρύπα.
Βυθίζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσει, αλλά να μη λιώσει.
Λίγα λίγα αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα που είναι πιο λεπτά και μαλακώνουν γρηγορότερα και βράζουμε το υπόλοιπο λάχανο για λίγα λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε το βρασμένο λάχανο να κρυώσει και στη συνέχεια, αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα σκληρά νεύρα των φύλλων.
Γέμιση
Ξεπλένουμε σε σουρωτήρι το ρύζι μέχρι να τρέχει καθαρό το νερό.
Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομογενοποιηθούν.
Το μείγμα πρέπει να είναι ζουμερό, γι’ αυτό, αν μας φανεί στεγνό, συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμα.
Στο ταψί
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. και ντύνουμε το εσωτερικό του με λαχανόφυλλα τα οποία φροντίζουμε να εξέχουν από τα τοιχώματα.
Κάνουμε στρώσεις με γέμιση και φύλλα (σαν πίτα).
Τελειώνουμε με λαχανόφυλλα και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην επιφάνεια.
Γεμίζουμε το ταψί κατά τα 3/4 με βραστό νερό ή ζωμό κρέατος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (1/4 φλιτζ.).
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τη λαχανόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για μία ώρα.
Ολοκλήρωση
Βγάζουμε τη λαχανόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί στο σκεπασμένο ταψί για 30 λεπτά.
Στραγγίζουμε το ζωμό από το ταψί για να τον χρησιμοποιήσουμε αλού εάν θέλουμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό αυγολέμονο, είτε για να συνοδεύσουμε την πίτα ή για να ενισχύσουμε μια άλλη συνταγή.
Τοποθετούμε επάνω στο ταψί μια μεγάλη πιατέλα και αναποδογυρίζουμε τη πίτα με το λάχανο.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε κόβοντας τριγωνικά κομμάτια και γαρνίρουμε με σάλτσα αυγολέμονο ή με την σάλτσα για το σερβίρισμα που σας προτείνω.
Για τη σάλτσα γιαούρτι ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.








