Γονείς & Οικογένεια
Καυγάδες γονέων παιδεύουσι τέκνα;
Μήπως καβγαδίζετε με τον σύντροφό σας, μπροστά στα παιδιά; Μήπως τσακώνεστε αρκετά και ανταλλάσετε βαριές κουβέντες;
Από την Ιωάννα Πιπεργιά / Ψυχολόγο | babytips
Πότε αρχίζουν οι εντάσεις στο ζευγάρι;
Αυτό που δημιουργεί η φυσική έλξη και ο έρωτας στο ζευγάρι, πολύ συχνά καθ’ οδόν το καταστρέφουν άλλες τάσεις που εκδηλώνονται μεταξύ των δύο φύλων. Η τάση για υπεροχή, η επαφή με την ωμή πραγματικότητα και καθημερινότητα, ο εγωκεντρισμός, η αντιπαράθεση, η δυσπιστία, η κακή διευθέτηση, συναισθημάτων, επιθυμιών, αναγκών κλπ.
Με ποιόν τρόπο εκδηλώνονται αυτές οι διαφορές;
Όταν ξεκινήσει αυτός ο αγώνας μεταξύ των δύο φύλων εκδηλώνεται σαν σύγκρουση, αδυναμία για συνύπαρξη και συνεργασία, πιθανόν και με έντονους και αδιέξοδους καυγάδες.
Οι σύζυγοι δεν συνδέονται πια με αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Περιφρονεί ο ένας τον άλλον, απορρίπτει ο ένας τον άλλον, βρίζει ο ένας τον άλλον, διαπληκτίζονται.
Η κατάσταση αυτή βέβαια έχει τρομερό αντίκτυπο πάνω στα παιδιά.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά;
Η πάλη και η ένταση ανάμεσα στα δύο φύλα προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα.
Έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ανατροφή και την εξέλιξη των παιδιών. Τα παιδιά βλέπουν τον πατέρα και τη μητέρα σαν δύο ανταγωνιστικά όντα πού είναι δύσκολο να συνεννοηθούν και να συνυπάρξουν.
Έτσι αγόρια και κορίτσια γίνονται δύσπιστα απέναντι στο άλλο φύλο ήδη από την παιδική τους ηλικία.
Πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να συμβεί;
Αν ο πατέρας είναι αυταρχικός, τα κορίτσια αργότερα ενδεχομένως να δυσκολευτούν στις σχέσεις με το άλλο φύλο, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις στενές και οικείες σχέσεις μαζί του. Προφανώς κουβαλούν το συγκεκριμένο πατρικό πρότυπο με τρόπο ίσως πού να καθορίζεται η μετέπειτα συμπεριφορά τους.
Και τα αγόρια βέβαια όταν μεγαλώνουν κάτω από τη σκιά μιας αυταρχικής μητέρας, υποφέρουν και εξελίσσονται δυσμενώς. Μπορεί να μεταφέρουν τη φοβία που αναπτύσσουν από το μητρικό πρότυπο, στις ισότιμες σχέσεις τους, στις σχέσεις με το άλλο φύλο, στην πορεία τής ζωής τους.
Οι καυγάδες των γονέων είναι καλύτερα να μην συμβαίνουν μπροστά στα παιδιά;
Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει δύο όψεις. Κατ’ αρχάς είτε συμβούν μπροστά τους είτε όχι, η ένταση γίνεται αντιληπτή με κάθε τρόπο. Δύσκολα μπορεί κανείς να αποκρύψει ένα συναίσθημα από τις αισθητήριες κεραίες των παιδιών.
Βέβαια αυτός καθ’ εαυτός ο καυγάς εάν αποτελεί υπόθεση ενηλίκων, καλό θα είναι να μην δημοσιοποιείται προκειμένου να μην απειληθεί η συναισθηματική ισορροπία των παιδιών. Ή αν μη τι άλλο ας μην εξαντληθεί ο καυγάς μπροστά τους, με όλες τις φοβικές και ενοχικές επιπτώσεις.