Κρέας
Χοιρινά μπριζολάκια με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου
Τα χοιρινά μπριζολάκια με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου είναι μια πεντανόστιμη συνταγή με ιδιαίτερη γεύση. Είναι ιδανικό φαγητό να σερβίρουμε όταν έχουμε καλεσμένους, για το Κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και για κάθε μέρα.
Τα χοιρινά μπριζολάκια με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου γίνονται πανεύκολα και πιστέψτε μας, εάν τα φτιάξετε μια φορά θα θέλετε να τα απολαμβάνεται συνέχεια.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | Foodouple
Κεφάλαιο κρεατοφαγία!
Ως γνωστόν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της γης λατρεύουν το κρέας και θέλουν να το καταναλώνουν τακτικά. Αυτό έχει οδηγήσει αναπόφευκτα και στη δημιουργία πάρα πολλών σχετικών συνταγών.
Στην Ελλάδα, το χοιρινό κρέας είναι το πιο δημοφιλές και μαγειρεύεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ειδικά τα χοιρινά μπριζολάκια είναι ένα έδεσμα που αρέσει πάρα πολύ και το λατρεύουν οι καλοφαγάδες και foodies αυτού του κόσμου.
Προπάντων επειδή είναι πάρα πολύ νόστιμα, αλλά και επειδή μπορούν να συνδυαστούν με πολλές σος και γαρνιτούρες. Παράλληλα είναι πολύ εύκολα και γρήγορα στο μαγείρεμα!
Εδώ σας έχουμε μια συνταγή για χοιρινά μπριζολάκια που θα σερβίρουμε με μια σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου που τα αγκαλιάζει τέλεια!
Υλικά
(για 4 άτομα)
Για τα μπριζολάκια
- 8 χοιρινά μπριζολάκια (χωρίς κόκκαλο)
- Αλάτι και πιπέρι (μια πρέζα)
- Λίγο αλεύρι
- Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Για τη σος BBQ
- 200 ml κέτσαπ
- 200 ml νερό
- 4 κ.τ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.τ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.τ.σ. μελάσα ή πετιμέζι
- 1 κ.τ.σ. ξύδι
- 1 κ.τ.γ. Αλάτι
- 1 κ.τ.γ. Πιπέρι
- 1 κ.τ.γ. Καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα μπριζολάκια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
Αλατοπιπερόνουμε τα μπριζολάκια μας και τα αλευρώνουμε ελαφρά.
Μόλις κάψει το λάδι βάζουμε με προσοχή τα μπριζολάκια να τηγανιστούν, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Εάν δείτε πως καπνίζει και καίει πάρα πολύ το λάδι μπορείτε να το χαμηλώσετε λίγο.
Βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
* Tip: Εάν δεν θέλετε τα χοιρινά μπριζολάκια τηγανητά, μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο ή σε ψησταριά. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερο χρόνο ψησίματος. Επίσης πρέπει να προσέξετε να μην σας παραψηθούν και στεγνώσουν.
Συνεχίζουμε με την σάλτσα μπάρμπεκιου.
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ρίχνουμε την κέτσαπ. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας παράλληλα για να διαλυθεί.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το ξύδι και τη μελάσα, ανακατεύοντας επίσης διαρκώς κατά την διάρκεια που τα προσθέτουμε στην σάλτσα.
Νοστιμίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα (πέρα από την αναγραφόμενη αναλογία και στην ένταση που θέλουμε). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα μπαχαρικά.
Τέλος, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει για περίπου δέκα λεπτά. Μέχρι να την δείτε να αρχίζει να πήζει.
Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα παίρνουμε τα μπριζολάκια και τα τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
Σερβίρουμε τα μπριζολάκια ζεστά.
Σερβίρουμε το πιάτο ιδανικά με πατάτες σε όλες τους τις μορφές (βραστές, ψητές, πουρέ ή τηγανιτές), καθώς και με ρύζι.
Συνοδεύουμε και με μια πολύ ωραία σαλάτα ή λαχανικά της αρεσκείας μας!