Ψάρια & Θαλασσινά

Χταπόδι γιαχνί με μελωμένες πατάτες της Αργυρώς

Συντάκτης  | 

Το χταπόδι γιαχνί με μελωμένες πατάτες γίνεται πολύ εύκολα. Όσοι αγαπούν το χταπόδι, αυτός είναι ένας τρόπος να το σερβίρουν στο καθημερινό τραπέζι.

Το χταπόδι γιαχνί με τις μελωμένες πατάτες γίνεται πολύ εύκολα. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που μπορούμε να φτιάξουμε καθημερινά, αλλά και σε περιόδους νηστείας.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

1½ κιλό χταπόδι

3 μέτρια κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

6 μέτριες πατάτες

4 σκελίδες σκόρδο

400 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες ή τριμμένη ντομάτα

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1/4 φλ. κόκκινο ξίδι

2 δαφνόφυλλα

4-5 κόκκοι μπαχάρι

1 κ.γ. μέλι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε πρώτα το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια μεγαλύτερα από μπουκιά.

Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το ξίδι και το σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για το χταπόδι γιαχνί.

Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10λεπτά μέχρι να μελώσουν (όχι να κάνουν χρώμα).

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.

Τις προσθέτουμε στο χταπόδι και ανακατεύουμε ελαφρά ίσα να λαδωθούν.

Περιχύνουμε με τις ντομάτες και προσθέτουμε το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και μπόλικο πιπέρι.

Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό.

Σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.

Δοκιμάζουμε το χταπόδι γιαχνί και αν χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε.

Ποτέ δεν αλατίζουμε ένα φρέσκο χταπόδι αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα. Είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του.

Εναλλακτικά

Ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλουμε όλα τα υλικά μας μέσα σε μια γάστρα και να τη σκεπάσουμε με το καπάκι της. σκεπάζουμε το καπάκι της γάστρας με αλουμινόχαρτο για να μη χαθούν τα υγρά. 
Εάν δεν έχετε γάστρα ψήστε σε ένα ταψί καλά κλεισμένο με αλουμινόχαρτο. Πρέπει το αλουμινόχαρτο να εφάπτεται πολύ καλά στο ταψί για να μην χάσει το φαγητό τα υγρά του.

> Και στις δύο περιπτώσεις προσέχουμε να μην στερέψουν τα υγρά του φαγητού. Καλό είναι να το ελέγχουμε.

Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!