Κατοικίδια & Ζώα
Κατοικίδιο σε φοιτητικό σπίτι: Ναι ή Όχι;
Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι ένα κατοικίδιο τελικά;
Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε σκεφτεί να πάρουμε ένα κατοικίδιο, είτε αυτό είναι ένα καναρίνι, είτε ένας σκύλος.
Το κάθε ζωάκι, απαιτεί την κατάλληλη φροντίδα, την οποία πρέπει να του την προσφέρεις υπεύθυνα και με συνέπεια.
Ας μιλήσουμε, όμως, τώρα για μια πιο ειδική περίπτωση, αυτή του να είσαι φοιτητής που μένει μόνος του σε μια ξένη πόλη και θέλει να πάρει ένα κατοικίδιο, ώστε να έχει μια συντροφιά. Είναι όμως κάτι απλό το να αποκτήσεις ένα ζωάκι;
Όχι, δεν είναι καθόλου απλό, καθώς έχει πολλές ευθύνες, έξοδα, χρόνο και μεγάλη συναισθηματική αφοσίωση. Φυσικά κάθε ζώο απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Για παράδειγμα αν έχεις ένα χρυσόψαρο, δεν είναι απαραίτητο να του κρατάς συντροφιά, ούτε να παίζεις μαζί του. Αρκεί να το ταΐζεις και να του αλλάζεις νερό όταν είναι απαραίτητο. Από την άλλη αν επιλέξεις σκύλο ή γάτα, εκεί τα πράγματα αλλάζουν.
Αν είσαι φοιτητής και έχεις περάσει σε άλλη πόλη, πλέον δεν έχεις τον έλεγχο από τους γονείς σου και όλα αυτά τα ανήλικα πράγματα, και συνήθως βγαίνεις έξω και γλεντάς σαν να μην υπάρχει αύριο. Το αποτέλεσμα είναι το σπίτι σου να σε βλέπει μόνο τις ώρες που κοιμάσαι, και το ξέρεις πολύ καλά πως αυτές οι ώρες δεν είναι και πολλές.
Ας δούμε μερικά πλεονεκτήματα του να έχεις ένα κατοικίδιο όταν μένεις μόνος σου:
● Όταν μετακομίζεις σε μια άγνωστη πόλη, καλώς ή κακώς δεν κάνεις φίλους από την πρώτη στιγμή.
● Η συντροφιά ενός κατοικίδιου φαίνεται μια ωραία ιδέα, ώστε να μην νιώθεις μοναξιά, μακριά από το σπίτι σου.
● Το να ζεις παρέα με ένα κατοικίδιο, ιδίως σκύλο, σου παρέχει ασφάλεια όταν κοιμάσαι μόνος σου, σε περίπτωση που προσπαθήσει κάποιος να εισβάλλει στο φτωχικό σου, αφού το γάβγισμά του μπορεί να είναι προειδοποιητικό για τους γείτονες. Επίσης θα κοιμάσαι πιο ήσυχα, εφόσον ξέρεις πως δεν είσαι μόνος σου.
● Αφού αποφασίσεις να πάρεις ένα κατοικίδιο απέφυγε την αγορά του, καθώς μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζωάκι, σώζοντάς το, και αυτό με τη σειρά του θα σου προφέρει απεριόριστη αγάπη και αφοσίωση.
● Με τη συγκατοίκησή σας, θα μάθεις επιτέλους να είσαι πιο υπεύθυνος, αφού πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τις βόλτες του και τη φροντίδα του.
● Είναι ευρέως γνωστό πως το κατοικίδιό σου μπορεί να αποτελέσει “γκομενομαγνήτη”. Επομένως στις βόλτες που θα κάνετε, ενδέχεται να κάνεις ενδιαφέρουσες γνωριμίες!
● Επιπλέον, πλέον θα μπορείς να χρησιμοποιείς τη δικαιολογία «Ο σκύλος μου/η γάτα μου, έφαγε την εργασία μου, κύριε καθηγητά» (εννοείται όχι, αλλά λέμε και καμιά βλακεία να περάσει η ώρα).
Ας δούμε όμως και τα μειονεκτήματα του να έχεις κατοικίδιο στο φοιτητικό σου σπίτι:
● Το να ζεις παρέα με ένα ζωάκι σε περιορίζει σε αρκετά πράγματα, όπως το να περνάς τις νύχτες εκτός σπιτιού, να μην γυρίζεις σπίτι ως αργά το βράδυ και γενικά βρε αδελφέ να μην έχεις πρόγραμμα στη ζωή σου, όπως επιθυμεί κάθε φοιτητής που μένει μόνος του.
● Στην κρίση της σημερινής Ελλάδας είναι ήδη δύσκολο για τους γονείς σου να σε συντηρούν σε ξένη πόλη. Σκέψου να τους επιβαρύνεις και με τα έξοδα της συντήρησης του κατοικίδιου σου… Και αυτά δεν είναι λίγα, καθώς και τα ζώα χρειάζονται τροφή κ.ά. Και μην ξεχνάμε φυσικά την ιατρική περίθαλψη, καθώς και τα εμβόλια τους.
● Καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα, τριήμερα υποθέτω πως θα θέλεις να επιστρέφεις στο πατρικό σου. Φυσικά θα πρέπει να πάρεις και το κατοικίδιό σου μαζί, καθώς έχει ανάγκη τη φροντίδα σου. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο ούτε οικονομικό σε όλες τις περιπτώσεις, ειδικά αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Αν ταξιδεύεις με ΚΤΕΛ, δεν είναι καθόλου ασφαλές να τοποθετείται το κλουβί στον χώρο αποσκευών, όπου τις περισσότερες φορές το ζητάει ο οδηγός.
● Μετά το πέρας των σπουδών σου, κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψεις στο πατρικό σου. Εννοείται πως δεν σκοπεύεις να αποχωριστείς τον τετράποδο φίλο σου, όμως είσαι σίγουρος αν οι γονείς σου θα συμβιβαστούν με το να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο;
● Όσον αφορά τις μικρές αποδράσεις για μερικές μέρες με τους συμφοιτητές σου, ξέχνα τες αν δεν έχεις ένα έμπιστο άτομο να αφήσεις να φροντίσει τον φίλο σου.
● Φίλε φοιτητή, αν όντως θέλεις να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο αρχικά πρέπει να καταλάβεις αν είσαι αρκετά συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος για τις ευθύνες που πρόκειται να αναλάβεις.
● Στην ουσία, το εμπόδιο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι οι πολλές απαιτήσεις που έχει, αλλά η περίπτωση να μην είσαι τόσο προετοιμασμένος όσο φανταζόσουν. Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο, καλό θα ήταν να το σκεφτείς πολύ καλά, ώστε να μην μπαίνεις στην ψυχοφθόρα διαδικασία να το δώσεις αν τελικά δεν τα καταφέρεις.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το αθώο πλασματάκι θα σου προσφέρει απλόχερα όλη του την αγάπη για όσο θα ζήσει στο πλευρό σου.