Πίτες
Εύκολη αλμυρή μπουγάτσα με φύλλο κρούστας
Μέσα στην καραντίνα η πιο δημιουργική ώρα μέσα στην ημέρα είναι η μαγειρική. Ετοιμάστε μια αλμυρή μπουγάτσα με φύλλο κρούστας που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Εύκολη αλμυρή μπουγάτσα με φύλλο κρούστας από τον Άκη Πετρετζίκη.
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 λίτρο γάλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 500 γρ. φέτα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. σουσάμι, μαύρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
- Βάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει και να αρχίσει να βράζει το μείγμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη, τη γραβιέρα, τους κρόκους και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε δύο φύλλα φροντίζοντας να καλύψουμε τη βάση του ταψιού και να προεξέχουν περιμετρικά.
- Βάζουμε άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα δύο φύλλα έτσι ώστε να έχουμε στη βάση 5 φύλλα συνολικά.
- Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
- Γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν για να κάνουμε τον κόθρο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.