Σχέσεις
Πώς σε επηρεάζει η απιστία σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο
Το κέρατο είναι από τα χειρότερα που μπορεί να πάθεις σε μία σχέση. Ποια έιναι όμως τα άσχημα που προκαλεί στην υγεία σου αυτό;
Πικρό το συναίσθημα του κέρατου. Φέρνει στεναχώρια, θυμό, ρίχνει την αυτοπεποίθηση στα πατώματα. Και κάπου εκεί ρωτάς τον εαυτό σου: «Τι πήγε στραβά και μου το έκανε αυτό, η άτιμη;». Κλασική αντίδραση για κάποιον που έμαθε ότι ο άνθρωπος του δεν ήταν τελικά μόνο δικός του.
Μια νέα έρευνα, όμως, έρχεται τώρα να υποστηρίξει ότι αυτή η φαινομενικά αθώα ερώτηση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό απ’ όσο φαντάζεσαι τόσο σωματικά όσο ψυχικά.
Μετά από 2 χρόνια συνήθως “πέφτει” κέρατο
Συγκεκριμένα, ερευνητές απ’ το πανεπιστήμιο της Νεβάδα, το Reno, μελέτησαν 232 φοιτητές που είχαν πέσει θύματα απιστίας απ’ τον/την σύντροφό τους, κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν απ’ την έρευνα, με κάθε σχέση να έχει μέση διάρκεια περίπου δύο χρόνια (για την ακρίβεια 1,76 χρόνια).
Σκοπός της μελέτης ήταν να βρουν πώς η συμπεριφορά και η ψυχική υγεία επηρεάζονται απ’ την απιστία.
«Διάφοροι λόγοι ήταν αυτοί που μας κίνησαν το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο θέμα. Καταρχάς γνωρίζουμε ότι η απιστία είναι ένα απ’ τα πιο καταστροφικά και οδυνηρά γεγονότα που αντιμετωπίζουν ζευγάρια» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης M. Rosie Shrout. «Το πρόσωπο που δέχθηκε την απιστία βιώνει έντονη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση αμέσως μετά. Θέλαμε, λοιπόν, να δούμε αν αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές για την υγεία, όπως το σεξ χωρίς προστασία, η χρήση ναρκωτικών, η άμετρη κατανάλωση φαγητού ή το αντίθετο», συμπληρώνει.
«Επίσης θέλαμε να δούμε αν αυτοί που βιώνουν κάτι τέτοιο κατηγορούν τον σύντροφο ή τον εαυτό τους για την απιστία» λέει ακόμα ο M. Rosie Shrout.
Αυτό, λοιπόν, που διαπίστωσαν είναι ότι «οι αρνητικές αξιολογήσεις (το ρίξιμο της ευθύνης και η αυτοτιμωρία) είχαν ως αποτέλεσμα να υιοθετούνται επικίνδυνες συμπεριφορές μέσα απ’ την ψυχική υγεία (κατάθλιψη, άγχος και πόνος).
Κάποιους τους επηρρεάζει πιο πολύ το κέρατο
Σύμφωνα με την έρευνα, κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους και μάλιστα εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι πιο πιθανό να το ρίξουν στο ποτό ή στα ναρκωτικά, αλλά και να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.
«Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι άνθρωποι που κατηγορούν τον εαυτό τους για την απιστία του συντρόφου τους, όπως ότι ήταν δικό τους το φταίξιμο ή ότι θα μπορούσαν να το είχαν σταματήσει, είναι πιο επιρρεπείς σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», προσθέτει ο επικεφαλής της μελέτης.
Αν και δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, ο Shrout πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι πεσμένη αυτοεκτίμηση, χαμηλότερες αναστολές σε επικίνδυνες συμπεριφορές ή αντίποινα.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εν λόγω έρευνα έγινε σε άτομα γύρω στα 20, άρα σε μεγαλύτερη ηλικία ίσως να ήταν διαφορετικά τα συμπεράσματα.
Πηγή: gr.askmen.com