Ζυμαρικά & Ζύμες

Ιταλικά σπιτικά νιόκι (gnocchi)

Συντάκτης  | 

Τα gnocchi ή όπως συνηθίζουμε να τα γράφουμε στα Ελληνικά νιόκι, είναι μια μορφή ιταλικών ζυμαρικών με πατάτα. Ενώ φαίνονται σχετικά δύσκολα, είναι εύκολα στην παρασκευή τους και δεν απαιτείται να έχετε κάποιο ειδικό εργαλείο στην κουζίνα σας.

Με αυτή τη συνταγή για νιόκι (gnocchi), από τον Άκη Πετρετζίκη, θα ξετρελάνετε την οικογένεια και τους φίλους σας! Ετοιμάστε να απολαύστε και στο σπίτι σας ντελικάτα νιόκι, γεμάτα Iταλική γευστική φινέτσα!

Τι θα χρειαστείτε για 4 μερίδες 

Υλικά

500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 κρόκους
150-200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (εξαρτάται από την υγρασία που έχουν οι πατάτες)
75 γρ. παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον πουρέ βράζοντας τις πατάτες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις ετοιμαστούν, σουρώνουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί η υγρασία για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι. Πρέπει αμέσως να τις βγάλουμε, για να στεγνώσουν. Όσο πιο αφυδατωμένες είναι τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, περνάμε τις πατάτες από έναν μύλο έτσι ώστε να πάρουμε τον πουρέ μέσα σε ένα μπολ. Αν δεν έχετε μύλο, μπορείτε να τις σπάσετε και να τις λιώσετε με ένα πιρούνι.

Αφήστε τον πουρέ στην άκρη να κρυώσει και να στεγνώσει καλά.

Όταν κρυώσει ο πουρές (πρέπει να είναι όμως λίγο χλιαρός), ρίχνουμε μέσα τους κρόκους των αυγών, τα 150 γρ. αλεύρι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λίγο σφιχτό, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (όσο λιγότερο αλεύρι προσθέσουμε τόσο το καλύτερο, για να μην καλύψει την γεύση της πατάτας).

Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι επάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας βάζουμε το μείγμα της πατάτας μέσα σε ένα κορνέ, χωρίς όμως να το παραγεμίσουμε.

Αλευρώνουμε πολύ καλά μία επιφάνεια και με το κορνέ αρχίζουμε να «κόβουμε» σε λωρίδες τη ζύμη, σαν να σχηματίζουμε ένα κορδόνι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλη τη ζύμη. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε πολλά κορδόνια επάνω στον πάγκο μας.

Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε τις λωρίδες περίπου ανά 1 εκ. δημιουργώντας μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια «ζυμαρικών».

* Εάν δεν έχετε κορνέ, μπορείτε να παίρνετε το μείγμα σταδιακά με ένα κουταλάκι του γλυκού και να το πλάθετε σε μακρόστενα μπαλάκια. Για να κάνετε επάνω τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις, χρησιμοποιείστε ένα πιρούνι.

 

Νιόκι ς

Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα παγωμένο νερό ή νερό με πάγο. Στη συνέχεια λαδώνουμε καλά την επιφάνεια ενός σκεύους 35×40 εκ.

Πως θα τα μαγειρέψετε

Χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι το σημείο που το νερό ακόμη σιγοβράζει και ρίχνετε μέσα τα νιόκι. Μόλις το ζυμαρικό ανεβαίνει στην επιφάνεια το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε μέσα στο παγωμένο νερό.

Όταν τελειώσετε με όλα τα νιόκι, πάλι με την τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τα από το παγωμένο νερό και σουρώστε τα. Για να στεγνώσουν καλά τα τοποθετούμε επάνω σε χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα (χωρίς μαλακτικό) και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίξτε περ. 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο, έως 1-2 μέρες.

Μπορείτε να συνοδεύσετε τα νιόκι σας με διάφορες σάλτσες, όπως: pesto, arrabiata, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό.

Απολαύστε τα και με… μπόλικη παρμεζάνα!

 

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνεις τις νεότερες δημοσιεύσεις μας!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *