Ζυμαρικά & Ζύμες

Παστίτσιο με οσομπούκο και χυλοπίτες

Συντάκτης  | 

Ένα ιδιαίτερο και γευστικό παστίτσιο με οσομπούκο και χυλοπίτες που θα σας εντυπωσιάσει!

Από τον Γιώργο Τσούλη.

#tsoulotip: Μπορούμε αν θέλουμε πιο έντονο το κρέας, να αφαιρέσουμε το κόκκαλο μετά το βράσιμο, να το κόψουμε σε χοντρά κομμάτια και να το μαγειρέψουμε εκ νέου για άλλα 10-15 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ

Για το οσομπούκο:

2 κιλά μοσχάρι, οσομπούκο

800 γρ. ντομάτα κονκασέ

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια

1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

3 κλ. σέλερι, ψιλοκομμένα

3 φύλλα δάφνης

1 στικ κανέλας

2 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 ml ζωμός λαχανικών

100 ml κόκκινο κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Για το παστίτσιο:

1 lt γάλα, πλήρες

300 γρ. χυλοπίτες

200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

2 κρόκους  αυγού

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Για το κρέας: Για το κρέας: Προσθέτουμε σε ένα μπολ το οσομπούκο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης.

2.Κατόπιν, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρέας και το θωρακίζουμε καλά για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
3.Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά, το σέλερι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
4.Αμέσως μετά, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό κι έπειτα, σβήνουμε με το κρασί αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί.
5.Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, το κρέας, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε για 2,5-3 ώρες, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 3-4 λεπτά βρασίματος, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε εκ νέου.
6.Την τελευταία μισή ώρα μαγειρέματος, τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τις χυλοπίτες βράζοντας τα 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγουν al dente. Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε, τις λαδώνουμε και τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ορθογώνιο σκεύος διαστάσεων 30Χ25 εκ.
7.Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, αφαιρούμε το κόκκαλο από το κρέας και μία ξύλινη κουτάλα το πιέζουμε, ώστε να ανοίξει και να ξεψαχνιστεί. Κατόπιν, το απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος πάνω από τις χυλοπίτες.
8.Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1 λεπτό, μέχρι να ψηθεί.
9.Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κάνει σβόλους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
10.Ύστερα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, τη μισή ποσότητα γραβιέρας (100 γρ.), το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
11.Τέλος, περιχύνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κρέας απλώνοντας την με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα γραβιέρας (100 γρ.) και ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
12.Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!