Τρικαλινή Παράδοση
 

Γεύσεις

Γκιουσλεμέ με χοιρινό και φέτα

Συντάκτης  | 

Λαχταριστές πιτούλες γκιουσλεμέ που θα σας λύσουν τα χέρια.

Από τον σεφ Γιώργο Τσούλη

Tip: Ψήνουμε πρώτα από την πλευρά του ψησίματος έτσι ώστε να σφραγίσει η πίτα μας.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

7 γρ. μαγιά, ξερή

2 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική

175 ml. νερό, χλιαρό

250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. και έξτρα για το πασπάλισμα

2 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση:

500 γρ. χοιρινό λαιμό ψημένο ή 500 γρ. αρνίσιο μπούτι μαγειρεμένο

50 γρ. μαύρες σταφίδες

2 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

50 γρ. κουκουνάρι

100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Ξύσμα από ένα λεμόνι

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. κόλιανδρο, τριμμένος

1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη

½ κ.σ. τσίλι, σε σκόνη

Για τη σάλτσα:

8 κ.σ. κέτσαπ

2 κ.σ. μελάσα

1 κ.σ. κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Εκτέλεση για τη ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, τη μαγιά, το νερό και με ένα κουτάλι να τα ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2.Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα κολλώδες ζυμάρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ το οποίο το έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.

3.Εκτέλεση για τη γέμιση: Ξεψαχνίζουμε πολύ καλά το χοιρινό ή το αρνί (αφού έχουν κρυώσει) και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μία χρήσης. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

4.Σύνθεση: Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε πέντε ίσα μπαλάκια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι, τοποθετούμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 25 x 30 εκ. περίπου.

5.Αλείφουμε στην επιφάνεια του ζυμαριού με ελαιόλαδο και απλώνουμε 130 γρ. από τη γέμιση. Κλείνουμε σε φάκελο το ζυμάρι, πιέζοντας καλά τις άκρες ώστε να σφραγίσει καλά.

6.Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη και γέμιση.

7.Τοποθετούμε ένα τηγάνι πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο μέχρι να καλύψει τον πάτο τους σκεύους και λίγο παραπάνω. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ψήνουμε ένα-ένα τα γκιουσλεμέ για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά ξεκινώντας από τη πλευρά του κλεισίματος.

8.Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

9.Εκτέλεση για τη σάλτσα: Βάζουμε σε ένα μπολ την κέτσαπ, τη μελάσα και με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός τις ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος που θα σερβίρουμε και προσθέτουμε από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

10.Τέλος, σερβίρουμε τα γκιουσλεμέ με τη σάλτσα.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, ποικιλία απόψεων, αγάπη για το καλό design, λάτρεις του lifestyle και πολύ όρεξη για δουλειά.