Γλυκά & Παγωτά
Ανάποδη μηλόπιτα του Γιάννου (+ video)
Η ανάποδη μηλόπιτα είναι μια συνταγή που θα λατρέψουν μεγάλοι και μικροί. Τα μήλα καραμελώνουν και αποκτούν μια ιδιαίτερη κρούστα και γεύση.
Αυτή είναι η πιο λαχταριστή συνταγή για ανάποδη μηλόπιτα που όλοι θα αγαπήσετε. Πάρτε φρέσκα μηλαράκια και μπείτε στην κουζίνα κατευθείαν, γιατί αυτή η συνταγή τα σπάει.
Υλικά
Για την ανάποδη μηλόπιτα
2 αυγά σε θ.δ
250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ βούτυρο σε θ.δ
1 πρέζα αλάτι
250 γρ γάλα φρέσκο
200 γρ ζάχαρη
1 κ.γλ baking powder
2-3 μέτρια μήλα
Για την καραμέλα
50 γρ βούτυρο σε θ.δ
100 γρ μαύρη η καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
1) Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το βούτυρο για την καραμέλα. Θέλουμε να πάει το βούτυρο παντού σε όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας και περιμετρικά.
2) Πασπαλίζουμε με την μαύρη ή καστανή ζάχαρη, έτσι ώστε να πάει και αυτή παντού.
3) Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο της ζύμης και το χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.
4) Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 4-5 λεπτά.
5) Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Θέλουμε το μείγμα να πίνει το κάθε αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
6) Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την Baking powder και προσθέτουμε και το αλάτι.
7) Αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ γάλα και αλεύρι. Ξεκινάμε και τελειώνουμε πάντα με αλεύρι.
8) Όταν ρίξουμε το τελευταίο μέρος του αλευριού, ανακατεύουμε άλλη μια τελική φορά με μια μαρίζ, ώστε να χαθεί και το τελευταίο αλεύρι.
9) Καθαρίζουμε το εσωτερικό μέρος με τα κουκούτσια από τα μήλα. Κόβουμε μισό μήλο σε μικρά καβάκια και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε να πάνε σε όλη τη ζύμη.
10) Κόβουμε τα υπόλοιπα μήλα σε μισοφέγγαρα και τα τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας μας κυκλικά. Έτσι ώστε να κάνουμε ένα ωραίο σχήμα. Μην ξεχνάτε ότι αυτό θα είναι το πάνω μέρος του γλυκού μας αφού ψηθεί.
Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα μήλα. Ωστόσο, η φλούδα δίνει καλύτερη γεύση και άρωμα.
11) Ρίχνουμε το μείγμα της ζύμης από πάνω και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς, κάτω σχάρα, για 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε εάν είναι έτοιμο το γλυκό μας.
Βυθίζουμε στο κέντρο της μηλόπιτα την λεπίδα ενός μαχαιριού και πρέπει να τη δούμε να βγαίνει στεγνή. Τότε είναι έτοιμο.
Μόλις βγάλουμε την μηλόπιτά μας από τον φούρνο, την αφήνουμε για 3-4 λεπτά να σταθεί. Έπειτα την γυρνάμε σε μια πιατέλα.
Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε προσεκτικά την λαδόκολλα.
Ωραίο είναι η συγκεκριμένη μηλόπιτα να καταναλώνεται ζέστη, επειδή έχει αυτή τη λαχταριστή καραμέλα για επικάλυψη.
Καλή Επιτυχία!