Ιατρική

Ψείρες … Τα παράσιτα και η αντιμετώπιση τους

Συντάκτης  | 

ψείρες

Οι ψείρες, είναι ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα… Ένα δύσκολο πρόβλημα που πρωταγωνιστεί κάθε φθινόπωρο κυρίως στα σχολεία και ταλαιπωρεί τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς…

ψείρες

Από την Ελένη Δεληγιάννη / Ιατρό Δερματολόγο

Η Δερματολόγος Ελένη Δεληγιάννη μας μιλάει για αυτό το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα και μας κατατοπίζει για το παράσιτο, την πρόληψη, τον τρόπο θεραπείας και γενικότερα την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η φθειρίαση (ψείρες), είναι μια παρασιτική μεταδοτική νόσος με αφόρητη φαγούρα, που δύσκολα φεύγει. Παράλληλα σκορπά την ανησυχία σε παιδιά και γονείς.

Μεταδίδεται κυρίως στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία, στους παιδικούς σταθμούς, στις παιδικές χαρές, στις κατασκηνώσεις και γενικώς όπου υπάρχει συγχρωτισμός παιδιών.

Αυτό το ανεπιθύμητο παράσιτο, η ψείρα, με τα 6 ζευγάρια πόδια και τους δυο απομυζητήρες της, κολλάει στην ανθρώπινη τρίχα όπου πανεύκολα εξασφαλίζει τον… “επιούσιο” απομυζώντας αίμα από το τριχωτό της κεφαλής.

 ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ

Οι ψείρες είναι παράσιτα που δε μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν, αλλά προσκολλώνται ασφυκτικά στη τρίχα κοντά στο κεφάλι, για να βρουν τη τροφή τους. Εκεί  ζουν 2 μέρες και αφήνουν τα αυγά τους, τις κόνιδες. Οι κόνιδες ζουν 10 μέρες και μετά εκκολάπτονται και μετατρέπονται σε ψείρες, οι οποίες πάλι με τη σειρά τους θα γεννήσουν σε δυο μέρες τα αυγά τους και θα πεθάνουν. Οι κόνιδες αυτές πάλι ζουν άλλες 10 μέρες και ούτω καθ’ εξής!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Επίμονος κι αχόρταγος λοιπόν ο εχθρός έρπεται από τρίχα σε τρίχα και προσκολλάται και στα κοντινά αντικείμενα προσωρινά, π.χ. χτένες, παιχνίδια-αρκουδάκια, ρούχα, σκεπάσματα κλπ. Από όπου πάλι για να ζήσουν στοχεύουν τη τρίχα της κεφαλής. Από εκεί και πάλι το αιμοβόρο παράσιτο αρχίζει να απομυζά αίμα από το δέρμα της κεφαλής.

Επίσης έχει και προτιμήσεις… που έχουν να κάνουν με το σμήγμα, το χρώμα και την υδάτωση της τρίχας. Ενώ οι βαμμένες τρίχες (λόγο των χημικών στοιχείων τους) απωθούν τη ψείρα.

Άγνωστες οι βουλές της λοιπόν, αλλά οι… επιπτώσεις της άμεσες και πολύ ενοχλητικές:

α] Έντονη φαγούρα, κοκκινίλες και κόκκινα σπυράκια ακόμη στο λαιμό, είναι διαγνωστικά της ψείρας.

β] Σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορούμε να δούμε εκδορές, πληγές, ακόμα και μολύνσεις του κεφαλιού και του λαιμού.

γ] “Δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις”, ούτε έχει σχέση με τη καθαριότητα… Είναι να μη συναντηθούν ψείρα και τρίχα. Κολλάει… παθιασμένα και επιμένει!!!!

 Η ΠΡΟΛΗΨΗ

  • Επιμένουμε στην καθαριότητα του περιβάλλοντος του ασθενούς, αλλά και στη παράλληλη θεραπεία των οικείων του.
  • Ειδικά στα σχολεία, προτείνεται να ακολουθήσει τη θεραπεία όλη η τάξη συγχρόνως. Να χρησιμοποιούνται από τους γονείς οι απωθητικές “κολόνιες” για κάθε μαθητή, πριν το σχολείο.
  • Τα παιδιά πρέπει να προσέχουν τα ρούχα τους και τα αντικείμενα τους, ώστε να μη τα εκθέτουν σε κοινόχρηστους χώρους.

 Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

– Πρώτα, πρώτα ενημερώνουμε τον ασθενή και το περιβάλλον του ότι ψείρα δεν σημαίνει απαραίτητα έλλειψη καθαριότητος ή βαριά μεταδοτική ασθένεια. Δεν προκαλεί μακροχρόνια σοβαρά προβλήματα, αλλά πρέπει και μπορεί το συντομότερο δυνατόν να απαλλαγή ο ασθενής με τη κατάλληλη θεραπεία.

– Τα φάρμακα για τη φθειρίαση είναι χημικές ουσίες όπως κρέμες, λοσιόν ή σπρέι, που περιέχουν το ακαριοκτόνο Μαλαθείο (malathion). Αυτά, σκοτώνουν τη ψείρα…

Αλλά υπάρχουν και φυσικές αρωματικές ουσίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Όπως η αρωματική οργανική ένωση  βενζυλική αλκοόλη, που συναντάμε σε φρούτα, τσάγια και αιθέρια έλαια ανθών όπως του γιασεμιού ή του υάκινθου και η διμεθικόνη (σιλικόνη) κ.λ.π.

– Επίσης βοηθούν τα πρακτικά φάρμακα και οι τεχνικές. Για παράδειγμα το διάλυμα ξυδιού με νερό, το λιωμένο βούτυρο, η μαγιονέζα και άλλα που… προκαλούν την ασφυξία του παρασίτου. Σημαντικό είναι και το ειδικό χτενάκι που απομακρύνει τις κόνιδες.

Όλα αυτά βέβαια εφαρμόζονται με τις οδηγίες του δερματολόγου. Γιατί κάθε περίπτωση θέλει το δικό της συνδυασμό φαρμάκων και τεχνικών.

Η πρόληψη…

Εκτός από τους συνδυασμούς φαρμάκων και την χρήση τεχνικών σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, υπάρχουν και οι… “κολόνιες” για την πρόληψη.

Οι κολόνιες για τις ψείρες περιέχουν σιτρονέλα (citronella)… και έχουν ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού. Το αιθέριο έλαιο της σιτρονέλας  περιέχει απωθητική ουσία για τη ψείρα, όπως και για τα κουνούπια.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

– Κατά τη θεραπεία, απαραίτητη είναι και η απομάκρυνση και το πλύσιμο κοντινών αντικειμένων και ρούχων. Για ότι δεν μπορεί να πλυθεί αρκεί η… έγκληση του σε σακούλα για 15 μέρες… Εκεί τα παράσιτα πεθαίνουν από το φως και τη ζέστη…

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Αν η θεραπεία μας αποτύχει και η φθειρίαση είναι σοβαρή και επίμονη, επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία με τα φάρμακα, για τρεις κύκλους …συνολικά 3 10ήμερα…

Σημαντικό… 

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε για την θεραπεία της φθειριάσεως είναι η αλλαγή του φθειροκτόνου φαρμάκου (εάν κριθεί απαραίτητο)! Πρέπει να λάβουμε υπόψη και να προσέξουμε, την αντοχή της ψείρας… Διότι τα τελευταία χρόνια οι ψείρες ταχέως αποκτούν αντοχή στα φάρμακα.

Εγκαίρως λοιπόν, με τη καθοδήγηση του δερματολόγου… ο επίμονος και ενοχλητικός “επισκέπτης” θα μας εγκαταλείψει… Όμως θέλει αναμφισβήτητα και τη δική μας επιμονή και μεθοδικότητα!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!