Κατοικίδια & Ζώα
Πώς να καθαρίσετε το κλουβί του σκίουρού σας!
Όπως συμβαίνει με κάθε ζώο που έχουμε στο σπίτι μας, έτσι και οι σκίουροι απαιτούν να έχουν την τουαλέτα τους πεντακάθαρη! Διαφορετικά η δυσάρεστη οσμή δεν θα ενοχλεί μόνο τους ίδιους αλλά κι εσάς! Η καθαριότητα του κλουβιού ενός σκίουρου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού συνήθως χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σημείο για την υγιεινή τους που μπορεί να είναι μία αχρησιμοποίητη φωλιά, ένα μικρό κουτί ή ακόμα και ένα άδειο μπολ φαγητού. Έτσι λοιπόν αν δείτε ότι λερώνει αλλού και όχι εκεί που συνηθίζει, θα σημαίνει ότι έχετε αμελήσει πολύ το χαριτωμένο σας ζωάκι! Τώρα, το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το χώρο του, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κλουβιού αλλά και τον αριθμό των σκίουρων που μένουν σ’ αυτό. Ενδεικτικά θα σας πούμε ότι ένα μικρό κλουβί που βρίσκεται σε εσωτερικό περιβάλλον χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ ένα μεγαλύτερο κλουβί που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, δεν θα μας απασχολήσει πάνω από μία φορά το μήνα.
Βασικές οδηγίες
Τα κλουβιά πλένονται με ένα αραιό διάλυμα ειδικού απορρυπαντικού, κατάλληλο για πουλιά και μικρά θηλαστικά και που θα το προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη ζώων. Οπωσδήποτε αποφύγετε εκείνα που έχουν ως βασικό συστατικό τη λιθανθρακόπισσα ή φαινόλες καθώς είναι τοξικά για τους σκίουρους.
Μην αφαιρείτε όλα τα τρόφιμα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κλουβιού γιατί ο σκίουρος σας θα αναστατωθεί και μέχρι να σας εμπιστευτεί ξανά θα περάσει χρόνος. Πιστέψτε μας, αυτό θα σας «κοστίσει», το να βλέπετε δηλαδή το αγαπημένο σας ζωάκι να σας αντιμετωπίζει διαφορετικά και με επιφυλακτικότητα.
Σε καμία περίπτωση μην ενοχλήσετε τις φωλιές την εποχή της αναπαραγωγής. Τα μικρά σκιουράκια θα πρέπει πρώτα να απογαλακτιστούν και μετά να καθαρίσετε το κλουβί τους.
Πού να βάλω το κλουβί του;
Το που θα τοποθετήσετε το σκίουρο σας, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Όπως προαναφέραμε ένα κλουβί σε εσωτερικό χώρο απαιτεί συχνότερη καθαριότητα. Το θετικό όμως είναι ότι το ζωάκι δεν θα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, θα εξοικειωθεί μαζί σας και δεν θα το «σκάσει» εύκολα. Βέβαια το γεγονός ότι θα πρέπει να ζει σε περιορισμένο χώρο –σε αντίθεση με τους σκίουρους που ζουν σε εξωτερικά κλουβιά και έχουν περισσότερη άνεση– μπορεί να το κάνει να μην είναι τόσο καλοδιάθετο. Αν αποφασίσετε όμως ο σκίουρος σας να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο το θετικό είναι ότι δεν θα χρειάζεται να καθαρίζετε συχνά το κλουβί του, θα είναι πιο ανθεκτικός και θα έχει στη διάθεση του ένα μεγαλύτερο κλουβί. Από την άλλη τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν θα έχετε ιδιαίτερα στενή επαφή μαζί του και η περιέργεια του για όσα αντικρίζει γύρω του θα τον κάνουν να θέλει να αποδράσει. Και με δεδομένο ότι δεν θα μπορείτε να ελέγχετε άμεσα τις κινήσεις του, μπορεί και να τα καταφέρει!
Editor: www.katoikidio.gr