Γεύσεις

Τραγανό σαραγλί

Συντάκτης  | 

Σιροπιαστές μπουκίτσες από τραγανό σαραγλί σαραγλί κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη!

Από τον σεφ Γιώργο Τσούλη

#tsoulotip: 1. Προσέχουμε να μη γεμίσουμε πολύ τα σαραγλί και δεν τα σφίγγουμε πολύ όταν τα τυλίγουμε, διότι όταν ψηθούν ενδέχεται να σκιστούν τα φύλλα και να χυθεί έξω η γέμιση. 2. Βουτυρώνουμε τα σαραγλί για να βγουν πιο τραγανά.

ΥΛΙΚΑ

14 φύλλα κρούστας,

150 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

150 γρ. φιστίκια, θρυμματισμένα

270 γρ. βούτυρο, λιωμένο

1 κ.γ. κανέλα, τριμμένο

• Κάνε fallow στην σελίδα του DesignMagazine.gr στο Twitter για να βλέπεις ΟΛΑ τα νέα μας άρθρα!

Για το σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη,  κρυσταλλική

300 ml νερό

50 γρ. μέλι

Χυμό και φλούδες από ένα πορτοκάλι

1 στικ κανέλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Εκτέλεση για το σιρόπι: Τοποθετούμε ένα βαθύ κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και τις φλούδες πορτοκαλιού, το στικ κανέλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

2.Μόλις δούμε ότι παίρνουν βράση, τα βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.

3.Έπειτα, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει πλήρως και αφήνουμε στην άκρη.

4.Εκτέλεση για τη γέμιση: Αδειάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τα φιστίκια, την κανέλα, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

5.Εκτέλεση για το σαραγλί: Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο κρούστας με τη μικρότερη πλευρά του να κοιτάει εμάς, το βουτυρώνουμε ελαφρώς, το καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο, το οποίο βουτυρώνουμε επίσης και πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση.

•Κάνε fallow στην σελίδα του Design Magazine.gr στο Instagram για να βλέπεις διαγωνισμούς, νέα και προτάσεις!

6.Κατόπιν, βάζουμε 2 μικρά ξυλάκια στη μέση των φύλλων, διπλώνουμε αφήνοντας λίγο κενό από τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό. Αφαιρούμε τα ξυλάκια και πιέζουμε το σαραγλί προς τα μέσα, έτσι ώστε να του δώσουμε ένα πιο ομοιόμορφο σχήμα.

7.Αμέσως μετά, τοποθετούμε το σαραγλί σε ένα ορθογώνιο βουτυρωμένο ταψί του φούρνου διαστάσεων 40Χ30εκ., το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

8.Στη συνέχεια, κόβουμε τα σαραγλί σε μικρά κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για περίπου 75 λεπτά.

9.Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το φούρνο, περιχύνουμε το κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι να το απορροφήσουν πλήρως.

10.Σερβίρουμε ή διατηρούμε τα σαραγλί εκτός ψυγείου.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!