Ζυμαρικά & Ζύμες
Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια στο φούρνο (Ζακυνθινό Παστίτσιο)
Το Ζακυνθινό παστίτσιο είναι μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια στο φούρνο και λιωμένο τυρί που σε ξεμυαλίζει.
Φτιάξτε το παστίτσιο με μοσχάρι κοκκινιστό και μακαρόνια στο φούρνο για ένα Κυριακάτικο τραπέζι, μια γιορτή ή και για καθημερινά, εάν έχετε την διάθεση. Η αγαπημένη μας Αργυρώ μας προτείνει άλλη μια πεντανόστημη παραδοσιακή συνταγή που όποιος την δοκίμασε ξετρελάθηκε και την λάτρεψε.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Φτιάξτε αυτό το φαγητό και θα με θυμηθείτε!
Υλικά
1 1/2 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρές μερίδες (χτένι από τη σπάλα ή στηθοπλευρά) (ή αρνί)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γραμ. μακαρόνια χοντρά με τρύπα (Νο2)
2 ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
1 φλ. κόκκινο κρασί
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
6 ώριμες τριμμένες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
1½ φλ. ζακυνθινό λαδοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί όλο το υγρό, τότε προσθέτουμε τις ντομάτες.
Βάζουμε τα μυρωδικά σε τουλπανάκι, το δένουμε και το ρίχνουμε στο φαγητό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει καλά.
Αν σωθούν τα υγρά του και δούμε ότι δεν έχει ψηθεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Το κρέας στο τέλος πρέπει να μείνει με μια παχιά σάλτσα, σχεδόν με το λαδάκι του.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
Πασπαλίζουμε λίγο τυρί σε πυρίμαχο ή σε γιουβέτσι (σκεύος).
Στρώνουμε μία στρώση μακαρόνια, μία μοσχάρι και σάλτσα και τέλος μία στρώση τυρί.
Επαναλαμβάνουμε: μακαρόνια, μοσχάρι, σάλτσα και τελειώνουμε πάλι με το τυρί.
Ροδίζουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ να λιώσει το τυρί.
Το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και να σφίξει. Κόβουμε σε κομμάτια όπως το παστίτσιο + και το σερβίρουμε στα πιάτα με σπάτουλα για να μη διαλύεται.