Διατροφή

Το Πάσχα πέρασε, αλλά μετά το πασχαλινό τραπέζι τι γίνεται;

Συντάκτης  | 

Το πασχαλινό τραπέζι και γενικά οι μέρες του Πάσχα είναι μια περίοδος με πολλά λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά. Τι πρέπει να προσέχουμε μετά από αυτή την περίοδο στην διατροφή!

Το πασχαλινό τραπέζι και γενικά οι μέρες του Πάσχα είναι μια περίοδος που, πάντα τη συνδυάζαμε με στιγμές χαλάρωσης, διακοπών και… υπερφαγίας.

Από την Δήμητρα Μελαδάκη, τον Αβραάμ Κάζη & τον Δημήτρη Μπερτζελέτο | Κλινικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, M.Sc.

Αυτές οι μέρες φέρνουν “γαστριμαργικές μικροαμαρτίες” και έντονα γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροιες, φουσκώματα, δυσφορία από ανεξέλεγκτη υπερφαγία και κάποιες φορές και… δηλητηριάσεις.

Είτε φάγατε λοιπόν πολύ, είτε υπήρξατε πιο εγκρατείς στους πειρασμούς, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στις σωστές διατροφικές σας συνήθειες.

Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι το πασχαλινό τραπέζι μπορεί «διατροφικά» να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Εμείς όμως δεν θα σας συμβουλεύαμε να συνεχίσετε να τρώτε αρνί, τσουρέκια και κουλουράκια καθημερινά.

Στις ΗΠΑ, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Έτσι λοιπόν έχει μελετηθεί πόσες θερμίδες καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός την ημέρα των Ευχαριστιών που είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή για τις ΗΠΑ.

Οι θερμίδες σύμφωνα με το Caloric Control Council που καταναλώνει εκείνη τη μέρα ένας μέσος Αμερικάνος, φτάνει τις 4.500 θερμίδες. Ενώ τα λιπαρά που λαμβάνουν είναι κατά μέσο όρο 229 γρ. Μιλάμε δηλαδή για υπερδιπλασιασμό της κατανάλωσης θερμίδων σε σχέση με τις ημερήσια απαιτούμενες.

Αν λοιπόν λάβουμε το παραπάνω υπόψη με τη διατροφική ομοιότητα του ελληνικού Πάσχα και το γεγονός ότι η αυτή η μέρα μπορεί να επαναληφθεί και τις επόμενες, τότε σίγουρα χρειαζόμαστε μετά από αυτό αυστηρά διατροφικά μέτρα!

Το πασχαλινό τραπέζι είναι ένας “βομβαρδισμός” με δύσπεπτες τροφές

Την περίοδο αυτή συχνά βομβαρδίζουμε τον οργανισμό μας με δύσπεπτες τροφές, πλούσιες σε κορεσμένα ζωικά λίπη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αλάτι (νάτριο) και απλούς υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη. Λόγω αυτού ακριβώς του ανθυγιεινού τρόπου διατροφής πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι και πως θα φάμε την επόμενη των εορτών του Πάσχα.

πασχαλινό τραπέζι

Τι συστήνεται μετά το πασχαλινό τραπέζι και τις υπερβολές των γιορτών;

Συστήνεται λοιπόν από το πασχαλινό τραπέζι με την μαγειρίτσα, το αρνί ή το κατσίκι, το κοκορέτσι, τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι, να ξαναγυρίσουμε σε μια πιο φυσιολογική διατροφή.

Καλή ιδέα θα ήταν, για όλους τους υγιείς ενήλικες, την επόμενη ημέρα των εορτών του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μια φυσική και ανώδυνη “αποτοξίνωση”.

Κάντε το Πρωινό συνήθεια

Υιοθετείστε-συστηματοποιήστε το πρωινό. Το πρωινό είναι χιλιοειπωμένο ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στη ρύθμιση του βάρους και της όρεξης. Καλό πρωινό είναι αυτό που είναι πλήρες (δηλαδή περιέχει υδατάνθρακες-λιπαρά-πρωτεΐνες), όπως:

  • γάλα ημιάπαχο + δημητριακά ολ. αλέσεως
  • τοστ (τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ψωμί ολ. αλέσεως) + 1 ποτ φρ. χυμός
  • 1 αυγό βραστό (έχουν περισσέψει πιθανότατα κόκκινα αυγά) + 1-2 φέτες ψωμί ολ. αλέσεως +1 φρούτο.

Ακολουθήστε σχήμα 4-6 γευμάτων για τη ρύθμιση της πείνας, αλλά και την εύκολη εισαγωγή φρούτων (ως ενδιάμεσα γεύματα).

Καταναλώστε φρούτα, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς για σνακ

Οι φράουλες είναι ήδη στους πάγκους και σιγά σιγά θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα υπόλοιπα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα. Προτιμήστε τα για σνακ κ συνδυάστε τα με γαλακτοκομικά ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς.

Προγραμματίστε το Κυρίως Γεύμα σας

Ξοδέψτε λίγο χρόνο στο να σκεφτείτε τι θα φάτε την επόμενη ημέρα, τι ώρα θα φάτε και αν θα το προετοιμάσετε εσείς ή κάποιος άλλος. Έτσι, θα κάνετε σίγουρα καλύτερες επιλογές σε σχέση με το να περιμένετε να πεινάσετε κ να αξιολογήσετε τι μπορείτε να φάτε εκείνη την ώρα. Φυσικά, μην παραλείπετε τη σαλάτα.

Μειώστε λίγο το Δεύτερο Γεύμα της ημέρας

Μπορεί να συνηθίσατε με τις περισσότερες εξόδους να τρώτε δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, αλλά αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας μάλλον ένα από τα δύο πρέπει να μειωθεί. Όχι, το βραδινό δεν παχαίνει, αλλά η ύπαρξη δύο μεγάλων γευμάτων, αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κ αυτό μπορεί να αυξήσει το βάρος σας!

Προτίμηση στα φυτικά προϊόντα, αποφυγή κρέατος και κρεατοσκευασμάτων

Πήρατε μεγάλες ποσότητες ήδη τις ημέρες του Πάσχα από ζωικά προϊόντα, είναι προφανές ότι πρέπει να τα αποφύγετε, περιέχουν πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά, σχετίζεται η κατανάλωση τους με ανάπτυξη νοσημάτων φθοράς (καρδιαγγειακά, είδη καρκίνου κα). Επομένως, προτιμήστε ως κύριο πιάτο φρέσκα ή βραστά λαχανικά ή/και λαδερά (αρκεί να μην ..κολυμπάνε στο λάδι!)

Αποφύγετε το αλάτι

Το αρνί, το κοκορέτσι, τα εδέσματα, τα διάφορα γλυκά είναι τρόφιμα συνήθως υπεραλατισμένα. Προφανές λοιπόν ότι πρέπει με επιμέλεια να το αποφεύγετε, περιορίζοντας δραστικά τη χρήση του στη μαγειρική, διαβάζοντας ετικέτες τροφίμων, προσέχοντας τις παραδοσιακές πηγές κρυφού αλατιού (πχ αρτοσκευάσματα).

«Μαλακή» μαγειρική

Το γαστρεντερικό μας σύστημα έχει «εξεγερθεί» μετά τις μέρες Νηστείας και του Πάσχα, οπότε είναι προφανές ότι πρέπει να το ..μαλακώσετε. Πάρτε μέτρα εξυγίανσης και προσαρμογής βάζοντας στην καθημερινότητα σας την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα τροφές απλά μαγειρεμένες και εύπεπτες (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες).

Καταναλώστε με σύνεση τα Περισσεύματα

Προτείνεται να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του Πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές διαιτητικές συνήθειές μας. Καταναλώστε το κρέας που περίσσεψε και μη μαγειρέψετε τις επόμενες ημέρες, φάτε μία φέτα τσουρέκι με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό, ενώ αποφύγετε να τα τρώτε όλα αυτά προσθετικά στη συνηθισμένη σας διατροφή.

Επιστροφή στην Άσκηση

Η Μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες του Πάσχα πάντα σε συνδυασμό με κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Το γυμναστήριο ξανα-άνοιξε, ο καιρός έφτιαξε και άρα δικαιολογίες για αποχή από την άσκηση πλέον δεν υπάρχουν.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η Διατροφή σας μετά το πασχαλινό τραπέζι

  • Βραστά και ωμά λαχανικά και σαλάτες (μαρούλι, τομάτα, ρόκα, λάχανο, ραπανάκι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, κολοκυθάκια, καρότα, πιπεριές, μανιτάρια κ.α).
  • Ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 1-2%).
  • Ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο.
  • Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς.
  • Λίγο ελαιόλαδο.
  • Άφθονο νερό.

Τι είναι καλό να αποφεύγετε;

  • Τρόφιμα ζωικής προέλευσης (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αυγό, ψάρια, βούτυρο).
  • Ζάχαρη.
  • Γλυκά.
  • Αναψυκτικά.
  • Αλκοόλ.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις εορτές θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια διατροφή που θα μας βοηθήσει να απαλλαχτούμε αργά και υγιεινά από όσα παραπανίσια κιλά πήραμε τις ημέρες του Πάσχα.

Γι΄αυτό και δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει πανικός, το βάρος μας δεν θα μεταβληθεί αν φάμε παραπάνω 1-2 μέρες, αλλά μόνο αν με αφορμή το Πάσχα, υιοθετήσουμε και κρατήσουμε κακές συνήθειες διατροφής και άσκησης που δεν είχαμε πριν.

“Διατροφική ανασυγκρότηση όσο το γρηγορότερο λοιπόν. Άλλωστε το καλοκαίρι, συχνό κίνητρο για απώλεια βάρους, είναι κοντά! Καλή προσαρμογή-εξυγίανση και επανένταξη στην καθημερινότητα!”

 

Mednutrition Team

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!