Πίτες
Τραχανόπιτα
Η τραχανόπιτα αποτελεί μια παραδοσιακή γεύση που πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Είναι άκρως χορταστική και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μερικές μέρες δίχως να χάσει τη γεύση της. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε περισσότερες ημέρες αυτή τη λαχταριστή, σπιτική γεύση!
ΥΛΙΚΑ
• 6 φύλλα χωριάτικα για πίτα
• 2 φλιτζάνια του τσαγιού ξινό τραχανά
• 5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ
• 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
• Λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα
• 5 αυγά
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού φέτα
• Πιπέρι
• Αλάτι (λίγο εάν κριθεί απαραίτητο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, λίγο πιπέρι και το γάλα. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Προσθέτουμε τον ξινό τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς και βράζουμε για 10-15 λεπτά, προσθέτουμε αλάτι εάν χρειαστεί. Τραβάμε το μίγμα από τη φωτιά και όταν κρυώσει προσθέτουμε τα τυριά και 4 αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 3 πρώτα φύλλα αλείφοντας το καθένα με λάδι. Απλώνουμε το μίγμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χτυπάμε ένα αυγό με λάδι και νερό, χαράζουμε την πίτα και την περιχύνουμε με το μίγμα του αυγού. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.