Γενικά

Αντικαπνιστικός νόμος: Πρόστιμα 200 έως 3000 ευρώ θα επιβάλει και η ΕΛ.ΑΣ.

Συντάκτης  | 

Όλα όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος. Πρόστιμα από 200 έως 3000 ευρώ θα επιβάλει και η ΕΛ.ΑΣ.

Αντικαπνιστικός νόμος με νέο πλαίσιο για την καθολική και πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα μας, επικαιροποιεί το υπουργείο Υγείας με τρία άρθρα. Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο opengov, με τίτλο: «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Σύμφωνα με αυτό η ελληνική αστυνομία θα έχει τον ρόλο του ελεγκτή. Θα έχει αρμοδιότητα να διαπιστώνει παραβάσεις και να επιβάλλει κυρώσεις.

Στις σημαντικές αλλαγές του νόμου είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Μέχρι τώρα αυτοί οι χώροι βρίσκονταν εκτός της απαγόρευσης.

Η βασική αλλαγή που έρχεται για το κάπνισμα αφορά τα καταστήματα υγεινομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή τις καφετέριες και κυρίως τα εστιατόρια.

Το υπουργείο υγείας φέρνει μεγάλη ανατροπή και ουσιαστικά βάζει τέλος στους χώρους των καπνιστών σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιούνται τα μέτρα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με στόχο το καλύτερο lifestyle των πολιτών και της δημόσιας Υγείας.

Αντικαπνιστικός νόμος

• Θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών καθώς και στα κέντρα διασκέδασης. Ακόμη και σε χώρους όπως το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή. Επίσης σε κάθε χώρο, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

• Το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

• Επιπλέον, απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων.

Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων αυτών.

• Όσοι καπνίζουν σε οχήματα όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, θα κινδυνεύουν με πρόστιμο 1500 ευρώ. Αν μάλιστα το όχημα είναι δημόσιας χρήση το πρόστιμο διπλασιάζεται και αφαιρείται η άδεια ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός.

Οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Βάση τον νέο αντικαπνιστικός νόμο:

“Απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

(α) Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας. Εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού.

(β) Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης. Εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή. Όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

(γ) Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

(δ) Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.

(ε) Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

(στ) Στα παντός είδους κυλικεία.

(ζ) Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

(η) Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και προσωπική δέσμευση, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, για τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη. Ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Υγείας και η απόδειξη της θέσης που είχε το πρόβλημα του καπνίσματος και μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κυβερνητική ατζέντα.

Ορίζεται ότι ο υπουργός Υγείας θα ασκεί την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων περί της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας.

Αρμόδιες αρχές για τη διαπίστωση των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι: οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Διευκρινίζεται ότι οι ειδικότεροι όροι σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου, διαπίστωσης των παραβάσεων, βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών προστίμων, το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων, η διάθεση των εσόδων από τα επιβληθέντα πρόστιμα, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.”

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *