Τέχνη & Πολιτισμός
Έκθεση «Πως το μαύρο γίνεται χρώμα» στη Λάρισα
Η έκθεση παρουσίασης του έργου «Πως το μαύρο γίνεται χρώμα» πραγματοποιείται στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, πραγματοποιείτε η παρουσίαση του έργου Πως το μαύρο γίνεται χρώμα, στο αίθριο του ισογείου.
Το έργο Πως το μαύρο γίνεται χρώμα ξεκίνησε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν που με αρχή τη δολοφονία της 22άχρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.
Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα συνοδευόμενες από θανάτους-δολοφονίες-εκτελέσεις πολλών από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κι όσων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο θεοκρατικό καθεστώς.
Έτσι, στις 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής αγανάκτησης και σαν ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, η εικαστικός Τζένη Μπαμπαλή ξεκίνησε μια δράση με ακτιβιστικό χαρακτήρα.
Δημοσίευσε κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να φέρουν, όσοι συμπαρίστανται, μαντήλες και να τις κρεμάσουν σε πεζόδρομο της πόλης της Λάρισας, στις παρυφές του λόφου του Φρουρίου.
Στις 3 εβδομάδες που ακολούθησαν, κρεμάστηκαν πάνω από 300 μαντήλες, δηλώνοντας έτσι τη δυναμική των πολιτών που προσήλθαν. Ως ένδειξη αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των Ιρανών ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς της χώρας τους.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με δέκα εθελόντριες γυναίκες, δημιουργήθηκε ένα πανό ύψους πέντε μέτρων και πλάτους δύο μέτρων και εξήντα πέντε εκατοστών.
Μέσα από την τεχνική του patchwork κατακερματίζει τη βαριά κληρονομιά της μαντήλας και σχημάτισε ένα «ψηφιδωτό». Ένα μνημειακό έργο – ύμνο στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου.
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα το έργο ΠΩΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΩΜΑ παρουσιάζεται στο κοινό σαν έκθεση, συνοδευόμενο από έντυπο με κείμενα προσωπικοτήτων που στήριξαν τη δράση. Αυτή η κίνηση δίνει την αρχή για την παρουσίασή του, στη συνέχεια, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Διάρκεια έκθεσης: Έως Τετάρτη 29-3-2023
Για πληροφορίες σχετικά με το έργο και τη συνέχεια της δράσης, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται ΕΔΩ