Γλυκά & Παγωτά

Τιραμισού (+ video)

Συντάκτης  | 

τιραμοσού

Το τιραμισού είναι ένα φανταστικό και πολύ αγαπημένο γλυκό! Είναι ένα νέο σχετικά και “μοντέρνο” γλυκό, από τα πιο ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα, με καταγωγή από την Ιταλία.

Το τιραμισού “επίσημα” έχει προέλευση από την βορειοανατολική Ιταλία, μεταξύ των περιφερειών Φρίουλι και Βένετο (με πρωτεύουσα την Βενετία). Υπάρχει όμως αναφορά του ονόματος και σε κατάλογο ξενοδοχείου την δεκαετία του 1950. Μέσα από διάφορα  στοιχεία υπολογίζετε πως η σημερινή του συνταγή δημιουργήθηκε περίπου στα τέλη του 1970.

Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με κουτάλι και έχει βάση μπισκότα σαβαγιάρ μουσκεμένα σε  καφέ που καλύπτονται με μια κρέμα από τυρί μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Σε κάποιες παραλλαγές του η κρέμα είναι αρωματισμένη με λικέρ.

Πως θα φτιάξετε ένα τιραμισού αφράτο και απλά… φανταστικό!

Υλικά 

6 κρόκοι απο μέτρια αυγά

200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

400 γρ mascarpone τυρί κρέμα

500 γρ κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κ.γλ υγρή βανίλια (προαιρετικά)

10 γρ καφέ (στιγμιαίο σε σκόνη ή εσπρέσο)

100 ml βραστό νερό

400 ml κρύο νερό

50 γρ τρίμμα σοκολάτας

300 γρ μπισκότα σαβαγιάρ (2 πακέτα περίπου)

Κακάο σε σκόνη (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση 

  1. Αρχικά κρατάμε στην άκρη 1 κ.σ από την συνολική ζάχαρη, για το σιρόπι.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Για να παστεριώσουμε τα αυγά.
  3. Τοποθετούμε το μπολ επάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε ρίξει λίγο νερό. Προσέχουμε το νερό να μην ακουμπάει το μπολ (γιατί θα ψηθούν τα αυγά).
  4. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά (εάν το 9 ως mαx, τότε βάλτε το περίπου στο 3-4).

Εύκολο Τιραμισού χωρίς αυγά (στην κρέμα) σε 10′ (+ video)

  1. Ανακατεύουμε τακτικά για να μην καούν τα αυγά και γίνουν ομελέτα. Αυτό το κάνουμε για περίπου 6 λεπτά, από την ώρα που θα έχει ζεσταθεί το νερό.

 

Εάν έχετε θερμόμετρο, θέλουμε να φτάσει το μείγμα στους 60 βαθμούς.

 

  1. Αφαιρούμε από την φωτιά, ρίχνουμε την υγρή βανίλια προαιρετικά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κάνουμε την σαντιγί.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να έχουμε μια πλούσια παχύρευστη σαντιγί.
  3. Έπειτα, στο μείγμα αυγού ρίχνουμε μέσα το τυρί μασκαρπόνε, σε δύο δόσεις. Ανακατεύουμε ταυτόχρονα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να πέσει η θερμοκρασία του.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά τη σαντιγί, σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα.
  5. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τον καφέ και το ένα κουτάλι ζάχαρη που έχουμε κρατήσει και τα διαλύουμε με το βραστό νερό. Προσθέτουμε και το κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά.

Design Tip

Εάν σας αρέσει το τιραμισού και με αλκοόλ μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα του καφέ και ένα σφηνάκι λικέρ καφέ.

 

  1. Σε ένα ταψί ή φόρμα 25*30*5 κάνουμε μια στρώση από σαβαγιαρ. Τα σαβαγιάρ τα βουτάμε πρώτα στον καφέ και έπειτα τα τοποθετούμε στο ταψί/φόρμα.

 

Προσέχουμε να μην τα βουτήξουμε παρά πολύ ώρα, γιατί θα τραβήξουν πολύ υγρό και θα παπαριάσουν. Απλά τα βουτάμε μια φορά καλά και τα βγάζουμε κατευθείαν.

 

  1. Ρίχνουμε πάνω από την στρώση με τα μπισκότα την μισή κρέμα και την απλώνουμε καλά. Από πάνω απλώνουμε και το μισό ξύσμα σοκολάτας.
  2. Κάνουμε άλλη μια στρώση από σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα σοκολάτας.
  3. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες, για να παγώσει και να σφίξει η κρέμα του.
  4. Αφού κρυώσει το γλυκό το πασπαλίζουμε με την σκόνη κακάο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!