Ταξίδια & Τουρισμός

Σαμοθράκη: Το νησί των Μεγάλων Θεών και του Φεγγαριού

Συντάκτης  | 

Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου με μια ιδιαίτερη και μυστηριακή ατμόσφαιρα!

Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και εκπλήσσει κάθε επισκέπτη. Θεωρείται ένας «ήσυχος προορισμός» και προσφέρει μια ποικιλία από εναλλακτικές δραστηριότητες. Ειδικά οι λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος, των μνημείων και βέβαια της θάλασσας, τη λατρεύουν!

Τα στοιχεία της φύσης εναρμονίζονται με τον πιο μυστηριώδη τρόπο στο όρος Σάος ή Φεγγάρι. Το “βουνό” της Σαμοθράκης έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα και είναι το ψηλότερο που δεσπόζει πάνω από το Αιγαίο πέλαγος.

Τι θα δείτε σε αυτό το πανέμορφο νησί!

Οι καταρράκτες της Σαμοθράκης

Από το Σάος ρέουν άφθονα τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό δημιουργώντας καταρράκτες και τις… Βάθρες. Το σημείο μπορεί να προσεγγίσει κάποιος με εύκολο τρόπο. Οι Βάθρες σχηματίζουν ένα τοπίο απερίγραπτου κάλλους. Είναι σαν φυσικές πισίνες που περιτριγυρίζονται από βράχια, καταπράσινα πλατάνια, καταρράκτες και ρυάκια. Βρίσκονται κοντά στα Θέρμα, μια περιοχή που έχει και camping. Όσοι επιθυμούν την ανάβαση στο βουνό η αφετηρία βρίσκεται εκεί. Από τις πιο γνωστές βάθρες είναι αυτές της «Γριάς» που βρίσκονται σε πιο χαμηλό υψόμετρο και του «Φονιά» στην ψηλότερη κορυφή.

Οι παραλίες

Οι παραλίες της Σαμοθράκης διακρίνονται για την άγρια ομορφιά τους, καθώς οι περισσότερες έχουν μεγάλες ασπρόμαυρες πέτρες. Ωστόσο, αν κάνετε το γύρο του νησιού θα βρείτε και αμμώδεις παραλίες. Μια από αυτές είναι η Παχιά Άμμος με τη χρυσαφένια αμμουδιά της και τα καταγάλανα νερά. Άλλη μια επιλογή είναι ο εξωτικός Βατός, με τα πλατάνια και τα κρύα νερά. Τέλος το Κρεμαστό με τον καταρράκτη που τα νερά του πέφτουν αφρισμένα στη θάλασσα και την παραλία των Κήπων με τα σκούρα γκριζόμαυρα βότσαλα.

Η χώρα

Η Χώρα της Σαμοθράκης βρίσκεται σε ύψωμα και είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό “μπαλκόνι” του Αιγαίου πελάγους. Εκεί δεσπόζει το κάστρο των Γατελούζων, που κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή. Αποτέλεσε την πρώτη μεσαιωνική οχύρωση που χρονολογείται πιθανότατα στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα γραφικά στενάκια που οδηγούν προς το κάστρο. Προτείνεται να φτάσετε στο συγκεκριμένο σημείο κατά τις ώρες του δειλινού, για να δείτε το ηλιοβασίλεμα να καθρεφτίζετε στο πέλαγος. Η Χώρα διαθέτει καταστήματα με τουριστικά είδη, καφετέριες και εστιατόρια – ταβέρνες. Όσοι ενδιαφέρεστε για παραδοσιακές συνταγές και τη γαστρονομία του τόπου αξίζει να δοκιμάσετε καλομαγειρεμένο κατσικάκι, που είναι η σπεσιαλιτέ του νησιού.

Αρχαιολογία και ιστορία

Κατά την αρχαιότητα η Σαμοθράκη ήταν ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Εκεί τελούνταν προς τιμήν των Μεγάλων Θεών τα “Καβείρια Μυστήρια”, που ανέδειξαν το νησί σε θρησκευτικό κέντρο ολόκληρου του αρχαίου Ελλαδικού χώρου. Η φήμη των χθόνιων θεοτήτων και το γόητρο των μυστηριακών τελετών, των περίφημων Καβείριων μυστηρίων, προσέδωσαν στο νησί έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι Έλληνες από την βορειοδυτική Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν εκεί, γύρω στο 700 π.Χ., θαύμασαν την επιβλητικότητα που ενέπνεε το νησί και αισθάνθηκαν την ιερότητά του. Έτσι, στο ιερό των Μεγάλων Θεών μυήθηκαν αρκετά σημαντικά πρόσωπα της αρχαίας Ελλάδας, όπως ο Ηρόδοτος, ο βασιλιάς της Σπάρτης Λύσανδρος, ο Φίλιππος ο Μακεδών κ.α.

Το σπουδαιότερο αρχαιολογικό αξιοθέατο της Σαμοθράκης είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών, που βρίσκετε δίπλα στην Παλαιόπολη, στην αρχαία πόλη. Αυτό το μέρος έκανε την Σαμοθράκη ξακουστή σε όλο τον κόσμο καθώς εκεί ανακαλύφθηκε η γνωστή “Νίκη της Σαμοθράκης“.

Το άγαλμα δημιουργήθηκε από άγνωστο καλλιτέχνη στα τέλη του 3ου και αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. (220 -190 π.Χ.) από Παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 3,28 μ. Ανακαλύφθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης από τον Κάρολο Σαμπουαζό στις 15 Απριλίου 1863. Σήμερα το άγαλμα παρουσιάζετε και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Οι θεότητες που λατρεύονταν εκεί ήταν διαφορετικές από αυτές του Ολύμπου.

Αριστερά η Νίκη της Σαμοθράκης όπως υπάρχει (χωρίς το κεφάλι και τα χέρια) και δεσπόζει στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Δεξιά αναπαράσταση του αγάλματος όπως υπολογίζεται πως ήταν.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!