Κατοικίδια & Ζώα

Πόσο σωστό είναι οι φοιτητές να έχουν σκύλο;

Συντάκτης  | 

φοιτητές σκύλο

Γιατί είναι πολύ σημαντικό οι φοιτητές πριν αποκτήσουν (ειδικά) έναν σκύλο να το σκεφτούν πολύ καλά;

 

Πολλοί φοιτητές βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν ένα σκύλο που τόσο πολύ ήθελαν και δεν τους άφηναν οι γονείς τους. Όμως θα πρέπει να σκεφτείτε διπλά πριν αποκτήσετε ένα ζωάκι, για πολλούς λόγους!

Πολλά νέα παιδιά θέλουν ή έχουν κατοικίδια. Αναμφισβήτητα, ένα ζωάκι είναι η καλύτερη παρέα για κάποιον που ξαφνικά μένει μόνος, μακριά από το πατρικό του.

Η απόκτηση ενός ζώου σημαίνει πάντα δέσμευση και μάλιστα σοβαρή.

Η ζωή ενός φοιτητή είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη, με χρόνο για βόλτες, διασκέδαση και μικρές αποδράσεις στην πόλη που ζει ή σε κοντινές. Θα παίρνετε λοιπόν το σκυλάκι μαζί σας ή θα το αφήνετε με τις ώρες μόνο του στο σπίτι;

Παράλληλα, το διάβασμα και οι εργασίες απαιτούν πολύ χρόνο και ησυχία. Η εξισορρόπηση λοιπόν της ιδιοκτησίας ζώου με τη ζωή του φοιτητή δεν είναι πάντα εύκολη. Άρα, ίσως η γάτα είναι καταλληλότερη για όσους είναι φοιτητές.

Πρέπει λοιπόν να σκεφτείτε πρώτα απ’ όλα αυτό που πρέπει κάθε άνθρωπος να σκέφτεται πριν αποκτήσει ένα ζώο: το κόστος συντήρησης, τον χρόνο που χρειάζεται για τη φροντίδα του και την δέσμευση που αναλαμβάνετε, για κάθε μέρα, σαββατοκύριακο, διακοπές κλπ!

Υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές που εργάζονται για να καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Κυρίως το κάνουν για να μην επιβαρύνουν επιπλέον τους γονείς τους. Πρέπει να σκεφτείτε λοιπόν εάν είστε σε θέση να αναλάβετε το κόστος ενός ζώου. Που σημαίνει εμβόλια, τσιπάρισμα, στείρωση, τροφή, φάρμακα και ό,τι χρειαστεί αν αρρωστήσει.

Υπολογίζεται ότι ένα σκυλί μπορεί να κοστίσει τον πρώτο χρόνο έως και 1.000 ευρώ, ενώ μία γάτα περίπου 500 ευρώ. Ακόμα και ένα κουνελάκι έχει έξοδα, ύψους περίπου 500 ευρώ το χρόνο. Σε καμία περίπτωση το κόστος μακροχρόνια δεν είναι απαγορευτικό, όμως δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει.

Όταν υιοθετούμε ένα ζώο, αναλαμβάνουμε να του προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται.

Περαιτέρω, η ίδια η φύση της ζωής του φοιτητή δεν αφήνει πολύ χώρο για ένα ζώο. Πολλοί φοιτητές  θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο, να πάνε… Erasmus και να ζήσουν ανεξάρτητοι. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια συγκατοίκησης με τους γονείς τους το έχουν ανάγκη!

Ένας φοιτητής δεν αντιλαμβάνεται πάντα ότι εάν πάρει ένα ζώο θα πρέπει να… κάθεται πιο πολύ στο σπίτι, γιατί πρέπει να ασχολείται μαζί του!

Εδώ εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα, αφού πολλές φορές οι φοιτητές παίρνουν ένα κουτάβι ή ένα γατάκι. Ενθουσιασμένοι από κάποια αγγελία ή από φίλο τους, καταλήγουν τελικά  εγκλωβισμένοι. Αφού το ζώο από την ανία του αρχίζει να κάνει ζημιές, καθώς ο φοιτητής πρέπει να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Τόσο για την παρακολούθηση των μαθημάτων του όσο και για τις βόλτες του/της.

Η θυσία είναι το Α και του Ω

Αν σπουδάζετε και θέλετε να αποκτήσετε ένα ζώο θα πρέπει να είστε σε θέση να θυσιάσετε σημαντικό μέρος του χρόνου σας για το ζώο. Πρέπει να καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα καλύπτετε όλες τις υποχρεώσεις σας. Μαθήματα, ψυχαγωγία, βόλτα και φροντίδα του ζώου.

Το πολύωρο διάβασμα δεν είναι σημαντικό εμπόδιο, αφού είναι η καλύτερη ευκαιρία για να είστε μαζί με το ζώο στο σπίτι. Όμως επειδή προκαλεί άγχος, ίσως το ζώο σας στρεσάρει ακόμα περισσότερο, αφού πρέπει να βγει βόλτα, να παίξει κλπ.

Σημαντικό πρόβλημα είναι και το θέμα του χώρου

Συνήθως οι φοιτητές που θέλουν σκύλο ζουν σε μικρά διαμερίσματα ή γκαρσονιέρες. Παρά τον σαφή νόμο που επιτρέπει ζώα σε κάθε διαμέρισμα, ορισμένοι σπιτονοικοκύρηδες επιμένουν να τα απαγορεύουν. Δεν θέλουν ζώα στο κτίριο τους ή δημιουργούν προβλήματα σε όσους πάρουν ζώο, με ψυχολογικούς εκβιασμούς, απειλές για έξωση κλπ.

Ρωτήστε πριν πάρετε ένα ζώο, την άποψη του ιδιοκτήτη και λύστε το θέμα μαζί του αν υπάρχει διαφωνία από πριν. Δεν είναι λύση να δώσετε πίσω ένα ζώο, επειδή ένας… περίεργος σπιτονοικοκύρης δεν το θέλει. Από την άλλη, αν το σπίτι σας είναι μικρό θα πρέπει να αποφύγετε να υιοθετήσετε ένα μεγαλόσωμο ζώο. Προτιμήσετε μικρόσωμα σκυλιά ή γάτες.

Τι λένε οι γονείς;

Επίσης, σημαντικό ζήτημα αποτελεί πολλές και η μεταφορά του ζώου, όταν οι φοιτητές μαζί με σκύλο επισκέπτονται Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ τους γονείς του! Αν πάλι αφήνετε το ζώο μόνο στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε βρει άτομο που θα το φροντίζει σωστά και υπεύθυνα, καθημερινά.

Σκεφτείτε και την άρνηση των γονέων να δεχτούν το ζώο πίσω στο πατρικό σας! Το ζώο που εσείς μπορεί να είχατε για μήνες ή 4-5 χρόνια (όσο σπουδάζατε). Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και ο κυριότερος λόγος εγκατάλειψης των ζώων σε καταφύγια αδέσποτων. Μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία για το ζώο που έχει μεγαλώσει σε σπίτι. Αλλά και για εσάς που το αγαπάτε.

Σκεφτείτε τα όλα!

Τελικά οι φοιτητές με κατοικίδια τι στερούνται; Αν δείτε πως δεν είστε έτοιμος/η να αποκτήσετε ένα ζώο, η καλύτερη επιλογή ίσως είναι να γίνετε εθελοντής σε ένα τοπικό φιλοζωϊκό σωματείο της πόλης όπου σπουδάζετε. Μπορείτε να μην έχετε δικό σας ζωάκι, αλλά θα έχετε καθημερινή ή συχνή επαφή με ζώα. Θα δείτε από κοντά τις ανάγκες τους και όταν θα μπορείτε και θα είστε σε θέση, επιλέξτε ποιο ζωάκι θα σώσετε!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!