Διατροφή

Χυμός Πορτοκάλι: 5 λόγοι για να τον καταναλώνεις πιο συχνά

Συντάκτης  | 

Ο χυμός από πορτοκάλι είναι ένα από τα ροφήματα που καταναλώνεται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο!

Ο χυμός από πορτοκάλι είναι φυσικά πλούσιος σε διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Αρκετές φορές μπορεί όμως να πωλείται στην αγορά και εμπλουτισμένος με παραπάνω θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, επικρατεί μια διαμάχη σχετικά με το εάν ο χυμός πορτοκάλι συμβάλει ή όχι στην υγιεινή διατροφή.
Τελικά, ποια είναι τα οφέλη υγείας μας από τον χυμό του πορτοκαλιού;

1. Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το φολικό οξύ, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Συγκεκριμένα, 240ml χυμού πορτοκαλιού παρέχουν περίπου το 67% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. Η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών, την επούλωση των πληγών, κλπ.

Το φολικό οξύ, που περιέχει επίσης σε μεγάλες ποσότητες ο χυμός πορτοκαλιού, είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τη σωστή ανάπτυξη ενός εμβρύου.

Τέλος, ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει από την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

2. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά!

Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή (εσπερετίνη και ναριγγενίνη). Επίσης, τα καροτενοειδή (ξανθοφύλλες, κρυπτοξανθίνες, καροτίνες) και το ασκορβικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη C.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη. Με αποτέλεσμα να βοηθούν στην προστασία από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, κλπ.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πέτρας στους νεφρούς!

Οι πέτρες στους νεφρούς (νεφρολιθίαση) είναι μικρές εναποθέσεις μετάλλων που μαζεύονται στους νεφρούς και προκαλούν συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος, η ναυτία ή το αίμα στα ούρα.

Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να κάνει το pH των ούρων πιο αλκαλικό και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε πως:

Τα άτομα που κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού καθημερινά, τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρολιθίαση. Σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από μια μερίδα χυμού πορτοκαλιού την εβδομάδα.

4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς!

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Να μειώσει επίσης και ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών. Όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης και να μειώσει τα επίπεδα της ολικής, αλλά και της LDL («κακής») χοληστερόλης.

5. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές!

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών, ο χυμός πορτοκαλιού διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις.

Επομένως, η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με αυτή.

Υπάρχουν όμως πιθανά μειονεκτήματα της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού;

Τα περισσότερα είδη χυμού πορτοκαλιού του εμπορίου, εκτός από τα πολλά οφέλη υγείας, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και θερμίδες.

Ως αποτέλεσμα, η τακτική κατανάλωση αυτών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και το σωματικό βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Τι προτείνεται για τη μεγιστοποίηση των οφελών του χυμού πορτοκαλιού και μείωση των πιθανών ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων;

Συνιστάται η κατανάλωση μόνο 100% φρεσκοστυμμένου, φυσικού χυμού!

Πηγή πληροφοριών

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!