Κρέας
Χουνκιάρ μπεγιεντί: Ένα πιάτο……της Ανατολής
Χουνκιάρ μπεγιεντί (τουρκ. hünkâr beğendi) ονομάζεται φαγητό της τούρκικης κουζίνας, το οποίο γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες. Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει “όπως ο Σουλτάνος” ή “όπως αρέσει στο Σουλτάνο”, υποδηλώνοντας τη νοστιμιά.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Προετοιμασία
Το καλό είναι ότι το κρέας γίνεται καλύτερο αν προετοιμαστεί την προηγουμένη γιατί δένει η γεύση. Για το κοκκινιστό υπολογίστε συνολικά γύρω στη 1 ½ ώρα και για τον πουρέ που μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα, περί την 1 ώρα. Σύνθετη συνταγή που απαιτεί και μια σχετική επιμέλεια, αλλά με μαγικό αποτέλεσμα που αξίζει τον κόπο. Αν την κάνετε πρώτη φορά, ακολουθήστε τα βήματα και τις σημειώσεις.
Υλικά (για 6 άτομα)
για το τας κεμπάπ (κρέας κοκκινιστό)
• 1.5 κιλό μοσχαρίσο κρέας για μαγειρευτό (σπάλα, κιλότο κ.λπ.) ή και αρνίσιο για την αυθεντική εκδοχή της συνταγής
• 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 50 ml ελαιόλαδο
• 150 ml κρασί κόκκινο
• 200 ml ζεστό νερό
• 1 φύλλο δάφνη
• 1 μπαστουνάκι κανέλλα
• 3-4 κλωνάρια μαϊντανού δεμένα με σπάγγο
• ½ κ.γ. μπούκοβο
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
• 100 γρ. πελτέ ντομάτας
• αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
• 4-5 μελιτζάνες φλασκιές
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. αλεύρι
• 150 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά (προαιρετικά)
• 1 λίτρο γάλα πλήρες
• ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
• 100 γρ. τριμμένο κασέρι
• αλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζετε το τας κεμπάπ (κοκκινιστό κρέας)
Κόβετε το κρέας σε πολύ μικρές μπουκιές 1.5-2 εκ. (σαν να κάνατε μικρά σουβλάκια). Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το λάδι και όταν κάψει καλά, ρίχνετε σε δόσεις το κρέας (συνήθως 2-3 δόσεις γι’ αυτή την ποσότητα) ώστε να καραμελώσει απ’ έξω σε υψηλή θερμοκρασία.
Σημείωση: Αν μπουκώσετε την κατσαρόλα με όλη την ποσότητα του κρέατος σε μια δόση, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ψηθεί, βράζει, βγάζοντας έξω τα ζουμιά του.
Δεν το ανακατεύετε συνέχεια, απλά γυρνάτε ένα-ένα τα κομματάκια μετά από 3 λεπτά και περιμένετε να καραμελώσει και απ΄την άλλη πλευρά. Αφού συμβεί αυτό, κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές τους. Η συνολική διαδικασία για κάθε δόση διαρκεί περί τα 6-8 λεπτά. Κάθε φορά, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε ένα λεπτό περίπου να ξανακάψει το λάδι πριν προσθέσετε την επόμενη δόση.
Πηγή πληροφοριών: constantinoupoli.com
Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!