Ιστορία

25 Μαρτίου: Η Επανάσταση του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Συντάκτης  | 

Στην Ελλάδα με αφορμή την 25 Μαρτίου 1821 γιορτάζονται δύο γεγονότα, Η απελευθέρωση της χώρας και ο Ευαγγελισμός.

Οι δύο μεγαλύτερες Εθνικές γιορτές στη χώρα μας είναι η 25 Μαρτίου 1821 και η 28 Οκτωβρίου 1940. Και στις δύο περιπτώσεις γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Ελλάδας από ξένους κατακτητές. Ωστόσο, γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη των επαναστάσεων.

Τι γιορτάζουμε αναλυτικά την 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη διπλή γιορτή που έχει Εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Το πρώτο μέρος είναι το Εθνικό σκέλος της μεγάλης αυτής γιορτής.

Η Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Με άλλα λόγια τότε γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας!

Όπως, όμως, και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.

Πιο συγκεκριμένα.

Η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821. Από τη μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία), από τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Στη συνέχεια, στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός.
Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και το περίφημο «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Μια φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Γιατί επιλέχθηκε να γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;

Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα.
Εκεί, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Το γεγονός αυτό καταγράφηκε ιστορικά και μάλιστα του δόθηκε έμφαση, καθώς συσχέτιζε κατά κάποιον τρόπο την Εκκλησία και τη θρησκευτική παράδοση με την Επανάσταση.
Επίσης, σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.
Έτσι η επέτειος εορτασμού του ιστορικού αυτού γεγονότος καθορίστηκε να γίνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.

Εκτός από τον εθνικό της χαρακτήρα, η γιορτή της 25ης Μαρτίου έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Στο δεύτερο μέρος, λοιπόν, θα εστιάσουμε στη θρησκευτική πλευρά της διπλής αυτής γιορτής,  που δεν είναι άλλη από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Στις 25 Μαρτίου, εκτός από την Επανάσταση εναντίων των Τούρκων, γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού.
Άλλωστε για τον λόγο αυτό συνδέθηκε και ο εορτασμός της Επανάστασης με την ημέρα αυτή.

Τι γιορτάζουμε στον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου;

Η ημέρα του Ευαγγελισμού ήταν η μέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γίνει η μητέρα του Χριστού, του υιού του Θεού.
Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).
Με βάση τη θρησκεία, τα χαρμόσυνα αυτά νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Μάλιστα, δεν της ανακοίνωσε απλώς το νέο ως δεδομένο, ότι πρόκειται δηλαδή να φέρει στον κόσμο τον Ιησού, αλλά ζήτησε τη συγκατάθεση της.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Θεός με αυτό τον τρόπο έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια, δίνοντας της την χαρά της συνδημιουργίας.

Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πως θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί, δεδομένου ότι δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα. Μιας και ήταν απλώς αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ της εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό άλλωστε και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού.
Μάλιστα, της ανέφερε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, η οποία αν και ήταν στείρα και σε προχωρημένη ηλικία γέννησε με τη βοήθεια του Θεού.

Έτσι, η Παναγία πείστηκε από τον Γαβριήλ και δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα και ο αρχάγγελος αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει την εντολή του Θεού.
Κάθε χρόνο, στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε και αυτό το γεγονός.

Από το Olympia.gr Team

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!