Κρέας
Μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά (Τσούκα Ρόδου)
Η “τσούκα” είναι μια εύκολη παραδοσιακή Ροδίτικη συνταγή για μοσχάρι με τραχανά και πλιγούρι στη γάστρα.
Η τσούκα, παραδοσιακά γίνεται με κατσικάκι τραχανά και πλιγούρι, αλλά και με μοσχάρι γίνεται ένα διαφορετικό γιουβέτσι. Είναι πραγματικά από τα πιο νόστιμα φαγητά που φτιάχνουν οι Ροδίτες στις γιορτές ή στα οικογενειακά τραπέζια. Η τραγανή κόρα που σχηματίζουν τα υλικά στην επιφάνεια είναι μοναδική!
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1½ κιλό μοσχάρι ή κατσίκι (κομμένο σε μερίδες)
- 2 φλ. τραχανά ξυνό
- 1 φλ. πλιγούρι
- 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ δυόσμο αποξηραμένο
- 1½ φλ. χυμό ντομάτα (ή τριμμένη ντομάτα)
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.σ κοφτή αλάτι
- πιπέρι κατά βούληση
- 2 φλ. νερό
Εκτέλεση
Σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
Αφού όλα τα υλικά μπουν στο πήλινο τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Τέλος, περιχύνουμε με το νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά.
Ανακατεύουμε ξανά για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά είναι σκεπασμένα με το νερό.
Σφραγίζουμε την πήλινη γάστρα (Τσούκα) με καπάκι.
Ψήνουμε τη Ροδίτικη τσούκα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς °C στην κάτω σχάρα, για 2 ώρες. Μετά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30′ ακόμα, μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και ρόδινη σαν την κόρα του ψωμιού.
Κάποια στοιχεία για αυτό το φαγητό από την Αργυρώ
“Η συνταγή αυτή, η τσούκα από την Ρόδο, είναι πραγματικά από τα πιο ωραία και ιδιαίτερα παραδοσιακά φαγητά που δοκίμασα κατά την παραμονή μου το νησί. Η γεύση της είναι μοναδική και η τραγανή κόρα που σχηματίζουν τα υλικά στην επιφάνεια του είναι μοναδική.
Η παραδοσιακή συνταγή «Τσούκα» από τον Μεσαναγρό της Ρόδου, παίρνει το όνομα της από το παραδοσιακό πήλινο σκεύος όπου ψήνεται.
Την παραδοσιακή συνταγή έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν στην νότια πλευρά της Ρόδου, τις μεγάλες μέρες. Δηλαδή σε γιορτές, σε γάμους αλλά και όταν έχουν καλεσμένους.
Παραδοσιακά ψήνεται σε ξυλόφουρνο για πολλές ώρες, σε χαμηλή θερμοκρασία. Πολλές φορές μαγειρευόταν και Σάββατο, που οι νοικοκυρές άναβαν το φούρνο, για να ψήσουν τα ψωμιά.
Η τσούκα φτιάχνεται με ντόπιο ξυνό τραχανά και παραμένει στο φούρνο όλη τη νύχτα, ο φούρνος σφραγίζει και το πρωί είναι έτοιμη η Τσούκα.
Με το πολύωρο σιγανό ψήσιμο στην επιφάνεια σχηματίζεται μια τραγανή πεντανόστιμη κρούστα. Την σπάμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.”