Ψυχολογία

7 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών

Συντάκτης  | 

συνήθειες

Η σχέση είναι δούναι και λαβείν. Χρειάζεται συμβιβασμός (με όρια), υπομονή, κατανόηση και αγάπη. Τι συνήθειες έχουν όμως τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Κάποιες φορές είμαστε τόσο έτοιμοι να τα παρατήσουμε, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε… Μια μακρόχρονη σχέση ποτέ δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν πραγματικότητα και είναι ευτυχισμένοι.

Σε ένα άρθρο της New York Daily Νews, μία μελέτη σε γάμους που κρατούν στο χρόνο, έλεγε ότι: Οι ευτυχισμένοι γάμοι οφείλονται σε υγιέστερες συνήθειες και καλύτερους μηχανισμούς όπως το να δίνουν κουράγιο, να φροντίζουν, να περιθάλπτουν και να δίνουν προσοχή όποτε χρειάζεται, να κοιμούνται αγκαλιά και γενικά να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια ή μετά από μία πολύ αγχωτική μέρα.

Στα ευτυχισμένα ζευγάρια ο κάθε ένας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και χόμπι

Είστε δεσμευμένοι αλλά όχι δέσμιοι. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν τον τρόπο τους να δημιουργούν χαρά και να έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και χόμπι. Μπορεί να είναι το ψάρεμα, η ζωγραφική, η δημιουργική γραφή, οι κατασκευές, η ανάγνωση ενός βιβλίου και μόνοι,-ες, χωρίς τον-τη σύντροφό τους. Το κάθε ένα άτομο μέσα στη σχέση είναι θεμιτό να έχει χρόνο και να απολαμβάνει όλα αυτά που το ευχαριστεί.

Όταν περνούν χρόνο ξεχωριστά, δεν νιώθουν ότι χάνουν ένα μέρος του εαυτού τους, μιας και κρατούν τη μοναδικότητά τους μέσα στη σχέση.

Φιλία ως αξία μέσα στη σχέση

Ο Νίτσε έλεγε: Δεν είναι η έλλειψη αγάπης αλλά η έλλειψη φιλίας που δημιουργεί δυστυχισμένους γάμους. Οι γάμοι που έχουν βασιστεί σε φιλίες αντέχουν στο χρόνο. Οικονομικές, ιατρικές και άλλες δυσκολίες προφανώς ξεπερνιούνται πιο εύκολα μαζί παρά χώρια. Οι άνθρωποι που αγαπιούνται, συνήθως αποκτούν τα χαρακτηριστικά ή το στυλ του άλλου. Κάποια στιγμή μοιάζουν και φέρονται με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιούν ίδιες εκφράσεις και (εσωτερικό) κώδικα επικοινωνίας.

Θαυμάζουν ο ένας τον άλλο, αλλά δεν είναι μόνο η υποστήριξη που προσφέρουν. Οι άνθρωποι που αγαπιούνται πραγματικά διασκεδάζουν και περνούν όμορφα με το να κατακτούν κοινούς στόχους. Οργανώνουν, σχεδιάζουν και συζητούν χωρίς να υποτιμούν. Μπορεί να μην συμφωνούν πάντα, αλλά τα χαρούμενα ζευγάρια σίγουρα βρίσκουν έναν τρόπο να βρουν τη λύση και να είναι υποστηρικτικοί.

Παρέχοντας ευχαρίστηση ο ένας στον άλλο

Οι ερωτικές στιγμές δεν είναι το μόνο πράγμα που φέρνει ευχαρίστηση στα ζευγάρια. Τα ζευγάρια που αγαπιούνται αφιερώνουν χρόνο μεταξύ τους. Στέλνουν αυθόρμητα μηνύματα, χωρίς λόγο γιορτάζουν, προσφέρουν λουλούδια και γλυκά στο/στη σύντροφό τους, λένε στον σύντροφο τους πόσο σημαντικός,-ή είναι, κάθε τόσο οργανώνουν να πάνε σε μία συναυλία, ή απλώς κάνουν χάδια ή ένα τρίψιμο στην πλάτη.

Υπάρχει ένας θαυμασμός που κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Κάνουν πράγματα, όπως το να βγάλουν τα σκουπίδια, να πλύνουν το σκύλο, να πλύνουν τα ρούχα, και άλλες τέτοιες μικρολεπτομέρειες που ουσιαστικά βοηθούν να αυξηθεί η αλληλοεκτίμηση.

Προτεραιότητα ο άλλος

Ακόμη και όταν έχουν παιδιά, τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί από αγάπη, βάζουν τις ανάγκες του άλλου σε προτεραιότητα, και έτσι μεγαλώνουν την οικογένεια. Στο τέλος της ημέρας, αφιερώνουν χρόνο για να μοιραστούν τις εμπειρίες της ημέρας, ή για να απελευθερώσουν το άγχος που προκύπτει από την εργασία και τις άλλες μορφές στρες, που μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις τους.

Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο και να γνωρίζουμε όλο και καλύτερα τους αγαπημένους μας. Οι άνθρωποι δεν είναι μονοδιάστατοι. Δε χρειάζεται να γενικεύουμε και να απλουστεύουμε την άποψη μας. Ο άνθρωπός μας είναι εκεί, μπορούμε να ρωτήσουμε, να αφιερώσουμε χρόνο σε πράγματα που θα μάθουμε και τελικά θα μας κάνουν κι εμάς ευτυχείς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Phychology.gr.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!